Utdanning i Forsvaret

Det finnes mange muligheter for deg som ønsker å ta en utdanning i Forsvaret.

Forsvaret har et bredt utdanningstilbud med mange muligheter. En utdanning i Forsvaret er ikke det samme som ved de fleste sivile høgskoler- og universiteter. Noen dager er det tradisjonell klasseromsundervisning, mens andre dager tilbringes ute på øvelse, på trening eller skytebanen. Forsvaret kombinerer teori og praksis på en måte som gir en spennende og variert skolehverdag.

Opptakskrav

For å starte på en utdanning i Forsvaret må du være kjent tjenestedyktig fra sesjon. Vanligvis gjennomføres sesjon del 2 det året du fyller 18 eller 19 år. Det er normalt ikke nødvendig å ha fullført førstegangstjeneste for å kunne søke. 

I tillegg må du:

  • være norsk statsborger
  • ha god helse
  • ha god vandel
  • ha fylt 18 år innen opptakets start (eventuelle unntak for lærlinger kan du lese om på Forsvarets egne sider)
  • ha bestått sesjon
  • kunne sikkerhetsklareres
  • kunne bestå fysiske minstekrav for utdanningen du søker

Utdanningene kan ha forskjellige opptakskrav, men dette kan du lese mer om på forsvarets egne sider om utdanning

Høyere utdanning 

På samme måte som sivile høgskoler- og universiteter tilbyr Forsvaret en rekke studier som fører til en bachelorgrad. Dette gir deg en ettertraktet kompetanse som kan brukes både i og utenfor Forsvaret. Utdanningene kan variere i tid, men er vanligvis tre år skole etterfulgt av tre år med praksis. 

Med en bachelorgrad fra en av fra en av Forsvarets skoler vil du ha gode muligheter for en karriere i uniform. Les mer om høyere utdanning i Forsvaret på forsvaret.no

Søknadsfrist er som regel 15. april. 

Lærling

Forsvaret er Norges største lærebedrift med over 600 lærlinger fordelt på 30 fagområder over hele landet. Forsvaret tilbyr en spennende og annerledes læretid hvor du får faglige og personlige utfordringer. Læretiden kombineres med gjennomføring av førstegangstjeneste. 

Du kan søke læretid i følgende lærefag:

 

Les mer om læretid i Forsvaret på Forsvarets nettsider. 

Søknadsfrist er som regel 15. februar. 

Yrkessoldat 

Med yrkessoldat menes alle militært tilsatte som ikke er befal eller offiserer. Enten du ønsker å jobbe som profesjonell soldat, på kontor eller i spesialstyrkene er det mange muligheter.

Utdanningene foregår vanligvis ute i en av Forsvarets avdelinger, og ikke ved en av Forsvarets skoler. Dette er spesialistutdanninger som gjør deg i stand til å kunne jobbe som militær ansatt i en profesjonell avdeling. Etter fullført og bestått utdanning vil du kunne få tilbud om ansettelse i avdelingen. Les mer om hvilke muligheter som finnes på forsvaret.no

Sist oppdatert: 28. mai 2024