Kvalitetssikret av Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.

Arbeidsoppgaver

Som kjøkkensjef har du ansvar for den daglige driften av kjøkkenet. Det innebærer at du har ansvar for det kjøkkenfaglige og for økonomi og personale.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøkkensjef:

  • planlegge og utvikle menyen
  • lære opp og følge opp personalet
  • sette opp vaktlister
  • ansvar for budsjett, innkjøp, lagerbeholdning og varetelling
  • følge opp leverandører

I dette yrket må du ha bred kunnskap om mat, vin og annen drikke, og være oppdatert på utvikling og trender innen feltet.

På et kjøkken er det viktig å følge regelverk innen hygiene og renhold, samt HMS-rutiner. Dette er kjøkkensjefens ansvar. 

Mange kjøkken, for eksempel restaurantkjøkken, har åpent på kveldstid, i helgene og på helligdager. Du må derfor være innstilt på å arbeide turnus.

 

Hvor jobber kjøkkensjefer?

Vanlige arbeidsplasser for en kjøkkensjef er restauranter, hoteller, kantiner og cateringbedrifter. 

Intervjuer

Portrettbilde av Andreas, han smiler i kamera med kokkejakke på. Bak han er det trær.

Kjøkkensjef

Andreas Vold Dørum

Kjøkkensjef Andreas og hans team lager mat for 250 mennesker som spiser i kantinen til Forsvaret hver dag.

Viktige egenskaper

Som kjøkkensjef bør du ha lederegenskaper og evnen til å motivere andre. Du må ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Du må være selvstendig og strukturert, og ha evne til å jobbe under tidspress. 

 

Lønn

Utdanning

Etter at du har tatt fagbrev i kokkefaget eller institusjonskokkfaget, er det vanlig å jobbe noen år som kokk før du kan prøve å bli kjøkkensjef. 

De som jobber som kjøkkensjefer har som oftest studert:

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021.

Arbeidsmarked

Bedrifter med kjøkkensjefer

  • 1224112 - KJØKKENSJEF (OVER 9 ANSATTE)
  • 5122109 - KJØKKENSJEF (FÆRRE ENN 10 ANSATTE)
  • 5122127 - ARBEIDSLEDER (KJØKKEN)
  • 5122111 - ASSISTERENDE KJØKKENSJEF
  • 5122107 - KJØKKENBESTYRER
  • 5122101 - DIETTKJØKKENSJEF
  • 5122118 - SJEFSKOKK
  • 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
  • 1224105 - SOUSSJEF (RESTAURANT)
  • 1224110 - SOUSSJEF (HOTELL)

Andre yrker

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Fagarbeider i arbeid på bakeri.

Fagarbeider industriell matproduksjon

En fagarbeider i industriell matproduksjon jobber med fremstilling av mat- og drikkevarer i en moderne industri.
Oppskjæring av fisk

Fagarbeider sjømatproduksjon

Fagarbeidere innen sjømatproduksjon fremstiller sjømatprodukter, ofte helt frem til ferdig produkt.
Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdretter)

Som fagoperatør i akvakultur har du ansvaret for den daglige driften av et akvakulturanlegg.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.
En hovmester planlegger serveringen med servitører og kokker

Hovmester

Hovmesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
En mann i blå verneklær skjærer løs sidestykket av en svineskrott som henger.

Kjøttskjærer

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.