Få gratis karriereveiledning på Karriereveiledning.no

Image

Yrkesbeskrivelse

Kjøttskjærer

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.

Kjøttskjærerens arbeid begynner der slakteren har avsluttet sitt arbeid. Kjøttskjæreren skjærer ned skrotten til ferdige råvarer for videre produksjon eller salg, som fileter, biffer og andre kjøttstykker.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøttskjærer:

  • ta imot, veie og kontrollere skrotter
  • nedskjæring av skrotter, og tilskjæring til fileter, biffer m.m
  • standardisere og kvalitetssjekke råvarer
  • bruke og vedlikeholde av maskiner og utstyr

I dette yrket bør du være i god fysisk form. Du bør også ha kunnskaper om dyrets anatomi, råstoffenes egenskaper, sortering og skjæringsstandarder, stykningsbeskrivelse og analyser.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget. Du bør være oppmerksom på økonomi og unngå svinn.

Som kjøttskjærer arbeider du for det meste manuelt, med kniven som ditt viktigste arbeidsredskap, men med god hjelp av automatisk løfte- og tilbringerutstyr.

Siden du arbeider med håndverktøy og ulike maskiner, er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS.

Hvor jobber kjøttskjærere ?

Det vanligste er å arbeide i en slakteribedrift, hvor du oftest spesialiserer deg på å skjære storfe, svin, lam eller fjørfe. Det finnes også mindre bedrifter hvor du gjerne deltar i flere deler av kjøttforedlingen.

Personlige egenskaper

Du må være nøyaktig og ansvarsbevisst og kunne arbeide effektivt og strukturert.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Se utdanningsløp og skoler som tilbyr dette.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i kjøttskjærerfaget. Les mer om mesterutdanning.

Bedrifter

Kjøttskjærer i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 7511 - Slaktere, fiskehandlere mv.

Sist kvalitetsikret den 24. august 2020, av NHO mat og drikke