Ortoptist
Ortoptister hjelper personer med skjeling og samsynsproblemer.
Arbeidsoppgaver
Ortoptisten hjelper folk i alle aldre med synsproblemer og skjeling. Dette gjelder både barn, ungdom, voksne og eldre. Til og med nyfødte og personer som er i sin siste livsfase kan trenge hjelp fra en ortoptist.
Måten ortoptisten jobber på avhenger av hvem de hjelper. De sjekker synet, ser etter problemer og lager planer for behandling. Dette kan være alt fra å bruke briller til å gjennomgå operasjoner for å rette opp synsfeil og skjeling. Skjeling kan oppstå fra fødselen av eller tidlig i barndommen, men det kan også ramme voksne. Derfor er ortoptister viktige for å sørge for at folk i alle aldre har sunne øyne.
Vanlige arbeidsoppgaver er:
- undersøke, diagnostisere og behandle skjeling, amblyopi, (synsnedsettelse) dobbeltsyn, samsynsproblemer og nystagmus (ufrivillige øyebevegelser)
- hjelpe personer som har problemer med øyebevegelse på grunn av skader, annen generell sykdom og nevrologiske tilstander (skjeling kan ofte være første tegn i sykdomsforløpet)
- utføre undersøkelser av barn og ungdom som et ledd i utredning av lese- og skrivevansker
- vurdering av synsfunksjon hos pasienter med hjerneslag
- strabismeoperasjon: undersøkelser gjøres for å finne ut om du kan opereres, og eventuelt hva slags operasjon du kan få
Ortoptisten tilpasser behandlingen etter hva den enkelte pasient trenger. Dette kan bety forskjellige løsninger, fra å justere briller riktig til å gjennomføre operasjoner. Ortoptisten ser på pasientens behov og velger den beste behandlingsmetoden. Dette kan være å bruke briller eller lapp for å forbedre synet, eller å inkludere prismer i brilleglassene for å rette opp skjelingen. Noen pasienter kan trenge mer avansert behandling, som operasjon eller botoxinjeksjoner, avhengig av hvor alvorlig skjelingen er og andre faktorer. Ortoptisten spiller en viktig rolle i å gi pasientene med skjeling den beste behandlingen for å gjøre synet deres bedre og forbedre livskvaliteten.
For å jobbe som ortoptist kreves autorisasjon. Autorisasjon tildeles av Helsedirektoratet.
Ortoptisten samarbeider med flere andre yrkesgrupper, deriblant øyelege, optiker, synspedagog, helsesykepleiere, nevrologer, barneleger og PP-tjenesten.
Hvor jobber ortoptister?
Ortoptister jobber på sykehus, i en privat øyelegepraksis eller er selvstendig næringsdrivende.
Hvordan er det å jobbe som ortoptist?
Ortoptist
Hilde Mailen Domaas
Ortoptist
Andrea Olsson
Viktige egenskaper for en ortoptist
Som ortoptist må du være glad i å hjelpe mennesker, og være i stand til å forstå de behovene ulike personer har. Du må være nøyaktig i arbeidet, og være i stand til å jobbe med ulike aldersgrupper, og da spesielt barn.
Hva tjener ortoptister?
Lønnen kan variere noe om du er ansatt som ortoptist ved et sykehus, hos en privat øyeklinikk eller som privatpraktiserende ortoptist.
Hvordan utdanner du deg til ortoptist?
Det finnes ingen ortoptistutdanning i Norge. Norske ortoptister er utdannet i land som England, USA, Nederland, Sveits, Australia, Tyskland, Frankrike, Italia og Sverige.
Ortoptistutdanningen er forskjellig fra land til land. I noen land kan du ta utdanning på bachelornivå, mens det i andre land tilbys en 3-4-årig yrkesutdanning.
Ta kontakt med Norske Ortoptisters Forening for mer informasjon om utdanningsmuligheter.
Bedrifter: Hvor jobber ortoptister?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med ortoptister
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3224119 - ORTOPTIST