Hotelldirektør

– Du må være sosial og like tempo. Det går ofte fort mellom stille til full fart, sier Sofie.
Portrett av kvinne med langt mørkt hår, pannelugg og hvit skjorte. I bakgrunn ser man en blomstrete tapet og en lampe.
Sofie Eidissen Ljøkjell, 30 år
Hotelldirektør
Clarion Collection Hotel Bryggeparken, Stavanger
«Jeg startet som stuepike og jobber i dag som hotelldirektør.»
― Sofie Eidissen Ljøkjell
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 17.02.2025
«Jeg startet som stuepike og jobber i dag som hotelldirektør.»
― Sofie Eidissen Ljøkjell
«Relevant utdanning er absolutt en fordel, men det er nok kombinasjonen av utdanning, praksis og erfaring som veier tungt.»
― Sofie Eidissen Ljøkjell

Hvorfor valgte du å bli hotelldirektør?

– Jeg er på mange måter vokst opp med hotell, moren min jobbet på hotell da jeg var liten. Så jeg har alltid hatt en fascinasjon av hotell. Jeg begynte å jobbe innenfor hotell, da gikk det i servering, resepsjon og housekeeping. Det syntes jeg var veldig gøy, men tenkte ikke at jeg kom til å jobbe med det når jeg ble stor. Heldigvis innså jeg at det går an å jobbe med det som man synes er gøy. 

Jeg synes det er veldig interessant å jobbe med litt av alt. Få innblikk i mange fagområder. Jeg er ikke best på et spesifikt område, men jeg er god på å dra frem og sette sammen alle deler av driften til en helhet. Jeg synes rett og slett det er veldig gøy å jobbe innenfor hotellbransjen.

Image
Kvinne med langt, mørkt hår og hvit skjorte står bak en skjerm i en hotellresepsjon. I bakgrunnen kan man se blomster, sitteplasser og to heiser. I forgrunnen står det et velkomstskilt, en kortterminal og et informasjonsskilt.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for meg er veldig variert. Jeg er kalenderslave for å få dagene til å gå opp. Det er høyt tempo og mange varierte arbeidsoppgaver. Det er mange rapporter, e-poster, telefoner og møter, og hele veien holde kontroll på de forskjellige delene av driften. Vi måler alt fra lønnsomhet og effektivitet til gjestetilfredshet og de ansattes tilfredshet. Vi må sikre at vi leverer et godt produkt der gjestene er fornøyde, de ansatte er fornøyde og at driften samtidig er lønnsom.

Jeg jobber mye salgsrettet, da prøver jeg å være mye ute og møte en del. Så jobber jeg en del med nettverk, samarbeidspartnere og andre hoteller og reiselivet. Det er mye møter. Det er en veldig sosial jobb, man møter mange mennesker i løpet av en dag. 

Hotellet er en del av hotellkjeden Strawberry, så det er mye kontakt med kjeden. Hvilke planer og strategier ligger i framtiden, hvordan ligger vi i rute, investeringer og oppfølgning opp mot gårdeier. Vi forvalter et stort bygg, så det er også mye byggteknisk å forholde seg til. Det er mye strategi, økonomi og mye gøy som går igjen i hverdagen.

Vi er en organisme som ruller og går døgnet rundt, hver dag gjennom hele året. Vi har aldri stengt og vi prøver alltid å optimalisere de forskjellige områdene, for eksempel hotellrommene eller restaurant. Jeg prøver hele veien å jobbe med hvor vi står i dag, hvilke behov møter vi, hvilke framtidige behov kan vi møte og hvordan vi kan selge. 

Det er også mye logistikk, mange bestillinger som skal koordineres, varer som må bestilles. Du vet noe om gjestene dine, men du vet ikke alt, så vi prøver å finne en ramme som rommer mest mulig. Samtidig må rammen passe til de gjestene vi har her og møte konseptet vi opererer innen.

Hva kreves for å kunne jobbe som hotelldirektør?

– Det er nok ikke veldig spesifikke krav overordnet, men erfaring vektlegges veldig tungt. Hvilke profiler som ønskes varierer fra hotell til hotell, men det er nok noen fellesnevnere. Jeg har en bachelor i hotelledelse fra hotellhøgskolen i Stavanger. Relevant utdanning er absolutt en fordel, men det er nok kombinasjonen av utdanning, praksis og erfaring som veier tungt.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Du må være sosial og like tempo. Det går ofte fort mellom stille til full fart. Det er også viktig å være allsidig og kunne se et større bilde og sette det sammen. Du må også kunne ta kjappe avgjørelser, samtidig som du også må reflektere og tenke deg om.

Hvis du ikke liker mennesker, kommer du ikke til å trives. Det kommer også mange utfordringer som du må håndtere, hvis du ikke liker utfordringer så passer det nok ikke for deg.

Hva liker du best med å være hotelldirektør?

– Allsidigheten, det å få være med å sette sammen og påvirke helheten. Å kombinere strategi med resultater, HR og kommersielt arbeid. Det å få jobbe med litt av alt er alfa og omega for min del.

Hva liker du minst?

– Det er perioder der du må ta beslutninger som ikke er så gøy å ta, men det er jo en del av de utfordringene jeg liker. Enkelte dager kan jeg bli gal av tempoet eller den konstante endringen og bevegelsen, men det er jo samtidig noe av det jeg trekker frem som det mest positive også.

Image
Kvinne med langt mørkt hår sitter ved et bord og drikker kaffe. I forgrunnen kan man se to andre personer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange som videreutdanner seg, går andre veier eller går videre i et konsern. Det finnes mange muligheter. Internt i Strawberry har vi veldig fokus på lederutvikling og internutvikling, beholde de ansatte vi har og utvikle de. Jeg startet som stuepike og jobber i dag som hotelldirektør. Vi har tilgang til en rekke kurs og et godt lederutviklingsprogram, der man får faglig påfyll om man ønsker. Det meste av utdanning er også relevant, så mulighetene er mange.

Hva tjener en hotelldirektør?

– Det varier veldig fra hvilken type hotell du driver, erfaring og utdanning. Det er stor forskjell fra hotell til hotell. Noen omsetter mye mer enn andre. Rammen ligger nok mellom 700 000 kroner og 1 500 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som hotelldirektør?

– Erfaringen din spiller nok en stor rolle. Det er en bransje som konstant er i bevegelse, og mange hotelldirektører er veldig drevet av utfordringer, så vi har en tendens til å bevege oss litt. Det kommer muligheter jevnt og trutt, men mulighetene er jo større i områder der det er mange hoteller. De fleste hotelldirektører har jobbet innen flere funksjoner på hotell og klatret videre til å bli leder.

Tilhørende utdanninger

Hotelledelse

Du lærer om daglig drift av hotell, markedsføring, ledelse, regnskap og merkevarebygging.

Finn studier
Reiseliv

Du lærer om hva reiseliv og turisme er. Utdanningene har ofte fag som økonomi, markedsføring og prosjektledelse.

Finn studier
Økonomi og administrasjon

Du lærer om ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.

Finn studier