Hovmester

Hvorfor valgte du å bli hovmester?
– Jeg fikk spørsmål om å jobbe her på Molde Fjordhotell som ekstrahjelp. Det trivdes jeg veldig godt med. Jeg fikk fort kontroll, og ble ansatt som hovmester. Samtidig som jeg jobbet som hovmester, tok jeg fagbrev som servitør, og etter hvert utdanning som ølkelner og vinkelner (sommelier).
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg kommer inn klokken 15.00 og begynner dagen med å sjekke bookinger. Ukene kan se veldig ulike ut. Noen perioder har vi brylluper, andre julebord. Generelt over har vi mye à la Carte kvelder hvor alt ifra to til tolv gjester kan booke bord.
Den første halvdelen av dagen går ofte til forberedelser. Da handler det om å gjøre klart restauranten for kvelden. Dette kan være igjennom innkjøp av varer, fylle opp på varer vi trenger, rydde matlageret, gjøre klart vinlageret, dekke opp bord for et bryllup og lignende. Det er mye forberedelser som skal til for at gjestene skal kunne få en bedre middag.
Når gjestene kommer, er min jobb å ta dem imot og sørge for at de får en god opplevelse. Jeg tar imot bestillingen deres, serverer drikke. En stor del av jobben går i å ta vare på dem. Det er ofte veldig hektisk, og så får man mestringsfølelse når man har gjennomført det.
Hva kreves for å kunne jobbe som hovmester?
– Du må gå restaurant- og matfag på videregående i to år, deretter være lærling i to år. Da går du ut med fagbrev som servitør. Hvis man har fagbrevet, går man fort opp i gradene og kan jobbe som vinkelner, hovmester, bartender og lignende.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du må ha et glimt i øyet, smile og være hyggelig mot gjestene. Du må tåle å jobbe under press og være innstilt på å skulle legge inn en innsats når du kommer. Tempoet er der. Du går mye, det er sjeldent en dag under 22 000 steg. Du trenger heller ikke være den som står opp tidligst på morgenen, vaktene er som regel på kvelden.
Hva liker du best med å være hovmester?
– Jeg liker at det er hektisk. Det er mye folk på jobb og mye å gjøre. Da går dagene veldig fort, det er nok det jeg liker best.
Hva liker du minst?
– Det kan være en utfordrende jobb, men så lenge man bruker tid på å få kontroll, så går det greit. Det er ikke sånn kjempevanskelig.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Hovmestere kan jobbe alle steder det er mat- og drikkeservering. Er man interessert i videreutdanninger, kan man studere øl og vin og bli vinkelner. Noen blir restaurantsjef. Hvis du får god bedrifts- og økonomisk forståelse, kan du helt sikkert begynne å jobbe som hotelldirektør.
Hva tjener man som hovmester?
– Det er veldig vanskelig å si, det varierer veldig fra restaurant til restaurant. Det kan jeg ikke svare på helt konkret.
Hvordan er sjansene for å få jobb som hovmester?
– De er kjempestore. Det er lett å få jobb i denne bransjen. På generelt grunnlag er det mangel på servitører, hovmestere og kokker i Norge. Vi ser etter lærlinger akkurat nå.
Tilhørende utdanninger
Servitørfag
Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.
Finn studier