Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg utdannet meg til sykepleier fordi jeg liker å jobbe med mennesker, og begynte å jobbe på øyeavdeling på sykehus. Etter ti år spesialiserte jeg meg i øyesykepleie og ti år senere tilbød min nåværende arbeidsplass meg ett års ortoptistutdanning i Stockholm. Som øyesykepleier assisterte jeg ofte ved skjeleoperasjoner, og ønsket å skaffe meg mer kunnskap om prosessen frem til operasjon, og der har ortoptist en viktig rolle. Jeg er med andre ord ganske fersk.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er den eneste ortoptisten i Vestfold og jobber en dag i uken i privat praksis og resten av tiden på sykehus. Pasientene varierer fra helt nyfødte til eldre. Den største pasientgruppen er barn som skjeler. En vanlig behandling er å sette på lapp for å trene det dårlige øyet. Det gjøres best før skolestart, men kan foregå opp til 12-års alder. Jeg tester hvordan øyene fungerer hver for seg og sammen. Bruker ulike tester og instrumenter for å kartlegge synsfunksjonen til pasienten. Jeg samarbeider tett med optiker og lege for å finne ut hvordan behandling pasienten skal ha.

Jeg har full timeplan hver dag. I tillegg kommer akutte skader som traumer og annet som medfører synsforstyrrelser. Jeg kan ha fra seks til tolv pasienter per dag avhengig av problemstillingen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg utdannet meg til sykepleier og spesialiserte meg i øyesykepleie, deretter tok jeg en ettårig utdanning i Stockholm. Studiet var for dem som hadde min bakgrunn og er nå lagt ned. Det finnes ingen utdanning i Norden per i dag. Det jobbes for en nordisk bachelorutdanning med oppstart i Göteborg i 2021. Det finnes bachelor og master flere steder i Europa og ellers i verden. For å komme inn trenger du generell studiekompetanse.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Liker du ikke å innhente og håndtere mye informasjon, så passer ikke denne typen jobb. Ønsker du ikke å jobbe med barn eller mennesker generelt er ikke dette rett yrke.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker aller best med yrket er å jobbe med barn. Noen er redde for å bli undersøkt på sykehus og jeg har masse snåle leker for å avspore, få kontakt og samarbeide med de små. En må kunne tenke utenom «boblen» for å få innhentet informasjon for å kunne stille rett diagnose og sette i gang behandling. Om de hylskriker når de ropes opp på venterommet, motiveres jeg av tanken på at innen du går ut herfra skal vi to være venner. Også samspillet med foreldrene er viktig.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å avdekke at folk ikke lenger har kriteriene for å beholde førerkortet er kanskje den verste oppgaven. Det er tungt for mange å måtte gi slipp på den friheten med å kunne kjøre selv, og da kan det komme noen tårer både hos pasienten og hos meg. Som den eneste ortoptisten i Vestfold har jeg ingen fysiske ortoptistkollegaer. Det var et stort skritt å gå fra det å være sykepleier og jobbe i team, til å jobbe mye alene med mye ansvar. Fagområdet er stort og det er først nå, to år etter jeg ble ferdig utdannet at jeg føler jeg har hodet over vannet. Jeg er alltid litt engstelig for å overse noe viktig. Heldigvis har ortoptistene både i Norge og Sverige god kontakt, og vi kan utveksle problemstillinger når vi står fast.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være interessert i kropp og syn. Også være god på å kommunisere med alle typer mennesker og spesielt med barn. En annen evne du bør ha er å tåle å stå i mange forskjellige situasjoner. Jeg kommer tett innpå folk i ulike stadier av livet. Å være et godt medmenneske og ha et sterkt ønske om å ville hjelpe, kommer veldig godt med. Også å være ryddig og kunne disponere tiden godt. Det er ett veldig selvstendig arbeid og passer best for dem som liker å jobbe på egen hånd, og som kan samarbeide i tverrfaglig team. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Selv har jeg muligheten til å gå tilbake til jobben som sykepleier. Å være ortoptist er en spisskompetanse og man jobber med syn og samsynsplager enten privat eller på sykehus. Som ortoptist kan en også ta masterutdanning og forske. En svensk ortoptistkollega har utviklet flere tester og dataprogram til bruk i undersøkelser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen avhenger av utdanningsløpet. Med en bachelor starter du på cirka 420 000 kroner i året, men alle har lokale forhandlinger. Jobber du privat, kan du tjene godt om du jobber effektivt og har ett bra pasientgrunnlag.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er et kjempestort behov for flere ortoptister i Norge. I og med at det ikke er utdanning i Norden er norske ortoptister sjelden vare.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det finnes ingen utdanning i Norden per i dag. Det jobbes for en nordisk bachelorutdanning med oppstart i Göteborg i 2021.
Barn er ofte redde for å bli undersøkt på sykehus og jeg har masse snåle leker for å avspore, få kontakt og samarbeide med de små.