
Marinbiolog
Marinbiologar jobbar med å forske på vekstar, dyr og organismar i vatn.
Arbeidsoppgaver
Som marinbiolog er du utdanna biolog. Du forskar og analyserer funn innan mange ulike fagområde som til dømes fiskeri- og akvakultur, havforsking, genetikk, taksonomi, populasjonsdynamikk og økosystemovervaking. Marinbiologi er eit stort fagfelt med mange kryssingar til andre fagfelt, og du jobbar ofte på tvers av dei tradisjonelle faglege inndelingane.
Vanlege arbeidsoppgåver for ein marinbiolog
- dra på tokt- og feltarbeid
- undersøka, samle inn prøvar og observera
- omarbeida og analysera funna på laboratoriet
- jobba med teknologisk utstyr og/eller dataverktøy
- skriva rapportar
- auka kunnskapen om livet i havet
Arbeidskvardagen varierer mykje avhengig av kvar du er tilsett. Marinbiologen kan vera tilsett innan offentleg forvaltning eller på ein forskings- og utdanningsinstitusjon. Jobben kan vera å overvaka og forska på dei forskjellige artane i havet, eller arbeida som konsulent for bedrifter som har behov for kunnskap om marine miljø.
Som marinbiolog arbeider du mellom anna med fiskearters bestand, moglegheiter for oppdrett av nye artar, økologiske konsekvensar for maritimt liv ved oljeutvinning og veldig mykje anna. Med erfaring og kompetanse innan marin biologi kan du òg bidra i jakta på nye enzym og moglege virkestoff frå naturen som kan bli til ny medisin.
Yrket slektar på mellom anna fiskehelsebiolog, molekylærbiologi, mikrobiologi, bioteknologi og havforskar.
Hvor jobber marinbiologar ?
Marinbiologar jobbar som forskarar, ingeniørar og teknikarar i fiskerinæringa, forskingsinstitusjonar, utdanningssektoren og i konsulentfirma. Det er òg mogleg å jobba i offentleg sektor der det blir tatt avgjerder om reguleringar av bestandar og forvaltning av marine ressursar, som til dømes Fiskeridirektoratet.
Intervjuer

Marinbiolog
Frida Reinsfelt Klubb
Viktige egenskaper
Som marinbiolog må du vere interessert i biologi, og da spesielt livet i havet. Du må like å jobbe ute i feltet: vere ute i naturen og utføre forskingsarbeid. Ein del av arbeidet går med på å analysere og rapportere. Du må vere i stand til å jobbe analytisk og strukturert.
Lønn
Utdanning
Utdanninga som marinbiolog er ei mastergrad. Denne bygger på ein bachelorgrad i biologi eller liknande retningar innan biologi. For å jobba som forskar eller spesialisert ingeniør er det vanleg å ha doktorgrad.
De som jobber som marinbiologar har som oftest studert:
De vanligste jobbene blant marinbiologutdanna
- 8515 - Marin- og ferskvannsbiologi
- 7515 - Marin- og ferskvannsbiologi
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med marinbiologar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 2211111 - MARINBIOLOG
Andre yrke

Agronom

Anleggsgartnar

Astronaut

Astronom

Bioingeniør

Biokjemikar

Biolog

Bioteknolog

Blomsterdekoratør

Bonde

Dyrepleiar
