Valg av matematikk på videregående
Få oversikt over når du skal velge, forskjellene mellom P- og T-matte og hva valget kan ha å si for mulighetene dine videre.
Få oversikt over når du skal velge, forskjellene mellom P- og T-matte og hva valget kan ha å si for mulighetene dine videre.
Hvis du går studieforberedende, er matematikk obligatorisk på vg1 og vg2, og valgfritt på vg3. Når du begynner på vg1 studieforberedende, må du selv velge om du vil ha P-matte eller T-matte.
Hvis du ønsker å fordype deg i matematikk for eksempel for å komme inn på et bestemt studium, bør du sjekke hvilken matematikk som er mulig velge mellom på utdanningsprogrammet du vurderer å velge.
P-matte er praktisk matematikk. Du lærer å bruke matematikk til å utforske problemer knyttet til hverdagsliv og samfunn. Matematikk 1P er en videreføring av den matematikken du lærte på ungdomsskolen, og passer for deg som
T-matte er teoretisk matematikk. Du lærer om teoretiske verktøy, problemløsning og resonnering. Matematikk 1T passer for deg som
Karakterer fra 1T og 1P teller like mye på vitnemålet, og bestått karakter i ett av fagene gir mulighet til generell studiekompetanse.
Muligheter med mattefagene: Noen skoler tillater at du går fra 1P til S1 og R1, men dette krever gode ferdigheter i matematikk. Snakk med rådgiveren på skolen din.
Når du går et studieforberedende utdanningsprogram, må du også ha matematikk på vg2.
Hvis du tok matematikk 1P på vg1 er den vanlige veien videre matematikk 2P på vg2. Hvis du mestrer 1P svært godt, kan det være mulig å gå fra 1P til S1 eller R1, men ikke alle skoler tillater dette. Snakk med rådgiveren på skolen din.
På vg2 og vg3 realfag må du ha fordypning i to programfag fra realfagsområdet. Det betyr at du må velge to programfag på vg2, som du også har på vg3.
Eksempler på fordypninger:
En del studier, som medisin- og veterinærstudier, krever at du enten har R1 eller S1+S2 for å komme inn. Mange tekniske fag og ingeniørfag krever R1+R2. Det kan være lurt å undersøke og tenke gjennom om videre utdanning og studier krever at du har tatt R-matte. R-matte er realfagsmatematikk, altså R1 og/eller R2.
På Samordna opptak finner du oversikt over utdanninger som krever R- og S-matte, ved å se på kravkoder til de høyere utdanningene som har tilleggskrav.
Det er mulig å ta både R- og S-matte som privatist.
R-matte er realfaglig matematikk som tar for seg geometri, algebra, funksjoner, kombinatorikk, sannsynlighet og differensialligninger. Kunne du tenke deg å ta realfaglige eller teknologiske studier? Da må du ha R-matte. For å velge R-matte på vg2 og vg3, bør du ha tatt 1T på vg1.
S-matte er samfunnsfaglig matematikk som tar for seg algebra, funksjoner, sannsynlighet, lineær optimering og statistikk. S1+S2 dekker krav til R1.
X-matte er en alternativ retning for deg som velger R1-matten. Den gir ikke realfagspoeng, men gir deg som er litt ekstra interessert et dypdykk i matematikk. Den tar for seg tallteori, komplekse tall, sannsynlighet og statistikk.
Du kan per i dag få inntil fire språk- og realfagspoeng til sammen. Du kan ikke få mer enn 1,5 realfagspoeng for samme fag eller for fag som overlapper hverandre. Du får for eksempel 1,5 realfagspoeng for kombinasjonen S1 + S2 + R2.
Se alle muligheter for ekstra poeng til høyere utdanning
Obs: Regjeringen har vedtatt en rekke endringer i opptakssystemet. Dette gjelder også tilleggspoeng fra videregående. De fleste endringene trer i kraft først i 2027. Les mer om hvordan det påvirker deg i denne stortingsmeldingen.
På alle de yrkesfaglige utdanningsprogrammene er det i matematikk obligatorisk med minimum 1P-Y på vg1 (tre timer i uken). Da har man nok matematikk for å oppnå yrkeskompetanse.
Det er egne kompetansemål for yrkesfagene, slik at matematikken skal være mer relevant for det yrkesfaget du har valgt.
Hvis du velger å ta påbygging til generell studiekompetanse, må du i tillegg ha 2P-Y (fem timer i uka) på enten vg3 eller vg4.