Kjøttskjærer
Yrkesbeskrivelse

Kjøttskjærer

favoritt ikon

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.

Kjøttskjærerens arbeid begynner der slakteren har avsluttet sitt arbeid. Kjøttskjæreren skjærer ned skrotten til ferdige råvarer for videre produksjon eller salg, som fileter, biffer og andre kjøttstykker.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøttskjærer:

  • ta imot, veie og kontrollere skrotter
  • nedskjæring av skrotter, og tilskjæring til fileter, biffer m.m
  • standardisering og kvalitetssjekk av råvarer
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

I dette yrket bør du være i god fysisk form. Du bør også ha kunnskaper om dyrets anatomi, råstoffenes egenskaper, sortering og skjæringsstandarder, stykningsbeskrivelse og analyser.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget. Du bør være oppmerksom på økonomi og unngå svinn.

Som kjøttskjærer arbeider du for det meste manuelt, med kniven som ditt viktigste arbeidsredskap, men med god hjelp av automatisk løfte- og tilbringerutstyr.

Siden du arbeider med håndverktøy og ulike maskiner, er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS.

Hvor jobber kjøttskjærere?

Det vanligste er å arbeide i en slakteribedrift, hvor du oftest spesialiserer deg på å skjære storfe, svin, lam eller fjørfe. Det finnes også mindre bedrifter hvor du gjerne deltar i flere deler av kjøttforedlingen.

Personlige egenskaper

Du må være nøyaktig og ansvarsbevisst og kunne arbeide effektivt og strukturert.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Se utdanningsløp og skoler som tilbyr dette.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Vil du ta fagbrev, svennebrev eller vitnemål med yrkeskompetanse? Se hvilke muligheter som finnes i Veien til fagbrev.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i kjøttskjærerfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber kjøttskjærerfagutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 545 personer
513 personer
1 032 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 960 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 520 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 350 kr
30 500 kr
35 290 kr
400 200 kr
366 000 kr
423 480 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 860 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 320 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 790 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 480 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 470 personer
270 personer
1 200 personer
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
34 790 kr
31 570 kr
35 880 kr
417 480 kr
378 840 kr
430 560 kr
Ca 215 kr
Ca 195 kr
Ca 221 kr
35 480 kr
32 470 kr
36 510 kr
425 760 kr
389 640 kr
438 120 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
36 280 kr
32 320 kr
37 180 kr
435 360 kr
387 840 kr
446 160 kr
Ca 224 kr
Ca 200 kr
Ca 230 kr
38 180 kr
34 030 kr
39 120 kr
458 160 kr
408 360 kr
469 440 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 541 personer
513 personer
1 028 personer
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
32 950 kr
30 500 kr
34 690 kr
395 400 kr
366 000 kr
416 280 kr
Ca 203 kr
Ca 188 kr
Ca 214 kr
33 340 kr
30 500 kr
35 310 kr
400 080 kr
366 000 kr
423 720 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
35 340 kr
32 220 kr
36 870 kr
424 080 kr
386 640 kr
442 440 kr
Ca 218 kr
Ca 199 kr
Ca 228 kr
37 050 kr
33 490 kr
38 800 kr
444 600 kr
401 880 kr
465 600 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og driver din egen gård.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Kvinnelig bonde mater sauer

Agronom

Agronomer arbeider med driften av en gård.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.