Kostøkonom prater med kokker
Yrkesbeskrivelse

Kost­økonom

favoritt ikon

Kostøkonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Som kostøkonom har du en lederfunksjon. Du har ansvar for innkjøp av råvarer og planlegging av måltider på institusjoner eller kantiner.

Måltidene skal være ernæringsmessig tilfredsstillende og produseres i stor skala til riktig pris.

Kostøkonomer har både matfaglig og ernæringsmessig fagkunnskap, samt økonomi- og ledelseskompetanse.

Vanlige arbeidsoppgaver for kostøkonomer:

  • planlegge næringsrike måltider
  • kjøpe inn råvarer og forhandle med leverandører om varer og tjenester
  • sette opp vaktlister
  • organisere, lede og motivere ansatte
  • arbeide med budsjett

Yrket kostøkonom har noen fellestrekk med yrket klinisk ernæringsfysiolog.

Hvor jobber kostøkonomer?

Kostøkonomer jobber i storkjøkken eller i tilknytning til et storkjøkken. Eksempler på arbeidsplasser kan være: sykehus og andre helseinstitusjoner, Forsvaret, fengsler, oljebransjen, cateringbedrifter og hotell og restaurantkjøkken.

Det er også mulig å jobbe innenfor næringsmiddelindustrien.

Personlige egenskaper

Kostøkonomer bør ha interesse for kosthold og ernæring. Du bør kunne planlegge, organisere og lede. Du bør også ha god tallforståelse.

Utdanning

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Etter- og videreutdanning
Som kostøkonom kan du ta videreutdanning innen personal og ledelsesfag, økonomi, ernæring og undervisningsarbeid.

Hva jobber kostøkonomiutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Hva er de vanligste utdanningene for kostøkonomer?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Finans

Finans­analytiker

En finans­analytiker henter inn informasjon om finansiering og investering fra ulike firmaer, og gir råd og anbefalinger på bakgrunn av dette.

Konditor pynter kake

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

To personar analyserer grafar

Markeds­analytiker

Markeds­analytikeren analyserer markeder og informerer om resultatene.

Mann i dress står utenfor en høy bygning.

Hotelldirektør

Som hotelldirektør er du hotellets leder og har hovedansvaret for drift, økonomi og de ansatte på hotellet.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Samfunnsøkonom

Samfunns­økonom

Samfunns­økonomer forutsier den økonomiske utviklingen og gir råd basert på dette.

Personalsjef skriver på tavle.

Personal­sjef

Som personal­sjef har du ansvar for personalsaker og lønn i en bedrift.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Fasaden av Oslo Børs.

Aksjemegler

En aksjemegler kjøper og selger aksjer og andre aksjelignende verdipapirer.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer én- og fåcellede organismer slik som bakterier, sopp, virus og amøber.

Økonomikonsulent

Økonomi­konsulent

En økonomi­konsulent har oppgaver som budsjettering, saksbehandling, fakturering eller regnskapsføring.