
Ferskvarehandler
En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Arbeidsoppgaver
Vanlige arbeidsoppgaver for en ferskvarehandler:
- vurdere og behandle ferskvare, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer og sjømat til salg i butikk
- ferdigstille retter til cateringvirksomhet eller ferskvaredisken
- produsere farse og deiger
- lage mat med hjelp av forskjellige typer verktøy, maskiner og utstyr
- presentere råvarer og ferdigretter på en delikat måte i disken
- kundeveiledning om tilberedelse og bruksområder av råvarene
I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes.
Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.
Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.
Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.
Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.
Hvor jobber ferskvarehandlere?
Som ferskvarehandler jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, slakterbutikker, sjømatforretninger, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter. Andre ferskvarehandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.
Intervjuer

Fiskehandler
Hedda Løyning Larsen

Butikkslakter
Kjetil Bjørkheim
Viktige egenskaper
Som ferskvarehandler har du gode kunnskaper om råvarenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Du må være serviceinnstilt, være god på hygiene og være flink til å kommunisere effektivt i et hektisk arbeidsmiljø.
Lønn
Utdanning
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i butikkslakterfaget. Les mer om mesterbrev
De som jobber som ferskvarehandlere har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant ferskvarehandlerutdannede
- 458117 - Ferskvarehandlerfaget, Vg3
- 458103 - Sjømathandlerfaget, Vg3
- 458102 - Butikkslakterfaget, Vg3
Arbeidsmarked
Bedrifter med ferskvarehandlere
- 5221135 - FERSKVARESJEF (BUTIKK)
- 7411102 - FISKEHANDLER
- 7411106 - BUTIKKSLAKTER
- 7411110 - BUTIKKSLAKTERMESTER
- 5221148 - FAGKONSULENT (FERSKVARE BUTIKK)
Andre yrker

Apoteker

Apotektekniker

Arrangementsplanlegger

Avisbud

Baker

Barista

Bartender

Bibliotekar

Billakkerer

Billedkunstner

Bilpleier
