Ortopeditekniker

Ortopeditekniker Gry Eliassen trives med kombinasjonen av å lage hjelpemidler og å jobbe direkte med pasienten
En kvinne ikledd en grå t-skjorte og briller smiler mot kamera. Hun har brunt, langt hår i en hestehale. Bakgrunnen er en hvit vegg.
Gry Eliassen, 41 år
Ortopeditekniker
Norsk Ortopedisk Fottøy AS
«Dette er et yrke for de som er kreative. Ingen mennesker er like, og noen ganger må vi finne alternative løsninger.»
― Gry Eliassen
Intervju:
Ingrid Nøstdal
Publisert: 23.03.2023
«Dette er et yrke for de som er kreative. Ingen mennesker er like, og noen ganger må vi finne alternative løsninger.»
― Gry Eliassen
«Som ortopeditekniker kan du ha forskjellige spesialiseringer alt etter hva du er mest interessert i. Noen ønsker å jobbe med ortoser, andre vil jobbe med proteser og andre med ortopedisk fottøy.»
― Gry Eliassen

Hvorfor valgte du å bli ortopeditekniker?

– Broren min jobbet som ortopeditekniker, og på grunn av det visste jeg litt om hva jobben gikk ut på. Hadde det ikke vært for han, ville jeg nok aldri funnet ut at det var det jeg ville bli. Men det var riktig valg for meg – i år har jeg vært her i 25 år.

Image
Kvinne med hvit bukse og grå skjorte står i et arbeidsrom med gipsavstøpninger av to føtter. Hun bruker en kniv for å rense en av dem.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En stor del av oppgavene til en ortopeditekniker er å jobbe med hendene. Man skal produsere, justere og reparere ortopediske hjelpemidler til mennesker som har behov for å gjenopprette tapt funksjon i en kroppsdel, eller til de som mangler en kroppsdel. Det kan være ortoser som er et hjelpemidler som skal korrigere eller støtte en kroppsdel med tapt funksjon. Eller det kan være proteser som skal være en erstatning for en kroppsdel. Andre hjelpemidler kan være fotsenger (såler) og spesialsko/ortopedisk sydd fottøy. En del av jobben min dreier seg om dette. Det kan for eksempel handle om å ta gipsavstøpning av en fot for så å lage en lest som skal brukes til å lage ett ortopedisk sydd fottøy. Et ortopedisk hjelpemiddel kan ta flere dager å lage, det varierer veldig.

Etter å ha jobbet her i 25 år, har jeg også fått en del andre oppgaver. I tillegg til å være verneombud, består arbeidsdagen min også av å ta imot pasienter. De kan komme for å ta mål, for å prøve hjelpemidlene og for å få hjelpemidlet utlevert og kanskje ytterligere justert. Når jeg har pasienter, så er det en ortopediingeniør/ortoped som har tatt en vurdering først. 

Hva kreves for å kunne jobbe som ortopeditekniker?

– Jeg gikk ett år på maskin og mekanikk, og så var jeg lærling samtidig som jeg gikk på skolen i de tre påfølgende årene. Jeg gikk opp i det som het «fotsenger og forfotsproteser». Det er spesialiteten min.

I dag er det vanlig at man blir ortopeditekniker gjennom først to år på videregående, vg1 Helse- og sosialfag og deretter vg2 Fotterapi og ortopediteknikk. Etter dette er det en toårig læretid i bedrift i ortopediteknikerfaget.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette er et yrke for de som er kreative. Ingen mennesker er like, og noen ganger må vi finne alternative løsninger. To personer med samme problem bør ikke alltid ha samme løsning. Det er også viktig at man har en god formsans.

Hva liker du best med å være ortopeditekniker?

– Jeg har en veldig variert hverdag. Jeg trives med kombinasjonen med å lage hjelpemidler og å jobbe direkte med pasienten. Ingen dager er like og ingen hjelpemidler er like. Ofte blir vi tatt med på å finne løsninger sammen med ortopediingeniører, og det er et spennende samarbeid.

Hva liker du minst?

– Jeg trives veldig godt i jobben min, så det er vanskelig å finne noe negativt. Men noen ganger kan det være stressende med tidsfrister. Når et hjelpemiddel skal lages, kan det være vanskelig å beregne tid.

Image
Kvinne med hvit bukse og grå skjorte står foran en hylle med sko. Hun holder to av skoene.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som ortopeditekniker kan du ha forskjellige spesialiseringer alt etter hva du er mest interessert i. Noen ønsker å jobbe med ortoser, andre vil jobbe med proteser og andre med ortopedisk fottøy. Det gjør at det er flere muligheter innenfor samme yrke. På arbeidsplassen min får vi tilbud om etterutdanning med ulike kurs. Selv vurderer jeg å videreutdanne meg til å bli ortopediingeniør.

Hva tjener man som ortopeditekniker?

– Jeg antar at lønna ligger på mellom 400 000 og 500 000 kroner i året. Det kommer an på hvilket firma man jobber i.

Hvordan er sjansene for å få jobb som ortopeditekniker?

– Det er gode muligheter for å få jobb siden det er mangel på teknikere og ingeniører i hele landet. Bedriften min har hatt problemer med å få tak i nok folk, og derfor har vi ansatt folk fra utlandet. Det er ikke så mange i Norge som kan dette.

Tilhørende utdanninger

Ortopediteknikkfag

Du lærer om framstilling, vedlikehold og reparasjon av ortopediske hjelpemidler.

Finn studier