Kvalitetssikret av NHO reiseliv, NHO mat og drikke 24. august 2021

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Arbeidsoppgaver

Kokker tilbereder mat og gjør den klar for servering.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kokk:

  • lage varm og kald mat
  • planlegge innkjøp og beregne pris
  • behandle råvarer 
  • delta i konseptutvikling og planlegging av menyer
  • vask og renhold av kjøkken
  • kunde- og brukerkontakt

I det daglige arbeidet må kokkene ofte sette opp meny og planlegge innkjøp. Jobber du i et stort kjøkken vil du gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging. Ved mindre kjøkken gjør kokken dette selv. 

Noen steder vil hver kokk ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke sauser og suppe, tilberede grønnsaker eller lage desserter. Ved større kjøkken er det ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter. En kokk må kunne litt av alt, og allsidighet er derfor viktig. 

Selv om kokken samarbeider med servitøren, er kokken ofte å se i serveringslokalene, ute blant gjestene eller brukerne. Kommunikasjon direkte med gjestene er viktig.

Som kokk må du ha god kunnskap om råvarer, behandling av råvarer og tilberedningsteknikker. Næringsinnhold, matsikkerhet, allergier og intoleranser, forskjellige kulturer og religioner, og regelverk innenfor hygiene og HMS er også temaer du må vite mye om. 

Som kokk må du regne med å jobbe turnus. Det innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. Det finnes også mange arbeidsplasser som har arbeidstid kun på dagtid og fra mandag til fredag. 

Man skiller mellom yrkesbetegnelsene ernæringskokk (tidligere institusjonskokk) og kokk. Ernæringskokkene har spesialkompetanse innen diett og ernæring. De arbeider ved institusjonskjøkken, for eksempel i fengsel, på sykehus eller sykehjem.

Hvor jobber kokker?

Som kokk kan du arbeide på for eksempel restauranter, kafeer, bedriftskantiner, innenfor skipsfart og offshore, i store offentlige institusjoner (for eksempel på sykehus og i forsvaret), innenfor dagligvarehandelen og i næringsmiddelindustrien.

Intervjuer

En mann i hvit kokkejakke og grønt forkle. Han holder en kongekrabbe. Han er på et kjøkken.

Kokk

Stian Solvang

Uansett hvor mange år du jobber på kjøkken, kommer du ikke til å bli helt ferdig utlært. Det kommer nye ting hele tiden, det dukker opp stadig nye trender, forteller Stian Solvang.

Viktige egenskaper

Du bør interessere deg for mat, være strukturert, være kreativ og ha estetisk sans. Som kokk må du kunne jobbe selvstendig og samtidig være god til å samarbeide med andre. Det er viktig at du takler å jobbe under tidspress. Det kan være fysisk krevende å jobbe som kokk, derfor er det en fordel å være i god form. 

Lønn

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning
Innenfor kokkefaget finnes det flere muligheter for videreutdanning. Påbygging til generell studiekompetanse kan tas før eller etter fullført læretid. Det finnes studietilbud for kokker både med og uten studiekompetanse. Hotelledelse og reiselivsledelse er noen av aktuelle videreutdanninger innen faget. Du kan også ta mesterbrev i kokkefaget. Les mer om mesterutdanning.

Se utdanninger på universitet og høgskoler

Se utdanninger på fagskoler

De vanligste jobbene blant kokkeutdannede

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021. Forklaring til statistikken
  • 483202 - Stuertutdanning, videregående, avsluttende utdanning
  • 458108 - Kokkfaget, Vg3
  • 458106 - Institusjonskokkfaget, Vg3

Arbeidsmarked

Bedrifter med kokker

  • 5122129 - PIZZABAKER
  • 5122128 - HJELPEKOKK
  • 5122126 - PIZZAKOKK
  • 5122123 - GATEKJØKKENMEDARBEIDER
  • 5122121 - KJØKKENISTRUKTØR
  • 5122119 - STUERT
  • 5122118 - SJEFSKOKK
  • 5122116 - OVERKOKK
  • 5122114 - KOKK
  • 5122110 - OVERSTUERT
  • 5122108 - FØRSTEKOKK
  • 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
  • 5122103 - FISKEBÅTSTUERT
  • 5122102 - DIETTKOKK

Andre yrker

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Fagarbeider i arbeid på bakeri.

Fagarbeider industriell matproduksjon

En fagarbeider i industriell matproduksjon jobber med fremstilling av mat- og drikkevarer i en moderne industri.
Oppskjæring av fisk

Fagarbeider sjømatproduksjon

Fagarbeidere innen sjømatproduksjon fremstiller sjømatprodukter, ofte helt frem til ferdig produkt.
Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdretter)

Som fagoperatør i akvakultur har du ansvaret for den daglige driften av et akvakulturanlegg.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.
En hovmester planlegger serveringen med servitører og kokker

Hovmester

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.