
Advokat
Advokater gir juridiske råd, forhandler på vegne av klienter, og fører saker for retten.
Arbeidsoppgaver
Advokatens jobb handler ofte om å vurdere en sak som klienten kommer med og gi råd om hvordan saken kan følges opp. Dersom advokaten har privatpersoner som klienter, kan sakene gjelde for eksempel spørsmål om arv, skilsmisse eller nabokonflikt. Advokater som jobber med forretningsjus og har bedrifter og store selskaper som kunder, blir blant annet brukt som rådgivere i forhandlinger og når det skrives avtaler.
Vanlige arbeidsoppgaver kan være:
- gi rettslige råd om hva som er lov og ikke lov
- føre forhandlinger med en motpart
- utforme juridiske dokumenter, som for eksempel testament, ektepakt, kontrakter, o.l.
- representere klienter i sivile rettssaker
- forsvare tiltalte i straffesaker
- bistå ofrene i straffesaker (bistandsadvokat)
Noen advokater jobber med strafferett, enten som forsvarsadvokater eller som bistandsadvokater. Det er det offentlige som betaler disse oppdragene, men advokatene jobber i egne firmaer og er ikke ansatt av staten.
Du kan også jobbe som bedriftsadvokat, det vil si at du er ansatt i bedriften du jobber for. Som organisasjonsadvokat er du ansatt i en organisasjon, og utfører oppdrag for medlemmene i organisasjonen.
Advokater i offentlig sektor kan for eksempel jobbe som politiadvokat, statsadvokat, riksadvokat eller som annen type advokat for staten. Da representerer du staten og statens interesser. Du kan også jobbe som kommuneadvokat, og representere kommunens interesser.
Ofte kan klientens sak løses uten å gå til en domstol. Noen ganger skjer dette gjennom megling, og mange advokater har etterutdanning innen advokatmegling.
Dersom en konflikt bare lar seg løse ved å ta den til retten, vil det være en advokat som fører saken. Begge parter i en konflikt vil da ha en advokat til å representere seg, og advokatens jobb er å fremføre de beste argumentene for sin klient.
Noen advokater er allmennpraktikere og tar saker innenfor de fleste rettsområder, for eksempel innen familierett, pengekrav, kontraktsrett, fast eiendom og strafferett. Andre jobber spesialisert med enkelte rettsområder, som for eksempel EØS-rett, patentrett eller selskapsrett.
Hvor jobber advokater?
Som advokat kan du jobbe både i privat og offentlig sektor. Advokater i privat sektor jobber i advokatfirmaer, i private bedrifter eller organisasjoner. Mange starter også sin egen advokatvirksomhet og driver denne enten alene eller i fellesskap med andre advokater.
I det offentlige jobber advokater for eksempel hos Regjeringsadvokaten eller i store kommuner.
Intervjuer

Advokat
Fredrik Reinsborg

Advokat
Hanne Elmenhorst

Advokat
Hege Robudal Stenkløv
Viktige egenskaper
Som advokat er det viktig å uttrykke seg godt både skriftlig og muntlig, og ha god evne til å forstå skriftlig og muntlig fremstilling. Det hjelper også å være kritisk og selvstendig. En advokat bør dessuten ha gode mellommenneskelige evner, fordi yrket ofte innebærer mye kontakt med andre mennesker. I tillegg må du ha grunnleggende respekt for rettssystemet og å overholde lover og regler.
Lønn
Utdanning
Når du er ferdig utdannet som jurist, kan du velge å gå videre for å bli advokat. For å få tittelen advokat må du ha advokatbevilling. Det er det tilsynsrådet for advokatvirksomhet som kan gi. Kravene for å få advokatbevilling er en mastergrad i rettsvitenskap og en læretid i minimum to år, vanligvis som advokatfullmektig, dommerfullmektig eller politifullmektig.
Vanligvis må du søke deg inn på en femårig masterprogram. Nå finnes det også masterutdanninger i rettsvitenskap på to år, der du kan søke deg inn med en bachelorgrad i juss. Sjekk hvilke bachelorgrader du kan søke opptak med hos den enkelte utdanningsinstitusjonen.
Etter- og videreutdanning
Alle advokater som er medlemmer av Advokatforeningen, må ta etterutdanning i form av kurs. Det stilles krav om 80 timer med etterutdanning i løpet av en femårs periode, og noen av kurstimene må handle om advokatetikk.
De som jobber som advokater har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant juristutdannede
- 8371 - Rettsstudiet
- 737908 - Master of Laws, North Sea Energy Law, 1½-årig
- 737906 - Master of Laws, maritime law
- 737905 - Master of Laws, information and communication technology law
- 737904 - Master of Laws, public international law
- 737102 - Master, rettsvitenskap, femårig
- 737101 - Cand.jur.-utdanning, profesjonsstudiet
Arbeidsmarked
Bedrifter med advokater
- 2521106 - ADVOKAT
- 2521107 - ADVOKATFULLMEKTIG
- 2523103 - POLITIADVOKAT
- 2523111 - FØRSTEKRIGSADVOKAT
- 2523109 - KRIGSADVOKAT
- 2523108 - GENERALADVOKAT
- 2523107 - FØRSTESTATSADVOKAT
- 2523104 - STATSADVOKAT
- 2521112 - TRAINEE (ADVOKATKONTOR)
- 2521110 - KOMMUNEADVOKAT
- 2521105 - SENIORADVOKAT
- 1227202 - REGJERINGSADVOKAT
- 1210189 - ASSISTERENDE RIKSADVOKAT
- 1210188 - ASSISTERENDE REGJERINGSADVOKAT
- 1120118 - RIKSADVOKAT
Andre yrker

Advokatassistent

Advokatsekretær

Ambassadør

Ansatt i Forsvaret

Antikvar

Arbeidsmedisiner

Arealplanlegger

Arkeolog

Arkivar

Bistandsarbeider

Brannkonstabel
