
Aktuar
En aktuar regner ut finansiell risiko og jobber som oftest i et forsikringsselskap.
Arbeidsoppgaver
Som aktuar er din hovedoppgave å analysere forsikrings- og finansiell risiko. Aktuarer jobber ofte i forsikringsselskap eller konsulentselskap.
En aktuar gjennomfører analyser som danner grunnlaget for prisingen av risikoprodukter og kontroll av selskapenes finansielle forpliktelser.
Aktuarer er statistikere som regner ut risiko. Et forsikringsselskap må regne ut hvor mye en kunde skal betale for en forsikring på forhånd. For å regne ut dette, bruker aktuaren forsikringsmatematikk og risikoteori. Slik kan aktuaren bestemme pris under usikkerhet.
En viktig del av arbeidet er å kommunisere resultater til ledelse og kolleger slik at man kan treffe gode beslutninger og håndtere risiko på en god måte.
Vanlige arbeidsoppgaver for en aktuar:
- beregne tekniske avsetninger
- gjøre aktiva-passivastyring (ALM)
- drive risiko- og kapitalstyring
- lage datasystemer
- fastsette pris og utforme produkter
- regnskapsberegninger (IFRS17)
- kontrollvirksomhet (for eksempel revisor)
Det finnes flere typer aktuarer:
- en livaktuar arbeider i et livsforsikringsselskap
- en skadeaktuar arbeider i et skadeforsikringsselskap
- en finansaktuar jobber med finansmatematikk
Hvor jobber aktuarer?
En aktuar jobber gjerne innenfor finansindustrien, for eksempel i banker, forsikringsselskaper, fonds- og aksjemeglerfirma eller i konsulentselskaper. De fleste aktuarer jobber med livsforsikring og skadeforsikring. Noen aktuarer jobber i risikostyringsfunksjoner, og kontrollerer den samlede risikoen i selskapene. Andre aktuarer jobber også i IT-industrien eller annen industri, for eksempel offshore eller som data scientist. Som aktuar er det også mulig å jobbe i offentlig forvaltning eller med undervisning og forskning. Det er også mulig å finne jobb som aktuar i utlandet, siden utdanningen er internasjonal.
Intervjuer

Aktuar
Benedikte Evensen
Viktige egenskaper
Som aktuar bør du ha gode ferdigheter i og interesse for matematikk, statistikk og økonomi. For å håndtere risiko, må du kombinere analytiske evner med forretningskunnskap og praktisk erfaring. Du bør også kunne tenke logisk, og ha gode muntlige og skriftlige framstillingsevner, slik at du er i stand til å gjøre rede for dine analyser og konklusjoner til oppdragsgiverne dine.
Lønn
Utdanning
Etter- og videreutdanning
Den Norske Aktuarforening arrangerer kurs for sine medlemmer. Man kan også velge å bygge på utdanningen sin med andre beslektede fag på universiteter og høgskoler.
De vanligste jobbene blant aktuarutdannede
- 753201 - Cand.act.-utdanning, aktuar
- 649908 - Forsikringseksamen, lavere nivå
Arbeidsmarked
Bedrifter med aktuarer
- 2121101 - AKTUAR
- 2121103 - SJEFSAKTUAR
- 3412121 - RISIKOANALYTIKER
- 3412114 - ANALYTIKER (FORSIKRING)
Andre yrker

Agronom

Aksjemegler

Butikksjef

Eiendomsmegler

Finansanalytiker

Forretningsutvikler

Gründer

Hotelldirektør

Husøkonom

Innkjøper

IT-prosjektleder
