Barne- og ungdomspsykolog
En psykolog som er spesialist i barne- og ungdomspsykologi tilbyr undersøkning og behandling til barn og ungdom som opplever ulike psykiske helseutfordringer. Psykologen kan også arbeide med forebyggende og helsefremmende tiltak.
Arbeidsoppgaver
En psykologspesialist med fordypning innen området barn og unge, er en psykolog med minimum 5 års praksis og videreutdanning i barne- og ungdomspsykologi etter fullført profesjonsutdannelse i psykologi.
Som psykolog med spesialisering innen barne- og ungdomspsykologi, har du mye kunnskap om barns utvikling og psykiske helse. Du møter barn og ungdom som er eller har vært i vanskelige situasjoner, og en del av jobben er også å ha kontakt med barnas foresatte.
Vanlige arbeidsoppgaver for psykologen:
- kartlegge forhold som tenkning, følelser, atferd eller personlighet hos barn og unge
- kartlegge barnets omgivelser og hvordan barnet fungerer i familien, barnehage eller skole
- komme fram til tiltak og behandling for barnet
- iverksette forebyggende tiltak
- veilede barn og foresatte
- veilede ansatte i barnehage, skole, barnevern og helsevesen
- forskningsformidling
Psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi er en beskyttet tittel for dem som har tatt profesjonsstudiet i psykologi og spesialisering i barne- og ungdomspsykologi.
Som barne- og ungdomspsykolog samarbeider du ofte med yrkesgrupper som barneleger, logopeder, fysioterapeuter, ergoterapeuter, spesialpedagoger, sosionomer, sykepleiere og vernepleiere.
Spesialister i barne- og ungdomspsykologi må til enhver tid være oppdaterte på hva som er den nyeste forskningen innen barne- og ungdomspsykologi.
Hvor jobber barne- og ungdomspsykologer?
Spesialister i barne- og ungdomspsykologi har varierte arbeidsmuligheter. De fleste arbeider innen psykisk helsevern for barn og unge. I tillegg kan en jobbe i kommunale helsetjenester, kommunalt barnevern og pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). Du kan også jobbe ved statlige kompetansesentre, innen statlig barne- og familievern, som sakkyndig psykolog for retten eller innen privat praksis.
Hvordan er det å jobbe som barne- og ungdomspsykolog?
Barne- og ungdomspsykolog
Henriette Myrer
Barne- og ungdomspsykolog
Per Martin Løken
Viktige egenskaper for en barne- og ungdomspsykolog
Som barne- og ungdomspsykolog vil du møte personer som har det vanskelig. En viktig del av arbeidet er samtaler med barn og ungdom, foreldre, andre pårørende, andre yrkesgrupper og offentlige myndigheter. Psykologen må derfor ha gode kommunikasjons- og samarbeidsevner og ha evnen til å omgås andre mennesker tillitsfullt. Du må også være ansvarsbevisst og ha en strukturert tilnærming til arbeidet ditt.
Hva tjener barne- og ungdomspsykologer?
Hvordan utdanner du deg til barne- og ungdomspsykolog?
For å bli psykolog med spesialisering i klinisk barne- og ungdomspsykologi, må du velge det seksårige profesjonsstudiet i psykologi.
Når du etter profesjonsstudiet skal ta spesialistutdanning, velger du spesialiteten i barne- og ungdomspsykologi.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Du kan utdanne deg til psykologspesialist. Norsk psykologforening tilbyr blant annet spesialisering innenfor barne- og ungdomspsykologi. Spesialistutdanningen tar fem år.
Hva jobber psykologutdannede med?
- 736105 - Cand.psychol.-utdanning, profesjonsstudiet i psykologi, seksårig
- 736102 - Cand.psychol.-utdanning, profesjonsstudiet i psykologi, femårig
Bedrifter: Hvor jobber barne- og ungdomspsykologer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med barne- og ungdomspsykologer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2545115 - PSYKOLOG
- 2545113 - PSYKOLOG MED GODKJENT SPESIALITET
- 2545112 - PSYKOLOGSPESIALIST
- 2545111 - SPESIALPSYKOLOG