Gjennomgått i samarbeid med utdanning.no 20. august 2024

Hovmester

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.

Arbeidsoppgaver

De fleste hovmestere er arbeidsleder (skiftleder) for servitørene i en restaurant eller på et hotell. Noen hovmestere har ansvar for den daglige driften av en restaurant, eller et delt ansvar med en restaurantsjef.

Hovmesteren har et overordnet ansvar for at gjestene får det de har bestilt, og at det de får er av den kvaliteten de forventer. Som hovmester har du også ansvar for at restauranten er ren og ryddig.

Vanlige arbeidsoppgaver for en hovmester:

  • ta imot gjester og vise dem til plassene sine
  • sørge for at gjestene oppnår kontakt med en servitør
  • se til at gjestene får maten de har bestilt til rett tid
  • sette opp vaktlister og gjøre oppgjørs- og regnskapsarbeid
  • hjelpe kjøkkensjefen med å planlegge menyen
  • hjelpe til med servering

Hvor jobber hovmestere?

Hovmestere jobber for eksempel i restauranter, på hotell eller på cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.

Bli med en hovmester på jobb

Hvordan er det å jobbe som hovmester?

Portrettbilde av hovmester Isabell Kirkerud

Hovmester

Isabell Kirkerud

Vi trenger flere flinke folk med fagbrev, og man er garantert jobb allerede som lærling, sier Isabell Kirkerud.

Viktige egenskaper for en hovmester

Som hovmester må du være glad i å omgås mennesker og tåle stress som kan oppstå i et hektisk restaurantmiljø. Du må ha evnen til å yte god service og ha lederegenskaper. Du bør også være interessert i mat og vin. 

Hva tjener hovmestere?

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Tabellen under viser lønnsdata for yrket servitør

Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Hvordan utdanner du deg til hovmester?

De fleste hovmestere er utdannet servitør eller kokk. Det er vanlig å ha noen års erfaring før man søker jobb som hovmester.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Se utdanningstilbud innen kjøkken-, hotell- og restaurantledelse

Hvilke utdanninger er vanligst for hovmestere?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2023. Tall fra november 2022.

Hva jobber servitørutdannede med?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2023. Tall fra november 2022. Forklaring til statistikken
  • 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
  • 483201 - Servitørfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber hovmestere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med hovmestere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5123102 - HOVMESTER

Andre yrker

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Fagarbeider i arbeid på bakeri.

Fagarbeider industriell matproduksjon

En fagarbeider i industriell matproduksjon jobber med fremstilling av mat- og drikkevarer i en moderne industri.
Oppskjæring av fisk

Fagarbeider sjømatproduksjon

Fagarbeidere innen sjømatproduksjon fremstiller sjømatprodukter, ofte helt frem til ferdig produkt.
Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdretter)

Som fagoperatør i akvakultur har du ansvaret for den daglige driften av et akvakulturanlegg.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
En mann i blå verneklær skjærer løs sidestykket av en svineskrott som henger.

Kjøttskjærer

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.

Relaterte lenker