Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.

Arbeidsoppgaver

Vanlige arbeidsoppgaver for en ferskvarehandler:

  • vurdere og behandle ferskvare, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer og sjømat til salg i butikk 
  • ferdigstille retter til cateringvirksomhet eller ferskvaredisken
  • produsere farse og deiger
  • lage mat med hjelp av forskjellige typer verktøy, maskiner og utstyr
  • presentere råvarer og ferdigretter på en delikat måte i disken
  • kundeveiledning om tilberedelse og bruksområder av råvarene

I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes. 

Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.

Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.

 

Hvor jobber ferskvarehandlere?

Som ferskvarehandler jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, slakterbutikker, sjømatforretninger, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter. Andre ferskvarehandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.

Bli med en ferskvarehandler på jobb

Hvordan er det å jobbe som ferskvarehandler?

En mann med hvit kokkehatt og svart uniform. I bakgrunnen er hvite fliser.

Butikkslakter

Steffen Frøyland Ommundsen

– Jeg får jobbe med de lokale produsentene og leverandørene, det synes jeg er interessant, sier butikkslakteren Steffen.
Ferskvarehandler Hedda Løyning Larsen holder opp en stor ørret og smiler til kameraet. Hun har på seg hvit skjorte og et mørkt forkle over.

Fiskehandler

Hedda Løyning Larsen

For å kunne jobbe som fiskehandler må du ha en lidenskap for sjømat, kvalitet og delikatesser, forteller Hedda Løyning Larsen som er assisterende ferskvaresjef på Coop Mega Tananger.
Portrettbilde av Kjetil Bjørkheim. Han har forkle og kokkehatt på seg.

Butikkslakter

Kjetil Bjørkheim

Kjetil Bjørkheim har jobbet i dagligvarebransjen siden han var 14 år. Det var interessen for mat og kundekontakt som gjorde at han valgte å bli butikkslakter.

Viktige egenskaper for en ferskvarehandler

Som ferskvarehandler har du gode kunnskaper om råvarenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Du må være serviceinnstilt, være god på hygiene og være flink til å kommunisere effektivt i et hektisk arbeidsmiljø.

Hva tjener ferskvarehandlere?

Hvordan utdanner du deg til ferskvarehandler?

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i butikkslakterfaget. Les mer om mesterbrev

Hvilke utdanninger er vanligst for ferskvarehandlere?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2024. Tall fra november 2023.

Hva jobber ferskvarehandlerutdannede med?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2024. Tall fra november 2023. Forklaring til statistikken
  • 458117 - Ferskvarehandlerfaget, Vg3
  • 458103 - Sjømathandlerfaget, Vg3
  • 458102 - Butikkslakterfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber ferskvarehandlere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med ferskvarehandlere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5221135 - FERSKVARESJEF (BUTIKK)
  • 7411102 - FISKEHANDLER
  • 7411106 - BUTIKKSLAKTER
  • 7411110 - BUTIKKSLAKTERMESTER
  • 5221148 - FAGKONSULENT (FERSKVARE BUTIKK)

Andre yrker

To ansatte på et apotek som hjelper en kunde over disken

Apoteker

Som apoteker er du daglig leder for et apotek, og har både faglig og administrativt ansvar.
En apotektekniker står bak disken og ekspederer en kunde

Apotektekniker

Apotekteknikeren ekspederer legemidler og informerer kundene om trygg og riktig bruk av legemidler.
Voksen dame og ung dame jobber sammen på datamaskin

Arrangementsplanlegger

Som arrangementsplanlegger har du ansvar for planleggingen og gjennomføringen av ulike typer arrangementer.
Mann levererer avisa i postkasse.

Avisbud

Som avisbud leverer du aviser til abonnenter. Du trenger ingen formell utdanning for å bli avisbud.
Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.
Barista lager kaffe.

Barista

En barista lager ulike kaffedrikker i en kaffebar.
En kvinnelig bartender lager en drink til en gjest på baren

Bartender

Bartendere jobber i bar, og er en viktig servicemedarbeider som bedriftens ansikt utad.
 Bibliotekar og bruker ved utlånsskranke.

Bibliotekar

Bibliotekarer hjelper brukere av biblioteket med å finne informasjonen de er ute etter.
Billakkerer Tore Linna spraylakkerer en bildør, i lakkeringsverkstedet Harald Rømcke i Oslo.

Billakkerer

En billakkerer reparerer eller endrer lakk på biler.
Billedkunstner i studio

Billedkunstner

En billedkunster jobber med å skape visuell kunst. Kunstformen inkluderer eller omfatter en rekke ulike sjangre.
En mann polerer en svart bil med en poleringsmaskin

Bilpleier

Som bilpleier vasker og polerer du biler utvendig, vasker og renser innvendig, og reparerer småskader på alle bilens overflater.
Bilselger overleverer nøkler til kjøper av ny bil.

Bilselger

Bilselgere selger biler.