Osteopat
Osteopater behandler plager i muskler og skjelett. De ser hvordan kropp, sinn og livssituasjon påvirker helsen vår.
Arbeidsoppgaver
En osteopat behandler pasienter og hjelper dem å ta vare på egen helse. De bruker flere måter å behandle på. De kan tøye muskler, løsne ledd eller bruke andre teknikker som passer for kroppen. De viser også øvelser som pasienten kan gjøre hjemme. Hver pasient får sin egen tilpassede behandling. Osteopaten bruker god tid på å forklare hvorfor plagene har oppstått og hvordan de kan bli bedre. Slik kan pasienten selv være med å bestemme hva som er best behandling.
Vanlige arbeidsoppgaver for osteopaten:
- sjekke om pasienten trenger annen behandling
- undersøke plager i muskler og ledd
- manuell behandling
- vise øvelser og gi råd
- veilede og lære pasienten om sin egen helse
- samarbeide med andre behandlere av muskel- og skjelettplager
- arbeide for å fremme og bevare god helse
Fra 2022 må osteopater følge Lov om helsepersonell mv. og relaterte lovverk og forskrifter om blant annet faglig forsvarlighet og journalføring, på lik linje med annet helsepersonell. Osteopat er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Hvor jobber osteopater?
De fleste osteopater jobber på private klinikker, med individuell behandling, med grupper, og med oppgaver innen friskliv og aktive tiltak. Noen osteopater jobber også i offentlig helse- og omsorgstjeneste, og innen forskning og utdanning.
Bli med en osteopat på jobb
Hvordan er det å jobbe som osteopat?
Osteopat
Stine Larsen
Viktige egenskaper for en osteopat
Som osteopat jobber du nært mennesker. Du må ha evne til å skape tillit og ha gode kommunikasjonsferdigheter.
Hva tjener osteopater?
For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.
Hvordan utdanner du deg til osteopat?
I Norge tilbyr Høyskolen i Kristiania utdanningen bachelor i osteopati, etterfulgt av ettårig videreutdanning. Fullført 4-årig utdanning danner grunnlag for å søke Helsedirektoratet om autorisasjon og bruk av tittelen osteopat. Utdanning tilbys også i flere andre land som Finland, Danmark, Storbritannia og Sverige.
Bedrifter: Hvor jobber osteopater?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med osteopater
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3229114 - OSTEOPAT