Arkeolog
Arkeologer undersøker gjenstander og spor fra gamle og nye samfunn.
Arbeidsoppgaver
En arkeolog undersøker hendelser fra fortiden og fram til i dag. Når det skal bygges veier eller anlegg der det finnes fredede boplasser eller graver, starter en arkeologisk undersøkelse. Dette gjøres for å dokumentere og bevare gamle funn. I Norge beskytter Kulturminneloven alle spor etter tidligere tider.
Vanlige arbeidsoppgaver for en arkeolog:
- sikre fredete kulturminner gjennom forvaltning og utgraving
- beskrive og analysere funn
- formidle kunnskap om materiell kultur, for eksempel via utstillinger på museum
- undervise og forske i arkeologi
- bruke digitale verktøy i ulike planleggingsjobber, for eksempel ved utbygginger
Arbeidsoppgavene vil variere etter hvor du jobber. Som arkeolog kan du jobbe med for eksempel regional utvikling, kulturminnevern, byplanlegging, undervisning og forskning.
Arkeologer kan ofte ha andre stillingstitler, som konservator, rådgiver, forsker, konsulent eller førsteamanuensis. Dette avhenger av hvor du er ansatt.
Hvor jobber arkeologer?
Arkeologer arbeider på museum, ved utdanningsinstitusjoner, i fylkeskommuner, direktorater (eksempelvis Riksantikvaren), departementer og forskningsinstitutter. Arkeologer kan også jobbe med andre relevante offentlige og private virksomheter.
Hvordan er det å jobbe som arkeolog?
Arkeolog
Lars Haugesten
Arkeolog
Mona Karin Boge
Viktige egenskaper for en arkeolog
Som arkeolog må du være opptatt av arkeologiske funn og feltarbeid. Du bør like både teori og praktisk arbeid, og kunne jobbe alene og i gruppe. Du må være nøyaktig og god til å analysere.
Hva tjener arkeologer?
Hvordan utdanner du deg til arkeolog?
Hva jobber arkeologiutdannede med?
- 813399 - Arkeologi, uspesifisert, forskerutdanning
- 813302 - Ph.d.-program, arkeologi
- 813301 - Dr.art.-utdanning, arkeologi
- 713306 - Master, arkeologi, toårig
- 713303 - Mag.art.-utdanning, nordisk arkeologi
- 713302 - Cand.philol.-utdanning, nordisk arkeologi
- 713301 - Cand.philol.-utdanning, arkeologi
- 7133 - Arkeologi
Bedrifter: Hvor jobber arkeologer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med arkeologer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2543101 - ARKEOLOG
- 2543111 - FELTASSISTENT (ARKEOLOGI)