Slik får du studiekompetanse
Den vanligste måten å få studiekompetanse er å fullføre et studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring. Men det finnes også andre muligheter.
Den vanligste måten å få studiekompetanse er å fullføre et studieforberedende utdanningsprogram i videregående opplæring. Men det finnes også andre muligheter.
De fleste universitet og høgskoler krever at du har generell studiekompetanse når du søker opptak til studier. Hos Samordna opptak har dette opptakskravet kravkoden GENS.
Du kan få generell studiekompetanse ved fullført og bestått studieforberedende utdanningsprogram. De tar normalt tre år, og har hovedvekt på teoretisk kunnskap. Velg blant:
Les mer om videregående opplæring
Hvis du har fulllført og bestått et yrkesfaglig utdanningsprogram i videregående opplæring, og har tatt de seks studiekompetansefagene, har du generell studiekompetanse. Dette gjelder elever på alle yrkesfaglige program.
Les mer om påbyggingsordningen hos Samordna opptak
Du har generell studiekompetanse hvis du har fullført videregående opplæring ved en Rudolf Steinerskole og har fått et vitnemål med oppnådd generell studiekompetanse. Har du fått vitnemål med teksten vitnesbyrd uten karakterer blir det vurdert om du har generell studiekompetanse ved opptak.
Dersom du har utdanning fra en NOKUT-godkjent fagskole, får du generell studiekompetanse så lenge du har gått på ett utdanningsprogram som har vart i to år på fulltid, og gitt 120 studiepoeng.
Les om denne ordningen hos Samordna opptak
Hvis du ikke har fullført eller bestått videregående opplæring kan du få godskrevet generell studiekompetanse hvis du har:
Realkompetanse er en alternativ vei til studier på høgskole og universitet for søkere er over 25 år som ikke har generell studiekompetanse. Realkompetanse får du gjennom yrkespraksis, ubetalt arbeid, organisasjonsarbeid eller utdanning. Det er opp til hvert enkelt universitet og høgskole å godkjenne søknader om realkompetanse.
Noen studier har også opptak gjennom ulike ordninger, som forkurs, tre-semesterordning, realfagskurs, Y-veien eller teknisk fagskole.