
Hovslagar
Hovslagarar arbeider med å sko hestar.
Arbeidsoppgaver
Hovslagaren skor hestar. Som hovslagar må du vere flink med hestar og handtere dei på ei sikker måte. Du må ha kjennskap til hestar sin anatomi og om sjukdommar i bein og hov.
Vanlege arbeidsoppgåver for ein hovslagar
- skjering av hovar
- kald- eller varmesmiing hestesko
- festing av sko på hovane med saum (spikar)
- å gje faglege råd til hesteeigarar om riktig hovpleie
Korrekt skjering av hovane og skoing av hesten er viktig, slik at hesten ikkje får skadar. Hovslagaren brukar i dag mest fabrikkproduserte hestesko i ulike materialar, men han må kunne smi for å gjere gode tilpassingar og laga høvelege beslag.
Hovslagaren må ta omsyn til sin eigen og trygginga til hesten under arbeidet. Arbeidet kan vera fysisk krevjande og det er nødvendig med gode kunnskapar om både ergonomi og helse, miljø og trygging.Hvor jobber hovslagarar ?
Hovslagarar er ofte som sjølvstendig næringsdrivande. Nokre hovslagarar arbeider på fast arbeidsplass, men dei fleste reiser ut til kundane.
Intervjuer
Hovslager
Aleksander Hoksrud
Viktige egenskaper
Du må vere ein dyktig handverkar med godt handlag og praktisk sans. Nøyaktigheit og fokus på kvalitet og dyrevelferd er viktig.
Lønn
For dette yrket finst det ikkje tilgjengeleg lønnsdata. Les meir om korleis utdanning.no samlar inn lønnsstatistikk.
Utdanning
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
Etter- og vidareutdanning
Du kan ta meisterbrev i hovslagarfag. Les meir om meisterutdanning.
De vanligste jobbene blant hovslagarfagutdanna
- 455215 - Hovslagerfaget, Vg3 (gammel ordning)
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med hovslagarar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 7221111 - SPESIALARBEIDER (SMED)
- 7221110 - FORMANN (SMED)
- 7221108 - FAGARBEIDER (SMED)
- 7221107 - VOGNSMED
- 7221106 - SMED
- 7221104 - SMEDMESTER
- 7221102 - HOVSLAGER
Andre yrke

Agronom

Biolog

Blomsterdekoratør

Bonde

Børsemakar

Båtbyggar

Designar

Dyrepleiar

Fagoperatør i grafisk produksjonsteknikk

Fiskehelsebiolog

Førarhundtrenar
