Vg2 Kokk- og servitørfag, overgang fra studiespesialisering til yrkesfag
Utdanningsløp
Utdanningsløpet i videregående opplæring vil endres til skoleåret 2020-2021. Alle endringene er ikke bestemt enda, men Utdanningsdirektoratet har oversikt over siste nytt om fagfornyelsen på sine sider. Du kan også se en foreløpig versjon av det nye utdanningsløpet hos Vilbli.no.
1. År
Vg1
2. År
Vg2 eller opplæring i bedrift
3. År
Vg3 eller opplæring i bedrift
Andre varianter av denne utdanningen
Videregående skoler som tilbyr Vg2 Kokk- og servitørfag, overgang fra studiespesialisering til yrkesfag
Hvis du lurer på noe om yrkes- og utdanningsvalg er det mange du kan spørre. Det finnes en rekke offentlige og noen private kontor som jobber med dette, og som gjerne svarer deg.
Velg fylke for å få en oversikt over kontorene der du bor.
Lykke til!
Eksamenskontor
Fagopplæringskontor
Fagopplæringskontoret svarer på spørsmål om opplæring i bedrift, og hjelper bedrifter og lærlinger.
Inntakskontor
Inntakskontorene administrerer søknader til videregående opplæring. Du må kontakte inntakskontoret i hvis du skal bytte skole eller skal begynne på skole i et annet fylke. Inntakskontorene svarer også på andre spørsmål om inntak.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Oppfølgingstjeneste
Oppfølgingstjenesten veileder og hjelper ungdom som ikke er i opplæring eller arbeid. Oppfølgingstjenesten (OT) har ansvar for å følge opp ungdom med rett til videregående opplæring som ikke er i opplæring eller arbeid. Dette gjelder ungdom i alderen 16 til 21 år.
Opplæringskontor
Opplæringskontorene er et samarbeid mellom bedrifter om inntak og opplæring av lærlinger. Opplæringskontorene fungerer også som rådgivere for lærebedriftene. Det finnes fylkesvise opplæringskontor og opplæringskontor som samarbeider om opplæring innenfor ett eller flere fag på tvers av fylkene.
Vilbli.no har oppdatert oversikt over alle opplæringskontor i Norge.
Velg fra listen for å se opplæringskontor i ditt fylke hos vilbli.no
Utdanningsavdeling
Fylkeskommunene har ansvar for all videregående opplæring i Norge. Utdanningsavdelingene i fylkene kan svare på spørsmål om for eksempel eksamen, dokumentasjon, kvalitet og klage på karakterer. De har også ansvar for videregående opplæring for voksne.
Videregående skoler i Nordland
1 skoler i Nordland Bytt fylke
Hvis du lurer på noe om yrkes- og utdanningsvalg er det mange du kan spørre. Det finnes en rekke offentlige og noen private kontor som jobber med dette, og som gjerne svarer deg.
Velg fylke for å få en oversikt over kontorene der du bor.
Lykke til!
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Karrieresenter
Karrieresentrene gir gratis veiledning om yrkes- og utdanningsvalg, jobbsøking og arbeidsliv til alle over 19 år.
Læreplanen
Programområde for kokk- og servitørfag - Læreplan i felles programfag Vg2
Programområdet for kokk- og servitørfag skal bidra til utvikling av kompetanse innen tilberedning, anretning og servering av måltider til gjester på ulike spisesteder og til brukere i ulike institusjoner. Måltidene har stor betydning som sosial faktor, og en stadig større del av måltidene tilberedes og serveres utenfor hjemmene. Økt kunnskap om kostens betydning for helse og velvære har ført til større etterspørsel etter ernæringsmessig riktig mat og etter spesialkost. Programfagene skal fremme kunnskap om kosthold og helse i samfunnet. Programfagene skal også bidra til å utvikle medarbeidere med evne til å produsere og til å skape en helhetlig opplevelse som imøtekommer brukernes og gjestenes ønsker og behov. Videre skal programfagene gi opplæring i norske og samiske mattradisjoner, mat fra ulike kulturer og nasjonale og internasjonale mattrender.
Opplæringen skal bidra til å utvikle elevens ferdigheter innen tilberedning, anretning og servering av mat og drikke. Opplæringen skal også fremme forståelse av måltidenes betydning og sammenhengen mellom kosthold, levevaner og helse. Opplæringen skal bidra til å utvikle elevens kompetanse innen salg, service og økonomi. Videre skal opplæringen medvirke til å styrke elevens evne til samarbeid og omstilling, og fremme etisk bevissthet og kreativitet. Opplæringen skal legge grunnlaget for innsikt i og forståelse av relevant regelverk som gjelder produksjon og omsetning av mat og drikke, og av de krav som stilles til bransje, bedrift og yrkesutøvere.
Opplæringen skal legge vekt på praktisk arbeid og samarbeid med det lokale næringslivet. Gjennom økt faglig kompetanse skal den enkelte få bedre grunnlag for å velge videre utdanning og framtidig yrke innenfor kokk- og servitørfag.
Dette kan du bli hvis du går Vg2 Kokk- og servitørfag, overgang fra studiespesialisering til yrkesfag
Samarbeid skole-arbeidsliv
Her får du oversikt over samarbeidsavtaler i faget yrkesfaglig fordypning inngått mellom videregående skoler og bedrifter.