
Ernæringskokk
Ernæringskokker lagar mat ved storkjøkken og institusjonar, basert på kunnskap om ernæring, kosthald og helse.
Arbeidsoppgaver
Arbeidsoppgåvene til ernæringskokkar, tidlegare kalla for institusjonskokkar, er stort sett dei same som for restaurantkokkar. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskapar om tilberedning og servering av spesialkost.
Ernæringskokken har kunnskap om å tilpassa mat og rettar etter ulike behov, allergiar, intoleransar, livsstilssjukdommar og kost i ulike livsfasar.
Som ernæringskokk har du kunnskap om korleis du kan laga diettar til dei som er sjuke, og kva ein bør eta for å halda seg frisk.
Dette yrket handlar mykje om å gleda dei du lagar maten for, med freistande rettar som kan gi positive matopplevingar.
Du må òg ha kunnskapar om regelverket innanfor hygiene og HMS.
Vanlege arbeidsoppgåver for ernæringskokken:
- laga menyar, som gjerne kan følgja årstidene
- velja ut, kjøpa inn og behandla råvarer
- laga kald og varm mat, både spesialkost, kvardagsmat og selskapsmat
- vask og renhold av kjøkken
Ein del institusjonskokkar jobbar turnus.
Ofte jobbar du tett saman med kostøkonomar, kliniske ernæringsfysiologar, helsefagarbeidarar og sjukepleiarar
Hvor jobber ernæringskokkar ?
Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøken eller storkjøken på sjukehus, sjukeheim eller andre helse- og omsorgsinstitusjonar. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehagar, skolar, Forsvaret, fengsel eller innanfor oljeindustrien.
Intervjuer
Ernæringskokk
Anita Fogstad Løvli
Viktige egenskaper
Ein ernæringskokk bør vere glad i å lage mat, vere nøyaktig og strukturert, samt kunne jobbe effektivt og planmessig. Kokkeyrket kan vere fysisk krevjande, derfor er det ein fordel å vere i god form. Det er viktig å ha gode samarbeidsevner.
Lønn
Utdanning
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
De vanligste jobbene blant ernæringskokkutdanna
- 458106 - Institusjonskokkfaget, Vg3
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med ernæringskokkar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 5122131 - ERNÆRINGSKOKK
- 5122105 - INSTITUSJONSKOKK
Andre yrke

Bakar

Bartender

Fagoperatør akvakultur (fiskeoppdrettar)

Fiskar

Hovmeister

Klinisk ernæringsfysiolog

Kokk

Konditor

Kostøkonom

Mikrobiolog
