Ernæringskokk
Ernæringskokker lagar mat ved storkjøkken og institusjonar, basert på kunnskap om ernæring, kosthald og helse.
Arbeidsoppgaver
Arbeidsoppgåvene til ernæringskokkar, tidlegare kalla for institusjonskokkar, er stort sett dei same som for restaurantkokkar. Den største forskjellen er at ernæringskokken har kunnskapar om tilberedning og servering av spesialkost.
Ernæringskokken har kunnskap om å tilpassa mat og rettar etter ulike behov, allergiar, intoleransar, livsstilssjukdommar og kost i ulike livsfasar.
Som ernæringskokk har du kunnskap om korleis du kan laga diettar til dei som er sjuke, og kva ein bør eta for å halda seg frisk.
Dette yrket handlar mykje om å gleda dei du lagar maten for, med freistande rettar som kan gi positive matopplevingar.
Du må òg ha kunnskapar om regelverket innanfor hygiene og HMS.
Vanlege arbeidsoppgåver for ernæringskokken:
- laga menyar, som gjerne kan følgja årstidene
- velja ut, kjøpa inn og behandla råvarer
- laga kald og varm mat, både spesialkost, kvardagsmat og selskapsmat
- vask og renhold av kjøkken
Ein del institusjonskokkar jobbar turnus.
Ofte jobbar du tett saman med kostøkonomar, kliniske ernæringsfysiologar, helsefagarbeidarar og sjukepleiarar
Kor jobbar ernæringskokkar?
Som ernæringskokk kan du jobbe ved sentralkjøken eller storkjøken på sjukehus, sjukeheim eller andre helse- og omsorgsinstitusjonar. Du kan jobbe i personalkantiner, skolekantiner, barnehagar, skolar, Forsvaret, fengsel eller innanfor oljeindustrien.
Korleis er det å jobbe som ernæringskokk?
Ernæringskokk
Anita Fogstad Løvli
Viktige egenskaper for en ernæringskokk
Ein ernæringskokk bør vere glad i å lage mat, vere nøyaktig og strukturert, samt kunne jobbe effektivt og planmessig. Kokkeyrket kan vere fysisk krevjande, derfor er det ein fordel å vere i god form. Det er viktig å ha gode samarbeidsevner.
Kva tener ernæringskokkar?
Korleis utdannar du deg til ernæringskokk?
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
Kva jobbar ernæringskokkutdanna med?
- 458106 - Institusjonskokkfaget, Vg3
- 458116 - Ernæringskokkfaget, Vg3
Bedrifter: Kor jobbar ernæringskokkar?
Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.
Bedrifter med ernæringskokkar
Vigo
Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.
Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.
Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.
Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.
Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.
- 5122131 - ERNÆRINGSKOKK
- 5122105 - INSTITUSJONSKOKK