Få gratis karriereveiledning på Karriereveiledning.no

Yrkesbeskrivelse

Hotelldirektør

Som hotelldirektør er du hotellets leder og har hovedansvaret for drift, økonomi og de ansatte på hotellet.

Som hotelldirektør (hotellsjef) har du ansvar for den daglige driften og planleggingen av det som skjer på hotellet.

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • lage budsjett og styre økonomien 
  • ansvar for ansettelser og oppfølging av medarbeiderne
  • ansvar for at hotellets konsept og strategi følges
  • samarbeid med hotellets eier  
  • bygge opp under kunderelasjoner hotellet allerede har og få nye

Arbeidsmengde og oppgaver varierer ut fra størrelsen på hotellet og antall ansatte. 

For å sikre en vellykket drift av et hotell er det viktig at hotelldirektøren samarbeider tett med hovmestere, servitører, bartendere, kokker, renholdsoperatører, resepsjonister, husøkonomer og andre hotellansatte.

Den daglig driften og ansvaret for hotellet gjelder både hotellets inntekter og kostnader. Du må ha fokus på salg og markedsføring, og sørge for at strategien til hotellet følges.

Som hotelldirektør jobber du også med å bygge et nettverk av samarbeidspartnere, for å gi et best mulig tilbud til hotellets gjester.

Som ansvarlig må du regne med lange arbeidsdager og helgearbeid.

Hvor jobber hotelldirektører ?

Hotelldirektører arbeider i store hotellkjeder og på mindre hoteller eller moteller. Du kan arbeide både i Norge og i utlandet.

Personlige egenskaper

Det er viktig at du som leder har evne til å planlegge langt fram i tid, analysere og se sammenhenger. Du må i tillegg være flink til å takle hektiske arbeidsdager med mange utfordringer. Gode kommunikasjonsevner og serviceinnstilling er også nyttige egenskaper.

Utdanning

Det er vanlig å ha utdanning innenfor administrasjon, reiseliv, salg, markedsføring, hotelledelse eller økonomi. I dag er det vanlig at hotelldirektører har høyere utdanning fra universitet eller høgskole.

Hva jobber hotell- eller reiselivsutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tallene er fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

  • 544201 - Kjøkken- og restaurantledelse, ettårig
  • 644208 - Bachelor, hotelladministrasjon, treårig
  • 644201 - Diplomstudium ved Norsk hotellhøgskole, fireårig
  • 644202 - Forkurs for administrasjonslinjen, 1. avd. ved Norsk hotellhøgskole
  • 644203 - Høgskolekandidat, hotelladministrasjon, toårig
  • 644204 - Høgskolekandidat, hotelladministrasjon, treårig
  • 644206 - Servicemanagement, ettårig påbygging
  • 644101 - Høgskolekandidat, reiseliv, treårig
  • 444201 - Hotellfagskole

Hva er de vanligste utdanningene for hotelldirektører ?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tallene er fra høsten 2019.

Sist kvalitetsikret den 19. desember 2016, av NHO reiseliv