Gjennomgått i samarbeid med utdanning.no 15. november 2024

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.

Arbeidsoppgaver

Vanlige arbeidsoppgaver for en kantinemedarbeider:

  • tilberede og anrette kalde og varme retter, av og til også bake og pynte kaker 
  • betjene brukerne av kantinen
  • forefallende kjøkkenarbeid som rydding og rengjøring

Noen kantinemedarbeidere har ansvar for varebestilling og planlegging av menyer.   

I en kantine serveres det som oftest ikke ved bordene. Brukerne henter den maten de ønsker fra hyller og disker, og betaler i kassa. Kantinemedarbeideren skal holde orden i kantina og skape et hyggelig miljø for gjestene. 

Driften og det daglige arbeidet i kantina kan variere etter hvor du jobber. 

Yrket kan også kalles kantineassistent, kantinemedhjelper eller kantinearbeider. Kantinemedarbeidere har ofte store likheter i arbeidsoppgaver med de som jobber som kafémedarbeidere. 

Hvor jobber kantinemedarbeidere?

En kantinemedarbeider jobber som oftest i kantina på en privat eller offentlig bedrift, på en skole, et sykehus eller en annen helseinstitusjon. Du kan enten være ansatt i virksomheten, eller i et firma som drifter kantiner. 

Hvordan er det å jobbe som kantinemedarbeider?

Mann med briller, skjegg og hvit skjorte med kinesisk krage står foran en tavle med kinesiske skrifttegn.

Kantinemedarbeider

Bjørn Tore Almåsen

– Jeg må tenke økonomi og planlegge menyer ut ifra budsjett, nasjonale kostråd og sesongens råvarer, forteller Bjørn Tore.
Portrettfoto Kantinemedarbeider Hilde Mari Sletten

Kantinemedarbeider

Hilde Mari Sletten

– Det jeg liker best er vel å møte alle menneskene som kommer innom her, sier Hilde Mari.

Viktige egenskaper for en kantinemedarbeider

Du bør ha interesse for matlaging og være ryddig. Siden yrket innebærer kundekontakt bør du også være serviceinnstilt og kundeorientert. 

Hva tjener kantinemedarbeidere?

Hvordan utdanner du deg til kantinemedarbeider?

Det er ikke alltid et krav om utdanning for å jobbe i ei kantine, men det stilles som regel krav om at du har erfaring fra kjøkken/kantine. Noen arbeidsgivere krever imidlertid faglærte. 

Bedrifter: Hvor jobber kantinemedarbeidere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med kantinemedarbeidere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 9133124 - KJØKKENARBEIDER
  • 9133123 - KANTINEARBEIDER (RYDDING)
  • 9133119 - CATERINGASSISTENT
  • 9133118 - RYDDEHJELP (SERVERINGSSTED)
  • 9133117 - KJØKKENMEDHJELPER
  • 9133116 - KJØKKENHJELP
  • 9133115 - KJØKKENASSISTENT
  • 9133114 - KANTINEASSISTENT
  • 9133110 - KANTINEMEDARBEIDER
  • 9133108 - OPPVASKHJELP
  • 9133102 - KANTINEMEDHJELPER
  • 9133101 - KOLDKJØKKENASSISTENT
  • 9133113 - ANRETNINGSHJELP
  • 5123118 - KAFEMEDARBEIDER (SERVERING)
  • 9133120 - CAFEMEDARBEIDER (RYDDING)
  • 9133112 - KAFEMEDARBEIDER (RYDDING, OPPVASK)
  • 5123124 - KAFEARBEIDER (SERVERING)
  • 9133121 - KAFEMEDARBEIDER (RYDDING)
  • 5122106 - KANTINEBESTYRER
  • 5122112 - BESTYRER (KANTINE)
  • 5122125 - DRIFTSSJEF (KANTINE)
  • 5122124 - OMRÅDELEDER (KANTINE)

Andre yrker

En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
En kvinne står bak en lang skranke. Hun har brun hestehale og har på seg en mørkeblå dressjakke. Hun står foran en PC som viser en slags tabell. Foran henne kan man se et hvitt rekkverk. Ved siden av henne er flere andre skjermer og en hylle med diverse permer og annet utstyr.

Resepsjonist

Resepsjonisten er hotellets ansikt utad, og sørger for at gjestene får et flott opphold ved å gi dem god service, og god informasjon.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
En kvinne sitter ved et skrivebord på kontor og jobber på to dataskjermer. Hun har mørk overdel og lyse jeans, og på stolen henger en jakke. Utenfor vinduet ser man en bygate med bygninger og mennesker.

Reiselivsmedarbeider

Reiselivsmedarbeideren jobber med salg, koordinering og gjennomføring av reiser og opplevelser til kundene.
Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.
Butikkslakter snakker med kunde

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.
Vinkelner

Vinkelner

Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.
Ei dame i oransje t-skjorte og beige skjørt. Hun holder en oransje perm, og smiler. Hun står i døra til en turistbuss.

Reiseleder

Reiselederen sørger for at kundene får en god reise.
En konditor sprøyter ut kakedeig på en stekeplate

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.
Kvinne som kjøper fisk av en mannlig fiskehandler

Sjømathandler

Sjømathandleren selger og bearbeider sjømat.
Kabinansatt og passasjerer.

Kabinpersonale fly

Som kabinpersonale har du ansvaret for passasjerenes sikkerhet og service under flyreisen.
Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.