Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Arbeidsoppgaver

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, bagetter og pizzabunner. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner. Noen bakere velger å spesialisere seg i større industribakeri som styres av store automatiserte produksjonslinjer (samlebånd), mens andre velger mindre håndverksbakeri som har mer varierte håndlagde produkter. 

Vanlige arbeidsoppgaver for bakeren:

  • lage gjærdeiger til ulike typer brød og småbakstprodukter
  • vurdere pris og kvalitet på råvarer
  • beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
  • sørge for god behandling, emballering og oppbevaring av råvarer og produkter
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser

Bakeren må også rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes. Som baker er det viktig å ha god kunnskap om mathygiene. 

Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter. Du må derfor være forberedt på andre arbeidstider enn i mange andre yrker. Bakerfaget er et gammelt håndverk som er i stadig utvikling. Du må derfor kunne beherske råvareforståelse, utvise godt håndlag av den gamle skole og beherske den nyeste teknologien. 

Mange bakere har også svennebrev som konditor.

Hvor jobber bakere?

De fleste bakere jobber på bakeri eller konditori. I tillegg er det mulig å få jobb på industribakeri, butikkbakeri eller innenfor hotell- og restaurantnæringen. Noen bakere velger etter hvert å åpne eget bakeri og utsalg.

Bli med en baker på jobb

Hvordan er det å jobbe som baker?

En mann ser mot kameraet og smiler. Han har på seg en grå t-skjorte, hvitt hodeplagg og oransje hørselvern.

Baker

Simen Neset

– Mange tror at baking stort sett handler om å bake for hånd, men det er så mye mer enn det, sier baker Simen.
En mann ikledd hvit kokkejakke står med armene i kryss og smiler mot kamera. Bak ham er det en arbeidsbenk og en kjevle. Bildet er tatt innendørs.

Baker

David Duque

– Jeg blir veldig stolt når jeg får til en oppgave som har vært vanskelig, forteller David.

Viktige egenskaper for en baker

Som baker bør du ha interesse for matlaging. Du må være nøyaktig og kunne jobbe effektivt og strukturert. Du må være god på kundebehandling og ha evnen til å se og forstå kundenes ønsker og behov. 

Hva tjener bakere?

Hvordan utdanner du deg til baker?

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning

Hvilke utdanninger er vanligst for bakere?

Hva jobber bakerutdannede med?

  • 458101 - Bakerfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber bakere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med bakere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 7412101 - BAKER
  • 7412111 - BAKERMESTER
  • 7412110 - MESTERSVENN (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412109 - SVENN (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412108 - FORMANN (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412106 - FAGARBEIDER (BAKERI OG KONDITORI)
  • 5122129 - PIZZABAKER
  • 8275101 - BAKERIARBEIDER
  • 8275115 - BAKERIMEDARBEIDER
  • 8275106 - PRODUKSJONSMEDARBEIDER (BAKVERK, KORN- OG SJOKOLADEPRODUKTER)

Andre yrker

Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.
Kostøkonom prater med kokker

Kostøkonom

Kostøkonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.
En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.
En mann i blå verneklær skjærer løs sidestykket av en svineskrott som henger.

Kjøttskjærer

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Pølsemaker mellom to rader med pølser

Pølsemaker

Pølsemakeren jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
En hovmester planlegger serveringen med servitører og kokker

Hovmester

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.