
Kostøkonom
Kostøkonomar har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til ein forsvarleg pris.
Arbeidsoppgaver
Som kostøkonom har du ein leiarfunksjon. Du har ansvar for innkjøp av råvarer og planlegging av måltid på institusjonar eller i kantiner.
Måltida skal tilfredsstille behova for ernæring og produserast i stor skala til rett pris.
Kostøkonomar har fagkunnskapar om både mat og ernæring, attpå økonomi- og leiingskompetanse.
Vanlege arbeidsoppgåver for kostøkonomar:
- planlegge næringsrike måltid
- kjøpe inn råvarer og forhandle med leverandørar om varer og tenester
- sette opp vaktlister
- organisere, lede og motivere tilsette
- arbeide med budsjett
Yrket kostøkonom har nokon fellestrekk med yrket klinisk ernæringsfysiolog.
Hvor jobber kostøkonomar ?
Kostøkonomar jobbar i storkjøkken eller i tilknyting til eit storkjøkken. Døme på arbeidsplassar kan vere: sjukehus og andre helseinstitusjonar, Forsvaret, oljebransjen, fengsel, cateringsbedrifter, hotell og restaurantkjøkken.
Det er og mogleg å jobbe innanfor næringsmiddelindustrien.
Intervjuer

Kostøkonom
Kari Anne Myrdal
Viktige egenskaper
Kostøkonomar bør interessere seg for kosthald og ernæring. Som kostøkonom bør du kunne planlegge, lede og organisere. Du bør også ha ei god forståing for tal.
Lønn
For dette yrket finst det ikkje tilgjengeleg lønnsdata. Les meir om korleis utdanning.no samlar inn lønnsstatistikk.
Utdanning
Etter- og vidareutdanning
Som kostøkonom kan du vidareutdanne deg innan personal- og leiarfag, økonomi, ernæring og undervisingsarbeid.
De vanligste jobbene blant kostøkonomiutdanna
- 444202 - Kostholdsøkonom, toårig
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med kostøkonomar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 3223103 - PRODUKTUTVIKLER (NÆRINGSMIDLER)
- 3223102 - KOSTØKONOM
Andre yrke

Agronom

Aksjemeklar

Aktuar

Bakar

Bartender

Eigedomsmeklar

Ernæringskokk

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdrettar)

Finansanalytikar

Fiskar

Hotelldirektør
