
Ortopediteknikar
Ortopediteknikaren lagar og reparerer ortopediske hjelpemiddel.
Arbeidsoppgaver
Som ortopediteknikar produserer, justerer og reparerer du protesar og andre ortopediske hjelpemiddel til menneske som manglar ein kroppsdel, eller for å få på plass att tapt funksjon i ein kroppsdel.
Ortopediteknikaren arbeider ofte med skinn/lær, saum, metall og støyping med termoplast eller herdeplast. Ortopediteknikaren og ortopediingeniøren samarbeider om design og framstilling av hjelpemiddelet. Ortopediteknikaren samarbeider med ortopediingeniørar, legar, fysioterapeutar og andre fagpersonar når hjelpemiddelet skal tilpassast behova til pasienten. Nokre ortopediteknikarar er spesialiserte innanfor enkelte fagfelt.
Vanlege arbeidsoppgåver for ortopediteknikaren:
- produsere protesar, ortosar og ortopedisk fottøy
- kommunisere med brukarar og andre fagpersonar for å kunne framstille eit best mogleg hjelpemiddel
- handtere materiale, verktøy og maskiner
Hvor jobber ortopediteknikarar ?
Ortopediteknikarar jobbar ved ortopediske verkstader, så vel som med habilitering og rehabilitering ved sjukehus og sjukeheimar.
Intervjuer

Ortopeditekniker
Lars Jørgen Ekstø Espegard
Viktige egenskaper
Du har evne til å samarbeide og kommunisere med pasientane og andre fagpersonar. Vidare har du eit godt handlag og god formsans. Ortopediteknikaren er også tolmodig, nøyaktig og kreativ.
Lønn
Utdanning
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
De vanligste jobbene blant ortopediteknikarutdanna
- 469905 - Ortopediteknikkfaget, Vg3
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med ortopediteknikarar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 7311126 - LEDENDE ORTOPEDITEKNIKER
- 7311124 - ORTOPEDISYER
- 7311117 - ORTOPEDITEKNIKER
- 7311116 - ORTOPEDIMEKANIKER
- 7311109 - ORTOPEDINÅTLER
Andre yrke

Aktivitør

Allmennlege

Ambulansearbeidar

Anestesisjukepleiar

Animatør

Apotekteknikar

Astronaut

Astronom

Audiograf

Barnesjukepleiar

Bioingeniør
