Kjøttskjærer
Yrkesbeskrivelse

Kjøttskjærer

favoritt ikon

En kjøttskjærer skjærer ned hele dyreskrotter til fileter, biffer og produksjonskjøtt.

Kjøttskjærerens arbeid begynner der slakteren har avsluttet sitt arbeid. Kjøttskjæreren skjærer ned skrotten til ferdige råvarer for videre produksjon eller salg, som fileter, biffer og andre kjøttstykker.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøttskjærer:

  • ta imot, veie og kontrollere skrotter
  • nedskjæring av skrotter, og tilskjæring til fileter, biffer m.m
  • standardisering og kvalitetssjekk av råvarer
  • bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr

I dette yrket bør du være i god fysisk form. Du bør også ha kunnskaper om dyrets anatomi, råstoffenes egenskaper, sortering og skjæringsstandarder, stykningsbeskrivelse og analyser.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget. Du bør være oppmerksom på økonomi og unngå svinn.

Som kjøttskjærer arbeider du for det meste manuelt, med kniven som ditt viktigste arbeidsredskap, men med god hjelp av automatisk løfte- og tilbringerutstyr.

Siden du arbeider med håndverktøy og ulike maskiner, er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS.

Hvor jobber kjøttskjærere?

Det vanligste er å arbeide i en slakteribedrift, hvor du oftest spesialiserer deg på å skjære storfe, svin, lam eller fjørfe. Det finnes også mindre bedrifter hvor du gjerne deltar i flere deler av kjøttforedlingen.

Personlige egenskaper

Du må være nøyaktig og ansvarsbevisst og kunne arbeide effektivt og strukturert.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Se utdanningsløp og skoler som tilbyr dette.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Er du voksen og vil ta fag- eller svennebrev? Har du nok yrkeserfaring, kan du ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Les mer om praksiskandidatordningen her.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i kjøttskjærerfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber kjøttskjærerfagutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Slakter, fiskehandler
Deltid
Alle sektorer
1 514 personer
486 personer
1 028 personer
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 180 kr
29 640 kr
32 940 kr
374 160 kr
355 680 kr
395 280 kr
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 820 kr
29 910 kr
33 770 kr
381 840 kr
358 920 kr
405 240 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 217 kr
33 940 kr
31 180 kr
35 230 kr
407 280 kr
374 160 kr
422 760 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 217 kr
35 730 kr
32 360 kr
37 310 kr
428 760 kr
388 320 kr
447 720 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Alle sektorer
1 495 personer
254 personer
1 241 personer
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
34 620 kr
31 020 kr
35 720 kr
415 440 kr
372 240 kr
428 640 kr
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
35 320 kr
31 520 kr
36 490 kr
423 840 kr
378 240 kr
437 880 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
35 360 kr
31 350 kr
36 190 kr
424 320 kr
376 200 kr
434 280 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
37 230 kr
32 670 kr
38 180 kr
446 760 kr
392 040 kr
458 160 kr
Slakter, fiskehandler
Privat
3 006 personer
739 personer
2 267 personer
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
32 970 kr
29 900 kr
34 670 kr
395 640 kr
358 800 kr
416 040 kr
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
33 650 kr
30 260 kr
35 450 kr
403 800 kr
363 120 kr
425 400 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
34 760 kr
31 240 kr
35 830 kr
417 120 kr
374 880 kr
429 960 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
36 600 kr
32 480 kr
37 850 kr
439 200 kr
389 760 kr
454 200 kr
Slakter, fiskehandler
Deltid
Privat
1 511 personer
485 personer
1 026 personer
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 180 kr
29 640 kr
32 940 kr
374 160 kr
355 680 kr
395 280 kr
Ca 192 kr
Ca 183 kr
Ca 203 kr
31 820 kr
29 910 kr
33 770 kr
381 840 kr
358 920 kr
405 240 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 218 kr
33 940 kr
31 170 kr
35 240 kr
407 280 kr
374 040 kr
422 880 kr
Ca 210 kr
Ca 192 kr
Ca 218 kr
35 730 kr
32 350 kr
37 320 kr
428 760 kr
388 200 kr
447 840 kr
Slakter, fiskehandler
Heltid
Privat
1 495 personer
254 personer
1 241 personer
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
34 620 kr
31 020 kr
35 720 kr
415 440 kr
372 240 kr
428 640 kr
Ca 214 kr
Ca 191 kr
Ca 220 kr
35 320 kr
31 520 kr
36 490 kr
423 840 kr
378 240 kr
437 880 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
35 360 kr
31 350 kr
36 190 kr
424 320 kr
376 200 kr
434 280 kr
Ca 218 kr
Ca 194 kr
Ca 223 kr
37 230 kr
32 670 kr
38 180 kr
446 760 kr
392 040 kr
458 160 kr
Slakter, fiskehandler
Alle sektorer
3 009 personer
740 personer
2 269 personer
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
32 970 kr
29 910 kr
34 670 kr
395 640 kr
358 920 kr
416 040 kr
Ca 204 kr
Ca 185 kr
Ca 214 kr
33 640 kr
30 270 kr
35 450 kr
403 680 kr
363 240 kr
425 400 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
34 760 kr
31 250 kr
35 830 kr
417 120 kr
375 000 kr
429 960 kr
Ca 215 kr
Ca 193 kr
Ca 221 kr
36 600 kr
32 490 kr
37 850 kr
439 200 kr
389 880 kr
454 200 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Akershus
Velg kommuner i Aust-Agder
Velg kommuner i Buskerud
Velg kommuner i Finnmark
Velg kommuner i Hedmark
Velg kommuner i Hordaland
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oppland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Sogn og Fjordane
Velg kommuner i Telemark
Velg kommuner i Troms
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vest-Agder
Velg kommuner i Vestfold
Velg kommuner i Østfold

Andre yrker

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

Kvinnelig bonde mater sauer

Agronom

Agronomer arbeider med driften av en gård.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer levende organismer slik som bakterier, sopp, virus og amøber.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.