Anleggsgartner
Anleggsgartnere bygger, drifter og vedlikeholder uteområder.
Arbeidsoppgaver
En anleggsgartner lager og vedlikeholder uteområder. Dette inkluderer veier, torg, parker, skolegårder, lekeplasser, og grøntområder for både private og offentlige bygg. Industriområder, idrettsanlegg og kirkegårder kan også være aktuelle anleggsplasser, samt tilrettelegging av rekreasjonsområder ute i naturen.
Vedlikehold av uteområder kan innebære å klippe gress, stelle blomster om sommeren, og beskjære busker og trær om vinteren. God plantekunnskap er viktig. Mange anleggsgartnere driver også med snøbrøyting om vinteren.
Som anleggsgartner kan du også være involvert i byggeprosjekter hvor regnvann må håndteres, for eksempel grønne tak og vegger med planter, eller regnbed på bakken, for å forsinke og infiltrere regnvann.
Anleggsgartneren bruker jord, planter, treverk, betong, betongvarer, skifer, brostein og granitt som byggemateriale. De må kunne bruke egnet redskap og maskiner til arbeidsoppgavene.
Anleggsgartneren jobber sammen med andre faggrupper innenfor bygg- og anleggs-sektoren på små og store byggeplasser, og ofte etter tegninger og beskrivelse fra en landskapsarkitekt.
Vanlige arbeidsoppgaver for anleggsgartneren:
- bygge og vedlikeholde hageanlegg, parker, torg, kirkegårder og idrettsanlegg
- bygge og vedlikeholde mindre veier og plasser, trapper, murer, gjerder o.l.
- utføre natursteinsarbeider i brostein, skifer, granitt o.l. og vedlikeholde dette
- utføre og plante- og vegetasjonsarbeider og vedlikeholde disse
Hvor jobber anleggsgartnere?
Som anleggsgartner kan du jobbe i private anleggsgartnerbedrifter som bygger, og vedlikeholder utomhusanlegg, eller bedrifter som har store uteområder som må forvaltes, slik som borettslag, idrettsanlegg, store eiendomsforvaltere. En del starter også egne bedrifter. Du kan også jobbe i kommuner eller andre offentlige organisasjoner, med feks. bydrift, skjøtsel av parker og lekeplasser, kirkegårdsskjøtsel.
Bli med en anleggsgartner på jobb
Hvordan er det å jobbe som anleggsgartner?
Anleggsgartner
Jens Anker Winther Hansen
Viktige egenskaper for en anleggsgartner
For å trives i jobben som anleggsgartner er det viktig at du er glad i å jobbe ute i all slags vær. Du må like å jobbe fysisk med kroppen, like å jobbe i team, være nøyaktig og etterrettelig. Ha interesse for planter, og bygge hager og parkanlegg, og kunne bruke små og store maskiner til forskjellige oppgaver.
Hva tjener anleggsgartnere?
Anleggsgartnere omfattes av tariffavtalen fellesoverkomsten for byggfag. Da er begynnerlønna for fagarbeidere på omtrent 238 kroner i timen.
Hvordan utdanner du deg til anleggsgartner?
Videreutdanning
Videreutdanning
Etter at du har fått fagbrev kan du videreutdanne deg til anleggsgartnertekniker, anleggsgartnermester og landskapsingeniør. Se oversikt over utdanninger
Hvilke utdanninger er vanligst for anleggsgartnere?
Bedrifter: Hvor jobber anleggsgartnere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med anleggsgartnere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 9210114 - HJELPEARBEIDER (ANLEGGSGARTNER)
- 7129112 - PARKARBEIDER (GARTNER)
- 7129111 - SPESIALARBEIDER (ANLEGGSGARTNER)
- 7129110 - FORMANN (ANLEGGSGARTNER)
- 7129108 - FAGARBEIDER (ANLEGGSGARTNER)
- 7129107 - BROLEGGER
- 7129106 - ANLEGGSGARTNER
- 7129105 - TREPLEIER
- 7129104 - ANLEGGSGARTNERMESTER
- 7129103 - GREENKEEPER
- 7129102 - AVDELINGSGARTNER
- 5163106 - KIRKEGÅRDSARBEIDER