Hotelldirektør Øyvind Alapnes

YrkesintervjuHotelldirektør favoritt ikon

- Det beste med yrket mitt er at jeg får treffe så mange glade folk, sier Øyvind Alapnes

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Livet er fullt av tilfeldigheter. Jeg er en tidligere fotballdommer på tippeliganivå som jobbet med IT-salg før jeg fant ut at jeg ville ha andre utfordringer i livet. Med litt dyktighet og flaks fikk jeg jobben som daglig leder for City Living Hotell her i Tromsø.

I denne jobben fant jeg ut at dette er virkelig det jeg ønsker å jobbe med. Etter å ha vært der i to år, gikk jeg over til en jobb på Clarion Collection Hotel With. Der jobbet jeg i et par år. Siden høsten 2013 har jeg jobbet som hotelldirektør her på Clarion Hotel The Edge, en jobb jeg elsker.  

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Det morsomste med å jobbe her er at jeg kan planlegge arbeidsdagen min så mye jeg vil. Likevel blir omtrent 90 % av arbeidsdagen annerledes enn planlagt. I hotellbransjen endrer ting seg fort og man må være flink til å gjøre raske endringer.

På en vanlig dag styrer jeg de ulike avdelingene, coacher lederne og prøver å være til stede der ting skjer og der gjestene er. Når man er til stede ser man hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det gjør jeg både dag og kveld. Jeg jobber også veldig tett med salgs- og markedsavdelingen for å få flere gjester til hotellet.        

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli hotelldirektør?

- Jeg er vel et eksempel på at man ikke trenger å ta en utdannelse innen for eksempel hotelledelse eller lignende utdanninger for å bli en hotelldirektør, men det kan være en fordel. Jeg tror min bakgrunn som fotballdommer på tippeliganivå var min lederutdannelse. Ledererfaringer kan du få på mange forskjellige arenaer og det trenger ikke nødvendigvis å være innen hotellbransjen.

I hotellbransjen kan du jobbe deg oppover i systemet, helt opp til direktørstillinger eller andre lederjobber. I tillegg blir stå-på vilje og ja-mentalitet lagt merke til, og satt pris på i denne bransjen.   

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det å møte så mange glade folk. Jeg mener at 90 % av dem som reiser er glade. Det å møte disse, og forhåpentligvis gjøre dem enda gladere og fornøyde ved å yte god service sammen med teamet mitt, er det beste med yrket mitt.   

Hva misliker du mest med yrket ditt?
- Jeg misliker det jeg liker. Jeg elsker jobben min og den har også blitt hobbyen min. Jeg er veldig mange timer på jobb, og burde bli flinkere til å dra hjem på kveldene, gjøre vanlige fritidsaktiviteter og holde meg unna hotellrelaterte ting. At jeg lærer meg å være mer borte fra jobb, tror jeg er sunt for både meg og organisasjonen.

Hotelldirektør Øyvind Alapnes

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Når du har opparbeidet deg erfaring som leder i hotellbransjen, tror jeg at du blir attraktiv for lederjobber i de fleste andre bransjer også. Jeg tror at de som har arbeidet i hotellbransjen har et rykte på seg til å være folk med stå-på vilje, og er dedikerte til å gjøre en best mulig jobb. En lederjobb er å lede folk, og den kompetansen kan overføres til de fleste bransjene.      

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det er store variasjoner i hva hotelldirektører tjener. I lønnen kan det være forskjellige bonusmodeller. Lønnen varierer også i forhold til størrelsen på hotellene. Årslønnen kan være alt dra 600 000 til 1,2 millioner kroner.   

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Hvis man virkelig står på og har lyst til å prestere, har man sjansen til å få denne typen jobber.  

Tekst: Sigve Nedredal

Hotelldirektør Øyvind Alapnes
Øyvind Alapnes
38 år
Hotelldirektør
Clarion Hotel The Edge, Tromsø

Intervjuer

    • I hotellbransjen kan du jobbe deg oppover i systemet.
    • Jeg elsker jobben min og den har også blitt hobbyen min.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser