Image
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren
Lenke
Adobe stock / Mavo images

Yrkesbeskrivelse

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Som bartender tar du imot bestillinger og mikser drinker.

Vanlige arbeidsoppgaver for en bartender:

 • Gjøre klar drikkevarer, både med og uten alkohol
 • Gi anbefalinger til gjestene
 • Sørge for påfyll av varer
 • Holde baren ren og ryddig

På enkelte serveringssteder er det servitørene som tar imot bestillingene, mens bartenderen kun konsentrerer seg om å blande drinker. I de fleste tilfeller vil det likevel være bartenderen som står for kundekontakten. Bartenderen har ansvar for å følge alkohollovgivningen. Du må for eksempel passe på at du ikke skjenker overstadig berusede gjester.

Bartenderen skal skape et hyggelig miljø, slik at gjestene trives og får den servicen de forventer.

Hvor jobber bartendere ?

Bartendere kan jobbe på mange ulike steder, for eksempel på pub, bar, nattklubb, restaurant eller andre serveringssteder. Andre arbeidsplasser kan for eksempel være hotell eller cruisebåter.

Personlige egenskaper

Bartendere jobber tett med kolleger og gjester, så du må like å omgås andre mennesker og være serviceinnstilt. Du må ha evnen til å takle stress i en ofte hektisk arbeidshverdag. Du må være ansvarsbevisst og kunne opptre bestemt i vanskelige situasjoner.

 

Utdanning

Mange bartendere har ingen formell utdanning innen faget. Ofte vil du få opplæring fra arbeidsgiver, og det finnes også private skoletilbud for opplæring av bartendere. For bartendere vil det også være relevant med fagbrev som servitør. 

Etter- og videreutdanning
Det finnes muligheter for å spesialisere seg innenfor områder som for eksempel vin, brennevin eller sigarer, enten i Norge eller i utlandet. Hotelledelse eller kjøkken- og restaurantledelse er mulige fordypninger.

Hva jobber servitørutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

 • 483201 - Servitørfaget, Vg3
 • 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning

Hva er de vanligste utdanningene for bartendere ?

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019.

Bedrifter

Bartender i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5123108 - BARTENDER
 • 5123120 - BARSJEF
 • 5123101 - BARKEEPER
 • 5123115 - BARISTA
 • 5123119 - BARMEDARBEIDER
 • 5123125 - RESTAURASJONSMEDARBEIDER (MATSERVERING)

Sist kvalitetsikret den 19. desember 2016, av NHO reiseliv