Yrkesbeskrivelse

Baker

favoritt ikon

Bakere jobber med å lage brød, baguetter, kaker og annet bakverk.

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter. Dette kan være blant annet brød, boller, baguetter, pizzabunner og så videre. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner.

Vanlige arbeidsoppgaver for bakeren:

  • lage gjærdeiger til ulike typer brød- og kakeprodukter
  • vurdere pris og kvalitet på råvarer
  • beregne næringsinnhold i de ferdige produktene
  • sørge for god behandling og oppbevaring av råvarene
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser etter bedriftenes og kundenes behov

Bakeren må også rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes.

Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter.

Personlige egenskaper

Som baker bør du ha interesse for matvarer. Du må kunne jobbe strukturert, effektivt og nøyaktig. Du bør være god på kundebehandling og ha evnen til å se og forstå kundenes ønsker og behov. Bakere jobber ofte mye på natta og du må være forberedt på tidligere morgener og en annen arbeidstid enn mange andre yrkesutøvere.

Hvor jobber bakere?

De fleste bakere jobber på bakeri eller konditori. I tillegg er det mulig å få jobb på industribakeri, butikkbakeri eller innenfor hotell- og restaurantnæringen. Noen bakere velger etter hvert å åpne eget bakeri og utsalg.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Se utdanningsløp og skoler som tilbyr dette.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i bakerfaget. Les mer om mesterutdanning. 

Hva er de vanligste utdanningene for bakere?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Hva jobber bakerutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Lønn

Lønnsnivået for bakere kan variere en del. Lønnen avhenger blant annet av bedriften du jobber i, formell kompetanse, erfaring og ansvarsoppgaver. Minstelønn for bakere er 300 000 kroner (Kilde: Baker- og konditorbransjens landsforening 2013).

Arbeidsliv og lærlinger

Velg fylke

På deler av utdanning.no får du informasjon tilpasset stedet du har valgt

Det finnes informasjon om læreplasser for fylker markert med *

Velg kommuner i Akershus
Velg kommuner i Aust-Agder
Velg kommuner i Buskerud
Velg kommuner i Finnmark
Velg kommuner i Hedmark
Velg kommuner i Hordaland
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nord-Trøndelag
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oppland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Sogn og Fjordane
Velg kommuner i Sør-Trøndelag
Velg kommuner i Telemark
Velg kommuner i Troms
Velg kommuner i Vest-Agder
Velg kommuner i Vestfold
Velg kommuner i Østfold

Nyttige lenker

Lignende yrker

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer levende organismer slik som bakterier, sopp, virus og celler.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Kvinnelig agronom graver et hull i jorda.

Agronom

Agronomer arbeider praktisk med driften av en gård.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren ser til at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen

Bonde

Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og driver din egen gård. Du kan være bonde på heltid eller i kombinasjon med annet yrke.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Dame står og kutter opp grønnsaker på kjøkkenet.

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til å få bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Tre kokker på et restaurantkjøkken som jobber på hver sin benk.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Kokk skjærer tomater

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

Fiskere

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å gjøre klar og servere drikkevarer.