Maiken Fiborg utenfor Sofies Minde Ortopedi i Oslo.

YrkesintervjuOrtopeditekniker favoritt ikon

Etter mange år som møbeltapetserer, valgte Maiken Fiborg å satse på ortopediteknikeryrket som hun føler gir stor nytteverdi for enkeltmennesket.

Maiken Fiborg
48 år
Ortopeditekniker
Sofies Minde Ortopedi i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Etter å ha gått på en trafikkflyverskole som gikk konkurs og med nedgang i flybransjen, utdannet jeg meg til møbeltapeterer for å ha en tryggere bakgrunn. Jeg har alltid likt å skape ting med hendene, reparere og å se resultater. Etter ti år med eget verksted bestemte jeg for å utdanne meg til ortopeditekniker.

Å jobbe med møbler er et fysisk tungt yrke, og gradvis vokste et ønske om å jobbe med noe som for meg føltes mer meningsfylt. Det er en link mellom de to fagene, og min bakgrunn med stopping, polstring og trekking med skinn og lær, er veldig relevant som ortopeditekniker.

Jeg savner ikke møblene og er veldig glad jeg byttet yrke.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg jobber på et ortopedisk verksted som lager hjelpemidler til de som mangler, eller trenger støtte til en kroppsdel. Jeg jobber hovedsakelig med skinn/lær, og litt silikonarbeider. For det meste polstrer og trekker jeg for eksempel ortoser for at de skal sitte godt og føles behagelige. Det er skinner som støtter opp eller bedrer en tapt funksjon i et bevegelsesorgan. Nederst på en ortosen lager vi en «sandal» som formes etter foten.

Vi lager det pasienten har behov for så de kan fungere best mulig i hverdagen. Jeg reparerer, bytter ut deler eller justerer hjelpemidlene etter brukerens behov. Jeg samarbeider med ortopediingeniører og pasienten, og min jobb er å legge den siste hånden på verket. Jeg jobber også noe med silikon til for eksempel - hånd eller fot ortoser, eller for eksempel å bygge opp en finger eller tå. Det er et ganske kunstnerisk arbeid som krever stor nøyaktighet.

I går laget jeg for eksempel et håndtak til en gaffel, og har en bestilling på en slags smokk til å gire med i en spesialbygget bil. Mange med diabetes og andre sykdommer trenger hjelpemidler, for eksempel de som har vært utsatt for trafikkulykker og må amputere.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli ortopeditekniker?

- Jeg er som nevnt utdannet møbeltapetserer med mesterbrev. Jeg var moden for å gå videre og fordi jeg hadde relevant bakgrunn, fikk jeg praksiskandidatplass her på Sofies Minde. Jeg jobbet som fagarbeider uten fagbrev i fem år, og jeg var innom alle avdelingene, og jeg tok fagbrevet som privatist.

Den vanlige veien å bli ortopeditekniker er å gå er to år på skole og to år som lærling i bedrift.

Hva er det beste med jobben din?

img_2896-001.jpg

All rights reserved.

- Det er å kunne jobbe selvstendig i et fellesskap, og å skape noe med en stor nytteverdi. Rett og slett å hjelpe noen til å få det bedre.

Hva misliker du mest ved yrket ditt?

- Av og til kan det være noen tunge løft, og i perioder kan det være mye å gjøre, men da er det gjerne roligere perioder etterpå. Men det er i grunn ingenting jeg misliker i mitt yrke.

Hvilke andre arbeidsområder og/eller muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Yrket er en spisskompetanse i produksjon av hjelpemidler hvor alt er manuelt produsert, og de aller fleste jobber som meg - på ortopediske verksteder. Det er også muligheter hos leverandører, og med rehabilitering på sykehus og sykehjem.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- En gjennomsnittslønn for en fagarbeider ligger på et sted mellom 420 000 og 500 000 kroner.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- De er gode. Med økt levealder og større forekomst av livsstilssykdommer i befolkningen, vil etterspørselen etter ortopediske hjelpemidler og fagfolkene som lager dem, med stor sannsynlighet vedvare.

img_2918-001.jpg

All rights reserved.

Tekst Bente Haraldstad Delmas

    • Jeg jobber på et ortopedisk verksted som lager hjelpemidler til de som mangler, eller trenger støtte til en kroppsdel.
    • Det beste er å hjelpe noen til å få det bedre.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser