Hva er forskjellen på P- og T-matte?
P-matte (1P)
P-matte er praktisk matematikk. Du lærer å løse matematikkoppgaver som tar utgangspunkt i praktiske situasjoner fra dagliglivet, samfunn og arbeidsliv. Matematikk 1P passer for deg som
- ikke ønsker å fordype deg i matematikk
- ikke ønsker å ta realfag senere
T-matte (1T)
T-matte er teoretisk matematikk. Du lærer om algoritmisk tenkning, å sette opp formler, løse likninger, om algebra og om arealberegning. Matematikk 1T passer for deg som
- vil gå Vg2 og Vg3 realfag
- planlegger å velge matematikk R1 eller matematikk som programfag
Karakterer fra 1T og 1P teller like mye på vitnemålet, og bestått karakter i ett av fagene gir mulighet til generell studiekompetanse .
Muligheter med mattefagene: Du kan gå fra 1P til S1 . Snakk med rådgiveren på skolen din.
Valg av matematikk på Vg2 og Vg3
Dersom du går et studieforberedende utdanningsprogram , må du også ha matematikk på Vg2.
Med matematikk 1P er den vanlige veien videre Vg2 2P. Det kan være mulig å gå fra 1P til S1 , men det vurderes av den enkelte skole og du må ha gode ferdigheter i matematikk.
Du må ha matematikk 1T for å fortsette med R-matte på Vg2 og Vg3. T-matten går dypere inn i matematikken enn hva P-matten gjør.
På Vg2 og Vg3 realfag må du ha fordypning i to programfag fra realfagsområdet. Det betyr at du må velge to programfag på Vg2, som du også har på Vg3.
Eksempler på fordypninger:
- Matematikk R1 og matematikk R2
- Biologi 1 og biologi 2
En del studier, som medisin- og veterinærstudier, krever at du enten har R1 eller S1 +S2 for å komme inn. Mange tekniske fag og ingeniørfag krever R1 +R2 . Det kan være lurt å undersøke og tenke gjennom om videre utdanning og studier krever at du har tatt R-matte. R-matte er realfagsmatematikk, altså R1 og/eller R2 .
På Samordna opptak finner du oversikt over utdanninger som krever R- og S-matte, ved å se på kravkoder til de høyere utdanningene som har tilleggskrav.
R-matte (R1 + R2 )
R-matte er realfaglig matematikk som tar for seg geometri, algebra, funksjoner, kombinatorikk, sannsynlighet og differensialligninger. Kunne du tenke deg å ta realfaglige eller teknologiske studier? Da må du ha R-matte. For å kunne ta R-matte på Vg2 og Vg3, må du ha 1T på Vg1.
S-matte (S1 +S2 )
S-matte er samfunnsfaglig matematikk som tar for seg algebra, funksjoner, sannsynlighet, lineær optimering og statistikk. S1 +S2 dekker krav til R1 .
X-matte
X-matte er en alternativ retning for deg som velger R1 -matten. Den gir ikke realfagspoeng, men gir deg som er litt ekstra interessert et dypdykk i matte. Den tar for seg tallteori, komplekse tall, sannsynlighet og statistikk.
Hvor mange realfagspoeng gir mattefagene?
- Matematikk R1 : 0,5 poeng
- Matematikk R2 : 1 poeng
- Matematikk S1 : 0,5 poeng
- Matematikk S2 : 0,5 poeng
Du kan få inntil fire språk- og realfagspoeng til sammen. Du kan ikke få mer enn 1,5 realfagspoeng for samme fag eller for fag som overlapper hverandre. Du får for eksempel 1,5 realfagspoeng for kombinasjonen S1 + S2 + R2 .
Se alle muligheter for ekstra poeng til høyere utdanning
Matematikk på yrkesfag
På alle de yrkesfaglige utdanningsprogrammene er det i matematikk obligatorisk med minimum 1P-Y på Vg1 (tre timer i uken). Da har man nok matematikk for å oppnå yrkeskompetanse .
Dersom du velger å ta påbygging til generell studiekompetanse , må du i tillegg ha 2P-Y (fem timer i uka) på enten Vg3 eller Vg4.