Personvernerklæring

Denne erklæringen handler om hvordan vi samler inn og bruker informasjon om besøkende på Utdanning.no.

Ansvar

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) er ansvarlig for innhenting og bruk av personopplysninger som gjøres i forbindelse med teknisk og redaksjonell drift, utvikling og vedlikehold av Utdanning.no.

Selskapet Redpill Linpro er vår leverandør av serverdrift og er databehandler.

​Søk

Utdanning.no lagrer informasjon om hvilke søkeord og fasetter som brukerne benytter i internsøket på nettsiden. Formålet med dette er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre ved at vi blant annet finner ut hvilke søkeord som gir treff, hvilke søkeord som ikke gir treff og hvilket søkeresultater som blir klikket på.

Bruksmønsteret for søk lagres i en egen database. Søkeord, søkefiltre, trefflister, tidspunkt og klikk lagres. Informasjonen kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som IP-adresse.

Min side / FEIDE

Brukere kan logge på "Min side" med Feide. Ved å logge på kan brukere lagre egne favoritter og resultater fra aktiviteter i sin egen profil.

Vi henter følgende personlige data om brukerne fra Feide:

Brukerdata

 • visningsnavn (display Name)
 • FeideID (eduPersonPrincipalName)
 • fornavn (given Name)
 • etternavn (sn)
 • epost (mail)
 • rolle: elev/ansatt (eduPersonAffiliation)
 • ønsket målform (preferred Language)
 • fødselsdato (YYYYMMDD) (norEduPersonBirthDate)
 • GREP-koder som sier noe om trinn og utdanningsprogram (eduPersonEntitlement)

Organisasjonsdata

 • skolenavn (eduPersonOrgUnitDN: OU)
 • skolenummer (eduPersonOrgUnitDN:norEduOrgUnitUniqueIdentifier)
 • kommune/fylkeskommune/skolenavn (eduPersonOrgDN:o)
 • organisasjonsnummer hovedorganisasjon (eduPersonOrgDN:norEduOrgNIN)

Utregninger fra Karakterkalkulatoren (egne fag og karakterer) lagres kryptert.

Sletting av data

Brukeren kan selv slette sin profil, og da vil alle lagrede data slettes.
Profilen vil bli slettet automatisk etter 3 år med inaktivitet.

Databehandleravtale

Utdanning.no er en Feide-tjeneste, og bruk av den innebærer at vi behandler personopplysninger om elever og ansatte. Opplysningene er hentet fra den lokale Feide-katalogen. Personopplysningsloven definerer derfor skoleeiere som behandlingsansvarlige for personopplysningene, mens leverandører av Feide-tjenester defineres som databehandlere.

Leverandør av denne tjenesten er HK-dir.

Databehandleravtalen finner du her. Last ned avtalen, fyll ut og send et signert eksemplar til oss på e-post til hei@utdanning.no.

databehandleravtale_utdanning_no.docx

 

Webanalyse

For å gjøre Utdanning.no så god som mulig, benytter vi statistikk for å analysere bruken av nettstedet. På denne måten kan vi forbedre og videreutvikle nettstedet, samt rette opp feil.

Vi innhenter vanlig besøksstatistikk for Utdanning.no. Google Analytics og Siteimprove blir brukt som analyseverktøy. Verktøyene gir oss informasjon om blant annet hvor mange som besøker nettstedet, hvilke sider som er mest besøkt, hvor lenge besøket varer, hvilke nettlesere som brukes og hvilke nettsteder de besøkende kommer fra. Ingen av opplysningene brukes til å identifisere enkeltpersoner. Informasjonskapslene og statistikken benyttes kun i forbindelse med drift og videreutvikling av utdanning.no.

Opplysningene anonymiseres og brukes ikke til annet enn webanalyse.

Deling

Vi benytter også en plugin fra Facebook som gjør det mulig å like Facebook-siden til utdanning.no direkte på vårt nettsted. Vi kan se hvem som aktivt benytter denne funksjonaliteten, men ikke mer. Du kan skru av muligheten for dele denne typen informasjon i Facebook-innstillingene dine. Se for øvrig Facebooks retningslinjer for bruk av sosiale tilleggsfunksjoner.

Meld feil

Alle sider på utdanning.no har en "Meld feil"-funksjon. Denne lagrer noe informasjon: dato for meldingen, hvilken nettleser som benyttes og hvilken side meldingen er sendt fra. Alle meldinger slettes etter at de er gjennomgått. Informasjonen benyttes ikke til noe annet enn å lokalisere og rette feil.

Informasjonskapsler

Utdanning.no benytter informasjonskapsler (cookies). Informasjonskapsler er små tekstfiler som lagres på maskinen din. De fleste nettlesere er stilt inn til å godta informasjonskapsler. Du kan blokkere informasjonskapsler eller bli varslet når en informasjonskapsel lagres på datamaskinen din. Mer informasjon om dette finner du i hjelpefunksjonen i nettleseren din.

På Utdanning.no finnes følgende informasjonskapsler:

 1. Javascript: Informasjonskapselen has_js avdekker om brukeren har javascript skrudd på eller ikke. Inneholder ingen personlig informasjon, og varer kun fram til besøket ditt avsluttes.
 2. Søk: Informasjonskapselen solrSearchSession er en anonym sesjonsidentifikator som lagres sammen med hvert søk som foretas på utdanning.no. Ingen personlig informasjon lagres. Slettes etter 30 dager.
 3. Deling: Informasjonskapselen __atuvc benyttes for å tilby delingsfunksjonalitet (AddThis). Kapselen sørger for at du kan se oppdatert informasjon om deling av innholdet. Ingen informasjon sendes videre til AddThis. 
 4. Webanalyse: Informasjonskapslene __utma, __utmb, __utmc og __utmz benyttes for webanalyse (Google Analytics). "Utma" viser unike besøkende, "utmb" og "utmc" viser brukersesjoner. "Utmz" viser hvor trafikken kommer fra. Varigheten på kapslene er 2 år (utma), 30 minutter (utmb) og 6 måneder (utmc), mens utmz kun varer fram til besøket ditt avsluttes. 
 5. Spørreundersøkelse: Informasjonskapslene AWSELB og VISITED_3304 benyttes for gjennomføring av årlig spørreundersøkelse. AWSELB sørger for at spørreundersøkelsen lastes effektivt ved å fordele brukere på riktige servere. Inneholder ingen personlig informasjon, og varer kun fram til besøket ditt avsluttes. VISITED_3304 inneholder kun informasjon om du er blitt spurt om å delta i spørreundersøkelsen tidligere, slik at vi ikke viser spørreundersøkelsen til deg flere ganger.

Eksterne lenker

Lenker på Utdanning.no kan sende deg videre til andre nettsteder. Vi gjør oppmerksom på at disse nettstedene kan ha andre regler for personvern enn det som er oppgitt her.

 

Sist oppdatert: 28. mai 2024