Antikvar
En antikvar passer på at vi tar vare på gamle bygninger og historiske steder.
Arbeidsoppgaver
En antikvar jobber med å ta vare på gamle bygninger og steder som er viktige for vår historie.
Antikvaren følger lover som skal beskytte kulturminner og passer på at vi tar vare på gamle hus, historiske steder og særegne miljøer. De sørger for at viktige spor fra fortiden blir bevart for framtiden.
Vanlige arbeidsoppgaver for antikvaren:
- behandler søknader om støtte til bevaring
- informerer og lærer bort om kulturminner
- vurderer bygge- og utviklingsplaner
- behandler saker etter lover om kulturminner
En antikvar gir også råd om hvordan man best kan ta vare på historisk viktige bygninger. I kommunen er byantikvaren ofte lederen for alle antikvarene. De jobber tett med Riksantikvaren og fylkeskommunen, som har ansvar for fredete kulturminner. Hvis viktige kulturminner står i fare, må antikvaren melde fra til disse aktørene.
Hvor jobber antikvarer?
En byantikvar er ansatt i kommunen, og kan for eksempel være en del av byrådsavdelingen for byutvikling i større byer. Antikvarer jobber også i fylkeskommunen. Riksantikvaren/direktoratet for kulturminneforvaltning har ansvar for forvaltning av nasjonale kulturminner og kulturmiljøer.
Hvordan er det å jobbe som antikvar?
Antikvar
Magnus Borgos
Viktige egenskaper for en antikvar
Som antikvar bør du være interessert i kulturhistorie og kulturminnevern. Du bør være innstilt på at enkelte ganger kan arbeidet med å verne og restaurere eldre bygninger, landskap og miljø komme i konflikt med interesser på eierskapssiden og i lokalsamfunnet. Du bør derfor kunne opptre og arbeide saklig i alle situasjoner.
Hva tjener antikvarer?
Hvordan utdanner du deg til antikvar?
Det er flere aktuelle utdanninger innenfor feltet, men høyere utdanning innenfor arkitektur, ingeniørfag, kunsthistorie, arkeologi og kulturhistorie (tidligere kalt etnologi) er alle relevante utdanninger. Samfunnsgeografi og historie kan også være aktuelt. Det stilles krav til eksamen av høyere grad (master eller tilsvarende).
Bedrifter: Hvor jobber antikvarer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med antikvarer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2531101 - ANTIKVAR
- 1227191 - BYANTIKVAR
- 1210153 - RIKSANTIKVAR
- 3449104 - KULTURMINNEKONSULENT