
Servitør
Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Arbeidsoppgaver
Som servitør skal du sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd og får den servicen han eller hun forventer.
Vanlige arbeidsoppgaver for en servitør:
- ta imot bestillinger og gi bestillingene videre til kjøkkenet
- servere gjestene
- svare på spørsmål om menyen, om drikkevarer og andre ting gjestene lurer på
- rydding og oppdekking av serveringslokalet
En servitør må ha gode kunnskaper om mat og drikke som serveres, og vite hva slags drikke som bør kombineres med ulike matretter for at måltidsopplevelsen skal bli best mulig.
Som servitør må du også ha god kunnskap om regelverket som gjelder innen blant annet hygiene.
Dette yrket innebærer ofte mye skiftarbeid og sene arbeidskvelder.
Servitøren samarbeider tett med bartenderen, hovmesteren og kokken.
Hvor jobber servitører?
Servitører arbeider på for eksempel restauranter, kafeer, hoteller, puber, nattklubber, barer, selskapslokaler og cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.
Intervjuer

Servitør
Salima Elgattasi
Viktige egenskaper
Som servitør må du være serviceinnstilt og glad i å omgås mennesker. Du må kunne takle et stort arbeidspress og uforutsette hendelser.
Lønn
Utdanning
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Etter- og videreutdanning
Innenfor servitørfaget finnes det flere muligheter for videreutdanning. Vinkelner, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av aktuelle videreutdanninger innenfor yrket.
De som jobber som servitører har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant servitørfagutdannede
- 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
- 483201 - Servitørfaget, Vg3
Arbeidsmarked
Bedrifter med servitører
- 9133105 - SERVERINGSHJELP
- 5123125 - RESTAURASJONSMEDARBEIDER (MATSERVERING)
- 5123124 - KAFEARBEIDER (SERVERING)
- 5123123 - PUBMEDARBEIDER
- 5123122 - KROVERT
- 5123121 - KROMEDARBEIDER
- 5123118 - KAFEMEDARBEIDER (SERVERING)
- 5123117 - RESTAURANTMEDARBEIDER (SERVITØR)
- 5123116 - RESTAURANTMEDARBEIDER (HAMBURGERBAR)
- 5123113 - FROKOSTVERTINNE
- 5123111 - SERVITØR
- 5123109 - BESTYRER (SERVERINGSSTED)
- 5123107 - PUBVERT
- 5123106 - LUNSJVERTINNE
- 5123104 - FROKOSTVERT
- 5123103 - KELNER
Andre yrker

Apoteker

Apotektekniker

Arrangementsplanlegger

Avisbud

Baker

Barista

Bartender

Bibliotekar

Billakkerer

Billedkunstner

Bilpleier
