
Hovmeister
Hovmeisteren ser til at gjestene blir tekne godt imot, og at dei får den servicen dei skal ha.
Arbeidsoppgaver
Ein hovmeister er ofte arbeidsleiaren (skiftleiaren) for servitørane på ein restaurant eller eit hotell. Andre hovmeistrar har ansvaret for den daglege drifta av ein restaurant, eller deler ansvaret med ein restaurantsjef.
Hovmeisteren har eit overordna ansvar for at gjestene får det dei har bestilt, og at det dei får er av den kvaliteten dei forventar. Vidare har hovmeisteren ansvar for at restauranten er rein og ryddig.
Vanlege arbeidsoppgåver for hovmeistrar er:
- ta mot gjester og syne dei til plassane sine
- syte føre at gjestane heile tida oppnår kontakt med nokre av servitørane
- sjå til at gjestane får maten dei har bestilt til rett tid
- setje opp vaktlister og gjere oppgjers- og rekneskapsarbeid
- hjelpe til med å planlegge menyen med kjøkkensjefen
- hjelpe til med servering
Hvor jobber hovmeistrar ?
Hovmeistrar arbeider på til dømes restaurantar, hotell eller cruisebåtar. Du kan arbeide både i Noreg og i utlandet.
Intervjuer

Hovmester
Isabell Kirkerud
Viktige egenskaper
Som hovmeister må du vera glad i å omgåast menneske og tola stress som kan oppstå i eit hektisk restaurantmiljø. Du må ha evna til å yta god service og ha leiareigenskapar. Du må òg vera interessert i mat og vin.
Lønn
For dette yrket finst det ikkje tilgjengeleg lønnsdata. Les meir om korleis utdanning.no samlar inn lønnsstatistikk.
Utdanning
Dei fleste hovmeistrar er utdanna servitør eller kokk. Det er vanleg å ha nokre års erfaring før ein søkjer på hovmeisterjobbar.
Etter- og vidareutdanning
Sjå utdanningstilbod innan kjøkken- og restaurantledelse på fagskole
De som jobber som hovmeistrar har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant servitørutdanna
- 483203 - Servitørutdanning, videregående, avsluttende utdanning
- 483201 - Servitørfaget, Vg3
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med hovmeistrar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 5123102 - HOVMESTER
Andre yrke

Bakar

Bartender

Ernæringskokk

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdrettar)

Fiskar

Klinisk ernæringsfysiolog

Kokk

Konditor

Kostøkonom

Mikrobiolog
