Ortoptist

– I denne jobben møter du mennesker i alle aldre og forskjellige livssituasjoner, så det er viktig å ha evnen til å se personen i situasjonen og ha empati, sier Andrea Olsson.
Portrettbilde av ortoptist Andrea Olsson iført hvitt arbeidsantrekk og briller
Andrea Olsson, 45 år
Ortoptist
Sykehuset Namsos
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som ortoptist har jeg spesialkompetanse i syn og samsyn, og undersøker synet og synsfunksjonen på forskjellige måter.»
― Andrea Olsson
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 25.05.2021
«Som ortoptist har jeg spesialkompetanse i syn og samsyn, og undersøker synet og synsfunksjonen på forskjellige måter.»
― Andrea Olsson
«Det å undersøke synsfunksjonen hos et lite barn kan kreve litt ekstra tålmodighet av og til.»
― Andrea Olsson

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det er ganske tilfeldig at jeg ble ortoptist. Først begynte jeg som sykepleier på en kirurgisk sengepost på sykehuset, hvor vi blant annet hadde øyepasienter innlagt. Etterhvert tok jeg videreutdanning i øyesykepleie, og likte øyefaget godt. Da det dukket opp en mulighet for å utdanne seg til å bli ortoptist, søkte jeg på denne utdanningen i Stockholm, og siden den gangen har jeg jobbet på øyepoliklinikken her på Sykehuset Namsos.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag starter med et lite morgenmøte i avdelingen. Der snakker vi om arbeidsdagen vi har foran oss. Her er det ansatt øyeleger, øyesykepleiere, operasjonssykepleiere og vanlige sykepleiere, en ortoptist (meg), sekretærer og ledere i avdelingen. Som ortoptist har jeg spesialkompetanse i syn og samsyn, og undersøker synet og synsfunksjonen på forskjellige måter. Jeg bruker forskjellige typer utstyr og apparater til dette. Alt jeg gjør må dokumenteres, og det legges en videre plan for pasienten. Jeg må også sende svar til de som har henvist pasienten. Arbeidstiden min er fra klokken 08.00–15.30, og hos oss har vi stengt i helger og høytider.

Jeg pleier å ha fire–fem pasienter før lunsj og det samme etter lunsj. De fleste pasientene undersøker og behandler jeg selvstendig, men mange pasienter skal også til flere undersøkelser etter de har vært hos meg. De fleste av pasientene mine er barn som skjeler og trenger briller og noen ganger lapp, og som følges opp over flere år. Andre kan være voksne og eldre som har fått dobbeltsyn etter slag eller annen sykdom. Vi samarbeider tett på avdelingen. Øyelegen er spesialist i oftalmologi – læren om øyet og dets sykdommer – mens ortoptistens felt er synsfunksjonen og samsynet. Samsyn er hjernens evne til å bruke synet fra de to øynene sammen, og få to bilder til å bli ett. Samsynsevnen kan variere mye og her kan jeg bidra. Ortoptist betyr «å se rett» eller «rett syn», av orto som betyr rett, og opsis som betyr å se.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– I denne jobben møter du mennesker i alle aldre og forskjellige livssituasjoner, så det er viktig å ha evnen til å se personen i situasjonen og ha empati. Noen pasienter kommer med synsproblemer som har oppstått akutt i forbindelse med annen sykdom, og kan være engstelige. Du må like mennesker, og like å hjelpe.

Det å undersøke synsfunksjonen hos et lite barn kan kreve litt ekstra tålmodighet av og til, men det er samtidig utrolig givende å jobbe med barn. Det er ofte der du får dagens gullkorn! En ortoptist må også være litt detektiv, like å løse oppgaver og finne ut av problemet. Nøyaktighet er også en egenskap du trenger i denne jobben.

For å bli ortoptist kan du ta en bachelorutdanning i utlandet, eller gjøre som jeg og flere andre; bygge på en sykepleierutdanning. Det er planlagt oppstart av en ortoptistutdanning i Göteborg i år, og det finnes også mulighet for å ta mastergrad i ortoptikk i blant annet England. For å jobbe som ortoptist i Norge må du ha en autorisasjon, det er også krav til språk i tilknytning til dette.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg tror ikke dette yrket passer hvis du ikke er glad i å snakke med og høre på folk.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det at jeg får bli kjent med så mange fine folk, og få lov til å hjelpe dem med å få bedre syn og samsyn. Det kan være viktig for resten av livet deres. Det betyr mye når vi lykkes med jobben vi gjør, da blir jeg glad. Eller når barn kommer på kontroll og er trygge og glade, og gleder seg til timen, selv om jeg sier at de må bruke øyelapp – da vet jeg at jeg har gjort noe riktig. Hvis du ikke ser like godt med begge øynene hender det du må trene opp dette ved å bruke lapp foran det beste øyet som barn. Dette kan ta litt tid og noen barn følges over flere år.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det verste med jobben er når vi oppdager alvorlig sykdom, men det er heldigvis ikke så ofte. Det kan også være ubehagelig når du gjør vurderinger som medfører at pasienten mister førerkortet. Førerkortet er utrolig viktig for folk, og når du mister det, kan du bli rimelig fortvilet.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg vil anbefale jobben til mennesker som er glad i folk, liker barn, har tålmodighet og liker å undersøke ting. Du må like å jobbe selvstendig. Det er en spennende og variert jobb, og ingen dag er lik!

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe på store sykehus, hvor pasienter blir operert for skjeling, og da har ortoptisten en viktig jobb. Andre ortoptister jobber på mindre sykehus, og mange jobber privat i samarbeid med øyelege.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– De fleste ortoptister som jobber på sykehus tjener mellom 500 000 og 600 000 kroner i året i full stilling, litt avhengig av hvor du jobber og ansiennitet. Lønnen kan også variere litt avhengig av hvordan du har utdannet deg. Hvis du velger å jobbe privat, er det godt mulig å tjene mer.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– For tiden er det flere ledige stillinger som ortoptist i Norge. Det er et relativt lite fagmiljø med under 50 personer som har dette yrket, så selv om vi jobber mye selvstendig, har vi et nettverk hvor vi kan søke støtte. Det er også en del samarbeid utover i Skandinavia. Mange ortoptister nærmer seg pensjonsalder, så det vil nok bli flere ledige stillinger de neste årene.