Få gratis karriereveiledning på Karriereveiledning.no

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg føler at hotellbransjen valgte meg da jeg var ung. Jeg bodde mye på hotell når jeg var i militæret. Da opplevde jeg at det var mye rart som jeg tenkte at jeg kunne gjøre bedre. Først og fremst tenkte jeg da på å jobbe i resepsjonen. Jeg fikk smaken på det og tok høyere utdannelse. Jeg har prøvd det meste innenfor hotell- og restaurantbransjen. Jeg har jobbet i resepsjonen, på kjøkkenet, som hovmester og vært leder i mange år. Målet var å bli hotelldirektør og til slutt ble jeg det. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg ankommer jobb gjennom hovedinngangen på hotellet rundt 08:30. Det gjør jeg for å se at alt er i orden og ser ordentlig ut. Videre hilser jeg på de ansatte som er på jobb og ser om alt er som det skal være på hotellfrokosten. Så gjør jeg litt kontorarbeid og ser på gårsdagens omsetning. Et par ganger i uken er det ledermøte hvor vi planlegger fremover og ser på hva vi kan bli flinkere på. 

Samtidig prøver jeg å gå gjennom fem hotellrom hver dag for å se om alt er på stell. Ser jeg noe som renholderne kanskje ikke har sett får de vite det og hvis det ser bra ut får de også vite det. Det å gi ros er viktig i denne bransjen.

I løpet av dagen prøver jeg også å snakke med gjestene som bor her om hvordan de har det og kjenne på stemningen på hotellet. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tenker at man bør ha en bachelorgrad i økonomi og ledelse eller i hotelledelse. Det er en veldig fin bakgrunn å ta med seg videre. 

Samtidig er det greit å ikke være sjenert, du må være interessert i mennesker. Både gjester og ansatte. Bransjen er internasjonal og vi ansetter folk med ulike nasjonaliteter. Det å være interessert i hvor de kommer fra og bakgrunnen deres er viktig. Det er viktig å se menneskene du jobber sammen med og lære dem å kjenne. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror at hvis man er sjenert og innadvendt, samtidig som man ikke er så glad i mennesker, så er nok ikke hotell- og restaurantbransjen noe for deg. I tillegg må man være innstilt på at det ikke kun er kontorarbeid. Man er leder for en bedrift som omsetter for mange millioner, og det er et ansvar, men det er også veldig kult. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– At jeg får lov til å treffe unge mennesker som begynner å jobbe på hotellet. Å se at de utvikler seg, og går videre i arbeidskarrieren. At de lykkes og får det bra. Det syntes jeg er kjempegøy.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg er ikke så glad i klager. Det hender jo at vi gjør feil, og at vi må be om unnskyldning for det. Samtidig må man forsøke å snu det til noe positivt, gjøre opp for seg og lære av det. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Man må ha et åpent sinn. Det opplever jeg at unge mennesker har. Man må være åpen for andre kulturer, legninger og mangfold. Man må respektere og være glad i mangfold og tenke at det er en bra greie. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes jo mange støttefunksjoner i alle store kjeder. Økonomer, markedsførere og selgere. Det er ofte kreative mennesker som jobber innenfor dette, og det gir utviklingsmuligheter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Hotelldirektører tjener godt. Man er nok på topp 15–20 prosent i Norge. Jeg vil tippe en hotelldirektør starter på rundt 700 000 kroner i året. 

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansen for å få jobb i bransjen er god. Det er stadig flere hoteller, vi er stort sett en fremtidsrettet bransje. Folk vil alltid trenge et sted å spise og overnatte. Samtidig så reiser man mer og mer, så bransjen vil fortsette å vokse. Bransjen er åpen for at unge mennesker kan prøve seg uten mye erfaring. De kan bli inspirert og ta videre steg helt opp til hotelldirektør.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Tekst: