Hovmester som viser gjester til bordet
Yrkesbeskrivelse

Hov­mester

favoritt ikon

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

De fleste hovmestere er arbeidsleder (skiftleder) for servitørene i en restaurant eller på et hotell. Andre hovmestere har ansvar for den daglige driften av en restaurant, eller et delt ansvar med en restaurantsjef.

Hovmesteren har et overordnet ansvar for at gjestene får det de har bestilt, og at det de får er av den kvaliteten de forventer. Som hovmester har du også ansvar for at restauranten er ren og ryddig.

Vanlige arbeidsoppgaver for hovmestere:

  • ta imot gjester og vise dem til plassene sine
  • sørge for at gjestene hele tiden oppnår kontakt med noen av servitørene
  • se til at gjestene får maten de har bestilt til rett tid
  • sette opp vaktlister og gjøre oppgjørs- og regnskapsarbeid
  • hjelpe til med å planlegge menyen med kjøkkensjefen
  • hjelpe til med servering

Hvor jobber hovmestere?

Hovmestere jobber for eksempel i restauranter, på hotell eller på cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

Personlige egenskaper

Som hovmester må du være glad i å omgås mennesker og tåle stress som kan oppstå i et hektisk restaurantmiljø. Du må ha evnen til å yte god service og ha lederegenskaper. Du må også være interessert i mat og vin. 

Utdanning

De fleste hovmestere er utdannet servitør eller kokk. Det er vanlig å ha noen års erfaring før en søker jobb som hovmester.

Etter- og videreutdanning
Som utdannet servitør kan du ta allmennfaglig påbygging for å få generell studiekompetanse. Med studiekompetanse kan du søke seg inn på høgskole for å lære mer om ledelse eller reiseliv. Du kan også søke deg inn på Restaurantledelse på Universitetet i Stavanger, avd. Norsk Hotellhøgskole. 

Hva jobber servitørutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Hva er de vanligste utdanningene for hovmestere?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Servitør
Heltid
Alle sektorer
6 920 personer
3 483 personer
3 437 personer
Ca 188 kr
Ca 186 kr
Ca 190 kr
30 500 kr
30 170 kr
30 850 kr
366 000 kr
362 040 kr
370 200 kr
Ca 188 kr
Ca 186 kr
Ca 190 kr
30 500 kr
30 170 kr
30 850 kr
366 000 kr
362 040 kr
370 200 kr
Ca 194 kr
Ca 190 kr
Ca 198 kr
31 390 kr
30 770 kr
32 010 kr
376 680 kr
369 240 kr
384 120 kr
Ca 194 kr
Ca 190 kr
Ca 198 kr
31 680 kr
31 050 kr
32 310 kr
380 160 kr
372 600 kr
387 720 kr
Servitør
Deltid
Alle sektorer
20 605 personer
13 368 personer
7 237 personer
Ca 175 kr
Ca 175 kr
Ca 177 kr
28 420 kr
28 360 kr
28 650 kr
341 040 kr
340 320 kr
343 800 kr
Ca 175 kr
Ca 175 kr
Ca 177 kr
28 420 kr
28 360 kr
28 650 kr
341 040 kr
340 320 kr
343 800 kr
Ca 176 kr
Ca 175 kr
Ca 178 kr
28 580 kr
28 390 kr
28 890 kr
342 960 kr
340 680 kr
346 680 kr
Ca 176 kr
Ca 175 kr
Ca 178 kr
28 730 kr
28 530 kr
29 060 kr
344 760 kr
342 360 kr
348 720 kr
Servitør
Heltid
Privat
6 902 personer
3 476 personer
3 426 personer
Ca 188 kr
Ca 186 kr
Ca 190 kr
30 490 kr
30 170 kr
30 850 kr
365 880 kr
362 040 kr
370 200 kr
Ca 188 kr
Ca 186 kr
Ca 190 kr
30 490 kr
30 170 kr
30 850 kr
365 880 kr
362 040 kr
370 200 kr
Ca 194 kr
Ca 190 kr
Ca 197 kr
31 360 kr
30 750 kr
31 970 kr
376 320 kr
369 000 kr
383 640 kr
Ca 194 kr
Ca 190 kr
Ca 197 kr
31 640 kr
31 020 kr
32 260 kr
379 680 kr
372 240 kr
387 120 kr
Servitør
Deltid
Privat
20 533 personer
13 326 personer
7 207 personer
Ca 175 kr
Ca 175 kr
Ca 177 kr
28 420 kr
28 350 kr
28 650 kr
341 040 kr
340 200 kr
343 800 kr
Ca 175 kr
Ca 175 kr
Ca 177 kr
28 420 kr
28 350 kr
28 650 kr
341 040 kr
340 200 kr
343 800 kr
Ca 176 kr
Ca 175 kr
Ca 178 kr
28 570 kr
28 390 kr
28 880 kr
342 840 kr
340 680 kr
346 560 kr
Ca 176 kr
Ca 175 kr
Ca 178 kr
28 720 kr
28 530 kr
29 050 kr
344 640 kr
342 360 kr
348 600 kr

Bedrifter

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Nyttige lenker

Andre yrker

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Spade med fiskefôr holdes fram for å kastes ut i merden med fisk.

Produktutvikler fiskefôr

Som produktutvikler av fiskefôr jobber du for å lage best mulig fôr til fisk.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer én- og fåcellede organismer slik som bakterier, sopp, virus og amøber.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Kvinne som kjøper fisk av en mannlig fiskehandler

Sjømathandler

Sjømathandleren selger og be­arbeider sjømat.