Osteopat

Jobben til Stine Larsen er å gi behandling som fremmer pasientens evne til hjelpe seg selv.
Osteopat Stine valgte yrket fordi hun selv fikk god hjelp av en osteopat etter en skade.
Stine Larsen, 28 år
Osteopat
Kolbotn osteopati og Vital Ostopati i Oslo området
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg hadde kjent på egen kropp at osteopati faktisk fungerte og valgte å bli osteopat. »
― Stine Larsen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 05.05.2022
«Jeg hadde kjent på egen kropp at osteopati faktisk fungerte og valgte å bli osteopat. »
― Stine Larsen
«Jeg føler meg veldig privilegert som får være med på at folk deler sin historie med meg, og at jeg er med på deres reise.»
― Stine Larsen

Hvorfor valgte du å bli osteopat?

– Som ung fikk jeg skikkelig vondt i ryggen. Jeg gikk til ulike typer behandlinger, men ble ikke bedre og trodde jeg måtte leve med smertene. Det var triste utsikter for en 18-åring. Jeg hadde hørt rykter om en osteopat i Tønsberg, og til tross for at jeg var lei av behandlinger, bestemte jeg meg for å prøve. Etter et par behandlinger hos osteopaten, var jeg symptomfri over lang tid. Jeg studerte PR og markedsføring på BI, men forsto at jeg heller ville jobbe med mennesker på en annen måte. Jeg hadde kjent på egen kropp at osteopati faktisk fungerte og valgte å bli osteopat. Det er jeg veldig glad for. Jeg er så privilegert i en jobb hvor jeg hjelper mennesker, er i bevegelse og tar del i andres reise.

Image
En mann ligger på behandlingsbordet og får manuell behandling i den ene skulderen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg er min egen sjef og til tross for at jeg jobber på to ulike klinikker kan jeg styre mye av arbeidstiden min selv. Jeg har pasienter med smerter i for eksempel rygg, skuldre eller mage, men også pasienter med for eksempel hodepine og svangerskapsrelaterte plager. Det er ikke lett å finne ut hvorfor pasientene har vondt. Årsakene kan være mange, og jobben min ligner en detektivjobb. Oppgaven min er å gjøre mitt beste for å finne årsaken til pasientens plager

Når en pasient kommer for første gang har vi en samtale om deres plager og jeg gjør en grundig undersøkelse av hele kroppen for å utelukke at det er noe alvorlig. Finner jeg ikke tydelige tegn på alvorlig sykdom legger jeg opp en behandlingsplan og et mål i samarbeid med pasienten. Smerter et sted kan noen ganger bety at det er problem et annet sted. Jeg ser etter sammenheng mellom kropp, hverdag og psyke. Mange har stress som en årsak til problemet, eller som en tilleggsfaktor. Jeg undersøker pasienten med hendene mine og prøver å finne ut hvor i kroppen det kan være nedsatt bevegelse, spenninger eller forandringer i muskulaturen eller skjelettet.

Kroppen kan kompensere for tidligere skader, og det er derfor viktig å undersøke hele kroppen. Jeg tilpasser behandlingen og teknikkene til hver enkelt pasient, basert på alder, skade, smerter, pasientens utgangspunkt og toleranse for behandling. Jeg bruker alltid hendene mine som mitt viktigste verktøy i behandlingen.

Jeg har pasienter fra null til 100 år og har kapasitet til alt fra seks og ti pasienter per dag. Jeg nullstiller meg fra den ene til den andre pasienten og leser meg opp på notater fra tidligere konsultasjoner. En stor oppgave er å gi pasientene kunnskap om egen kropp. Når de er ute av mine hender må de ta ansvar selv. Å gi veiledning om kosthold, trening og øvelser er en stor del av jobben.

Å kommunisere tydelig og fortelle pasienten hva jeg gjør og hvorfor er veldig viktig. I min rolle som terapeut må jeg prøve å forstå pasientene så de føler seg hørt og sett.

Jeg jobber med alle mulige pasienter, men blir ofte oppsøkt av kvinner med typiske kvinnehelseplager som er smerter relatert til tiden under og etter graviditet. Ryttere kommer også til meg fordi jeg selv var aktiv innenfor hestesporten tidligere og har god forståelse for belastningen er rytter opplever.

Hva kreves for å kunne jobbe som osteopat?

– Høyskolen Kristiania tilbyr Norges eneste fulltidsstudium. Jeg gikk den fireårige utdanningen og de var fram til nå mitt livs beste år. Jeg fikk venner for livet og hadde en kunnskapsrik og motiverende gjeng med forelesere og veiledere. Utdanningen er nødvendig for medlemskap i Norsk Osteopatforbund (NOF).

Det kreves også vilje, et ønske om hjelpe, og at man er god til å lytte. De aller fleste er selvstendig næringsdrivende så man må tåle litt økonomisk usikkerhet den første tiden. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Man bør være god med mennesker, ha et høyt kunnskapsnivå og ha en genuin interesse for anatomi, fysiologi, sykdomslære, biomekanikk og sammenhengen mellom det fysiske og psykiske. Jeg er i konstant bevegelse og går alltid i joggesko. Vi lærer behandlingsteknikker som ikke krever styrke og kraft, men hvor vi bruker kroppen vår bak teknikken slik at det ikke blir så tungt. Men det er nok en stor fordel å være noe utholdende rent fysisk.

I min jobb som selvstendig næringsdrivende har jeg aldri en fast lønn på kontoen hver måned. Noen dager er fulle fra morgen til kveld, mens andre dager er fylt med lengre pauser og færre pasienter

Hva liker du best med å være osteopat? 

– Jeg føler meg veldig privilegert som får være med på at folk deler sin historie med meg, og at jeg er med på reisen deres.

Hva liker du minst?

– Noen ganger kan jeg oppleve å være noe ensom, da jeg jobber alene på eget rom. Men det tar vi ofte igjen med lunsjer og fagmøter. 

Image
En pasient ligger på magen på en behandlingsbenk og blir manuelt behandlet i nakke og skuldre.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som osteopati kan du per dags dato kun jobbe privat i klinikk. Hvis man ønsker å jobbe innenfor den offentlige sektoren kan man for eksempel jobbe med tilrettelegging av hjelpemidler eller salg av medisinske produkter. Det skjer store endringer for min yrkesgruppe og vi ble nylig autorisert helsepersonell. Du kan være selvstendig næringsdrivende og drive egen virksomhet eller være ansatt i et helsesenter. Mange jobber i en kombinasjon som både som ansatt og selvstendig.

Hva kan man forvente i lønn som osteopat?

 – Lønn kommer også an på om man kun driver for seg selv, eller har ansatte på klinikken. Jeg har ikke blitt osteopat for å bli rik og det tenker jeg er riktig innstilling i dette yrket. Mitt primære mål er å kunne hjelpe. Eier du en klinikk kan du tjene gode penger og også som selvstendig næringsdrivende, men å svare med et tall er umulig.

Hvordan er sjansene for å få jobb som osteopat?

– Det er ikke så vanskelig å finne en jobb, men det krever innsats og dedikasjon for å kunne leve av det, fordi konkurransen i det private markedet er stor mange steder. 

 Vi lever litt av jungeltelegrafen. Du må bevise at behandlingen gir resultater. For noen tar det tre måneder og få det til å rulle og gå, og for andre kan det ta år.

Tilhørende utdanninger

Terapeutiske utdanninger

Du kan velge fag som gestaltterapi, coaching, akupunktur og adferdsterapi.

Finn studier