Servitør
Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Arbeidsoppgaver
Som servitør skal du sørge for at hver enkelt gjest er fornøyd og får den servicen han eller hun forventer.
Vanlige arbeidsoppgaver for en servitør:
- ta imot bestillinger og gi bestillingene videre til kjøkkenet
- servere gjestene
- svare på spørsmål om menyen, om drikkevarer og andre ting gjestene lurer på
- rydding og oppdekking av serveringslokalet
En servitør må ha gode kunnskaper om mat og drikke som serveres, og vite hva slags drikke som bør kombineres med ulike matretter for at måltidsopplevelsen skal bli best mulig.
Som servitør må du også ha god kunnskap om regelverket som gjelder innen blant annet hygiene.
Dette yrket innebærer ofte mye skiftarbeid og sene arbeidskvelder.
Servitøren samarbeider tett med bartenderen, hovmesteren og kokken.
Hvor jobber servitører?
Servitører arbeider på for eksempel restauranter, kafeer, hoteller, puber, nattklubber, barer, selskapslokaler og cruisebåter. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.
Bli med en servitør på jobb
Hvordan er det å jobbe som servitør?
Servitør
Salima Elgattasi
Viktige egenskaper for en servitør
Som servitør må du være serviceinnstilt og glad i å omgås mennesker. Du må kunne takle et stort arbeidspress og uforutsette hendelser.
Hva tjener servitører?
Hvordan utdanner du deg til servitør?
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Innenfor servitørfaget finnes det flere muligheter for videreutdanning. Vinkelner, hotelledelse og reiselivsledelse er noen av aktuelle videreutdanninger innenfor yrket.
Hvilke utdanninger er vanligst for servitører?
Hva jobber servitørfagutdannede med?
- 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
- 483201 - Servitørfaget, Vg3
Bedrifter: Hvor jobber servitører?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med servitører
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 9133105 - SERVERINGSHJELP
- 5123125 - RESTAURASJONSMEDARBEIDER (MATSERVERING)
- 5123124 - KAFEARBEIDER (SERVERING)
- 5123123 - PUBMEDARBEIDER
- 5123122 - KROVERT
- 5123121 - KROMEDARBEIDER
- 5123118 - KAFEMEDARBEIDER (SERVERING)
- 5123117 - RESTAURANTMEDARBEIDER (SERVITØR)
- 5123116 - RESTAURANTMEDARBEIDER (HAMBURGERBAR)
- 5123113 - FROKOSTVERTINNE
- 5123111 - SERVITØR
- 5123109 - BESTYRER (SERVERINGSSTED)
- 5123107 - PUBVERT
- 5123106 - LUNSJVERTINNE
- 5123104 - FROKOSTVERT
- 5123103 - KELNER