Tre ernæringskokker lager mat ved siden av hverandre inne på et grovkjøkken
Yrkesbeskrivelse

Ernærings­kokk

favoritt ikon

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Arbeidsoppgavene til ernæringskokker, tidligere kalt for institusjonskokker, er stort sett de samme som for restaurantkokker. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskaper om tilberedning og servering av spesialkost. 

Ernæringskokken har kunnskap om å tilpasse mat og retter etter ulike behov, allergier, intoleranser, livsstilssykdommer og kost i ulike livsfaser. 

Som ernæringskokk har du kunnskap om hvordan du kan lage dietter til dem som er syke, og hva man bør spise for å holde seg frisk.

Dette yrket handler mye om å glede dem du lager maten for, med fristende retter som kan gi positive matopplevelser.

Du må også ha kunnskaper om regelverket innenfor hygiene og HMS.

Vanlige arbeidsoppgaver for ernæringskokken:

  • lage menyer, som gjerne kan følge årstidene
  • velge ut, kjøpe inn og behandle råvarer 
  • tilberede kald og varm mat, både spesialkost, hverdagsmat og selskapsmat
  • vask og renhold av kjøkken

En del institusjonskokker jobber turnus.

Ofte jobber du tett sammen med kostøkonomer, kliniske ernæringsfysiologer, helsefagarbeidere og sykepleiere.

 

Hvor jobber ernæringskokker?

Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøkken eller storkjøkken på sykehus, sykehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehager, skoler, Forsvaret, fengsler eller innenfor oljeindustrien.

Personlige egenskaper

En ernæringskokk bør være glad i å lage mat, være nøyaktig og strukturert, samt kunne jobbe effektivt og planmessig. Kokkeyrket kan være fysisk krevende og det vil være en fordel å være i god form. Det er viktig å ha gode samarbeidsevner.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Vil du ta fagbrev, svennebrev eller vitnemål med yrkeskompetanse? Se hvilke muligheter som finnes i Veien til fagbrev.

Hva jobber ernæringskokkutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Kokk
Heltid
Alle sektorer
13 200 personer
4 541 personer
8 659 personer
Ca 205 kr
Ca 210 kr
Ca 204 kr
33 260 kr
34 050 kr
33 000 kr
399 120 kr
408 600 kr
396 000 kr
Ca 205 kr
Ca 210 kr
Ca 204 kr
33 260 kr
34 050 kr
33 000 kr
399 120 kr
408 600 kr
396 000 kr
Ca 217 kr
Ca 211 kr
Ca 221 kr
35 230 kr
34 200 kr
35 760 kr
422 760 kr
410 400 kr
429 120 kr
Ca 217 kr
Ca 211 kr
Ca 221 kr
35 920 kr
34 790 kr
36 500 kr
431 040 kr
417 480 kr
438 000 kr
Kokk
Deltid
Alle sektorer
9 132 personer
4 777 personer
4 355 personer
Ca 190 kr
Ca 197 kr
Ca 185 kr
30 760 kr
31 910 kr
29 930 kr
369 120 kr
382 920 kr
359 160 kr
Ca 190 kr
Ca 197 kr
Ca 185 kr
30 760 kr
31 910 kr
29 930 kr
369 120 kr
382 920 kr
359 160 kr
Ca 194 kr
Ca 199 kr
Ca 189 kr
31 470 kr
32 290 kr
30 540 kr
377 640 kr
387 480 kr
366 480 kr
Ca 194 kr
Ca 199 kr
Ca 189 kr
31 700 kr
32 500 kr
30 800 kr
380 400 kr
390 000 kr
369 600 kr
Kokk
Heltid
Kommunal
1 306 personer
916 personer
390 personer
Ca 230 kr
Ca 230 kr
Ca 231 kr
37 290 kr
37 280 kr
37 440 kr
447 480 kr
447 360 kr
449 280 kr
Ca 230 kr
Ca 230 kr
Ca 231 kr
37 290 kr
37 280 kr
37 440 kr
447 480 kr
447 360 kr
449 280 kr
Ca 219 kr
Ca 219 kr
Ca 220 kr
35 540 kr
35 470 kr
35 710 kr
426 480 kr
425 640 kr
428 520 kr
Ca 219 kr
Ca 219 kr
Ca 220 kr
35 850 kr
35 740 kr
36 110 kr
430 200 kr
428 880 kr
433 320 kr
Kokk
Deltid
Kommunal
1 437 personer
1 156 personer
281 personer
Ca 227 kr
Ca 228 kr
Ca 221 kr
36 720 kr
36 930 kr
35 830 kr
440 640 kr
443 160 kr
429 960 kr
Ca 227 kr
Ca 228 kr
Ca 221 kr
36 720 kr
36 930 kr
35 830 kr
440 640 kr
443 160 kr
429 960 kr
Ca 227 kr
Ca 228 kr
Ca 224 kr
36 790 kr
36 920 kr
36 220 kr
441 480 kr
443 040 kr
434 640 kr
Ca 227 kr
Ca 228 kr
Ca 224 kr
36 960 kr
37 090 kr
36 410 kr
443 520 kr
445 080 kr
436 920 kr
Kokk
Heltid
Privat
11 150 personer
3 163 personer
7 987 personer
Ca 201 kr
Ca 198 kr
Ca 202 kr
32 520 kr
32 100 kr
32 680 kr
390 240 kr
385 200 kr
392 160 kr
Ca 201 kr
Ca 198 kr
Ca 202 kr
32 520 kr
32 100 kr
32 680 kr
390 240 kr
385 200 kr
392 160 kr
Ca 217 kr
Ca 208 kr
Ca 221 kr
35 130 kr
33 630 kr
35 730 kr
421 560 kr
403 560 kr
428 760 kr
Ca 217 kr
Ca 208 kr
Ca 221 kr
35 860 kr
34 300 kr
36 490 kr
430 320 kr
411 600 kr
437 880 kr
Kokk
Deltid
Privat
7 373 personer
3 372 personer
4 001 personer
Ca 182 kr
Ca 182 kr
Ca 182 kr
29 530 kr
29 550 kr
29 520 kr
354 360 kr
354 600 kr
354 240 kr
Ca 182 kr
Ca 182 kr
Ca 182 kr
29 530 kr
29 550 kr
29 520 kr
354 360 kr
354 600 kr
354 240 kr
Ca 186 kr
Ca 186 kr
Ca 185 kr
30 070 kr
30 100 kr
30 040 kr
360 840 kr
361 200 kr
360 480 kr
Ca 186 kr
Ca 186 kr
Ca 185 kr
30 310 kr
30 320 kr
30 310 kr
363 720 kr
363 840 kr
363 720 kr
Kokk
Heltid
Statlig
744 personer
462 personer
282 personer
Ca 225 kr
Ca 225 kr
Ca 226 kr
36 490 kr
36 380 kr
36 670 kr
437 880 kr
436 560 kr
440 040 kr
Ca 225 kr
Ca 225 kr
Ca 226 kr
36 600 kr
36 470 kr
36 820 kr
439 200 kr
437 640 kr
441 840 kr
Ca 223 kr
Ca 220 kr
Ca 228 kr
36 080 kr
35 590 kr
36 880 kr
432 960 kr
427 080 kr
442 560 kr
Ca 223 kr
Ca 220 kr
Ca 228 kr
36 760 kr
36 230 kr
37 610 kr
441 120 kr
434 760 kr
451 320 kr
Kokk
Deltid
Statlig
322 personer
249 personer
Ca 221 kr
Ca 223 kr
Ca
35 840 kr
36 140 kr
430 080 kr
433 680 kr
Ca 221 kr
Ca 223 kr
Ca
35 890 kr
36 190 kr
430 680 kr
434 280 kr
Ca 221 kr
Ca 222 kr
Ca
35 780 kr
36 000 kr
429 360 kr
432 000 kr
Ca 221 kr
Ca 222 kr
Ca
36 100 kr
36 300 kr
433 200 kr
435 600 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer én- og fåcellede organismer slik som bakterier, sopp, virus og amøber.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt godt imot, og at de får den servicen de skal ha.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Klinisk ernæringsfysiolog i dialog med klient.

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Spade med fiskefôr holdes fram for å kastes ut i merden med fisk.

Produktutvikler fiskefôr

Som produktutvikler av fiskefôr jobber du for å lage best mulig fôr til fisk.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Oppskjæring av fisk

Fag­arbeider sjømat­produksjon

Fag­arbeidere innen sjømat­produksjon fremstiller sjømatprodukter, ofte helt frem til ferdig produkt.