Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.
Yrkesbeskrivelse

Fiskeoppdretter

favoritt ikon

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

Å være fiskeoppdretter betyr at du drifter et akvakulturanlegg. Du steller, overvåker og fôrer organismer i vann. Yrket kalles også havbruker eller fagoperatør i akvakulturfag. 

Hovedoppgaven din er å sikre at fisken har best mulig levevilkår for vekst og utvikling. Fisken skal spises, settes ut eller forskes på.

Vanlige oppgaver for en fagoperatør i akvakulturfag:

  • rengjøre, desinfisere, kontrollere og vedlikeholde produksjonsutstyr og lokaler
  • bruke løfte- og lasteutstyr i oppdrettsanlegg og på fartøy
  • føre og vedlikeholde oppdrettsfartøy, samt se til denne daglig
  • bruke digitale verktøy i oppdrettsproduksjon
  • ta opp, transportere, og levere oppdrettsfisk
  • håndtere og destruere død fisk og skalldyr
  • planlegge produksjonen og følge kvalitetssystem
  • mate fisken ved hjelp av fôringssystemene (avanserte dataprogram)

Oppdrett deles inn i landbaserte eller havbaserte anlegg. Det vil si at den første delen av livet er på land. Der foregår produksjon av rogn og den videre yngel og settefiskfasen. Etter omtrent ett år er fisken klar for havet, og flyttes over til et matfiskanlegg. Laks og ørret er de mest sentrale oppdrettsartene i Norge, men flere andre fiskeslag er under utvikling. 

Som fiskeoppdretter har du forståelse for sammenhenger mellom biologisk produksjon, naturens smertegrenser, teknologi og menneskelig aktivitet.

Hvor jobber fiskeoppdrettere?

Fiskeoppdrettere/fagoperatører i akvakultur jobber ofte som daglig leder, tekniker eller røkter på oppdrettsanlegg som først og fremst driver oppdrett av matfisk, stamfisk (avl), settefisk, smolt eller utklekking av rogn.

Du kan også få jobb ved forskningsstasjoner, akvarier eller videreutdanne deg til en jobb innen salg, FoU, forvaltning eller for eksempel bioteknologi. Det er også mulig å jobbe i utlandet.

Personlige egenskaper

Som fiskeoppdretter/fagoperatør i akvakultur bør du interessere deg for marinbiologi, mekanikk og data. Du må ha forståelse for miljø, fiskevelferd, mattrygghet og hygiene. Du jobber tett sammen med andre, og bør derfor like jobbe i team og ha gode samarbeidsevner. Du bør også være nøyaktig. 

Utdanning

Utdanning til fagarbeider i akvakulturfag er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Vil du ta fagbrev, svennebrev eller vitnemål med yrkeskompetanse? Se hvilke muligheter som finnes i Veien til fagbrev.

Hva jobber akvakulturutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Hva er de vanligste utdanningene for fiskeoppdrettere?

Fast ansatte i Norge med dette yrket har følgende utdanninger:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Havbruksarbeider
Heltid
Alle sektorer
5 077 personer
642 personer
4 435 personer
Ca 282 kr
Ca 253 kr
Ca 285 kr
45 660 kr
40 950 kr
46 240 kr
547 920 kr
491 400 kr
554 880 kr
Ca 282 kr
Ca 253 kr
Ca 285 kr
48 900 kr
43 080 kr
49 670 kr
586 800 kr
516 960 kr
596 040 kr
Ca 286 kr
Ca 252 kr
Ca 291 kr
46 370 kr
40 870 kr
47 170 kr
556 440 kr
490 440 kr
566 040 kr
Ca 286 kr
Ca 252 kr
Ca 291 kr
51 100 kr
44 210 kr
52 100 kr
613 200 kr
530 520 kr
625 200 kr
Havbruksarbeider
Deltid
Alle sektorer
1 654 personer
452 personer
1 202 personer
Ca 214 kr
Ca 207 kr
Ca 217 kr
34 680 kr
33 610 kr
35 160 kr
416 160 kr
403 320 kr
421 920 kr
Ca 214 kr
Ca 207 kr
Ca 217 kr
36 150 kr
34 560 kr
36 870 kr
433 800 kr
414 720 kr
442 440 kr
Ca 227 kr
Ca 219 kr
Ca 230 kr
36 790 kr
35 450 kr
37 270 kr
441 480 kr
425 400 kr
447 240 kr
Ca 227 kr
Ca 219 kr
Ca 230 kr
39 860 kr
37 600 kr
40 680 kr
478 320 kr
451 200 kr
488 160 kr
Havbruksarbeider
Heltid
Privat
5 070 personer
641 personer
4 429 personer
Ca 282 kr
Ca 253 kr
Ca 286 kr
45 660 kr
40 950 kr
46 260 kr
547 920 kr
491 400 kr
555 120 kr
Ca 282 kr
Ca 253 kr
Ca 286 kr
48 900 kr
43 110 kr
49 690 kr
586 800 kr
517 320 kr
596 280 kr
Ca 286 kr
Ca 252 kr
Ca 291 kr
46 390 kr
40 890 kr
47 190 kr
556 680 kr
490 680 kr
566 280 kr
Ca 286 kr
Ca 252 kr
Ca 291 kr
51 120 kr
44 230 kr
52 120 kr
613 440 kr
530 760 kr
625 440 kr
Havbruksarbeider
Deltid
Privat
1 650 personer
451 personer
1 199 personer
Ca 214 kr
Ca 207 kr
Ca 217 kr
34 680 kr
33 610 kr
35 160 kr
416 160 kr
403 320 kr
421 920 kr
Ca 214 kr
Ca 207 kr
Ca 217 kr
36 150 kr
34 560 kr
36 870 kr
433 800 kr
414 720 kr
442 440 kr
Ca 227 kr
Ca 219 kr
Ca 230 kr
36 800 kr
35 450 kr
37 280 kr
441 600 kr
425 400 kr
447 360 kr
Ca 227 kr
Ca 219 kr
Ca 230 kr
39 880 kr
37 600 kr
40 690 kr
478 560 kr
451 200 kr
488 280 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Agder
Velg kommuner i Innlandet
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Svalbard
Velg kommuner i Troms og Finnmark
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vestfold og Telemark
Velg kommuner i Vestland
Velg kommuner i Viken

Andre yrker

Spade med fiskefôr holdes fram for å kastes ut i merden med fisk.

Produktutvikler fiskefôr

Som produktutvikler av fiskefôr jobber du for å lage best mulig fôr til fisk.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

En matros på en supplybåt.

Matros

Matroser jobber med vedlikehold, vakthold, lasting og lossing om bord på båter.

Kvinnelig biolog sitter på huk ved en bekk og ser på vannprøve i reagensglass

Biolog

Biologer jobber med dyre- og planteliv og arbeider både ute i felt og på laboratorier.

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Ung mannlig baker setter bakverk i ovnen

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

To menn på fisketråler, trålen er satt

Bas/Nett­mann

En bas/nett­mann er arbeidsleder på dekk på fiskefartøy.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Fiskehelsebiolog sjekker tank med fisk

Fiskehelsebiolog

Som fiskehelsebiolog behandler du sykdommer hos fisk og andre organismer under vann.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.

Kvinnelig kokk på kjøkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.