Yrkesintervju med hovslager
Hvorfor valgte du å bli hovslager?
– Min mor og jeg har alltid hatt hest og drevet med hest så det er nok der interessen stammer fra. Gjennom årene som barn har jeg sett på min mor trimme vår egen ponni og jeg tror det er der jeg fikk inspirasjon til å drive med dette selv. Da det kom en hovslager inn for å sko våre to hester så syntes jeg det var veldig fascinerende.
Som 13-åring gikk jeg på mitt første hovslagerkurs. Der lærte jeg generelt hvordan hoven funket, hvordan man klipper en hov, hvordan man tilpasser sko og slår på en hestesko. Etter hvert så begynte jeg å sko mine egne hester og fikk allerede kunder som 16 åring.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Det første jeg gjør om morgningen er å fôre mine egne hester, dette gjør jeg før jeg drar på jobb. Deretter sjekker jeg at jeg har nok hestesko for arbeidsdagen og gjerne uforutsette kunder. Da kan jeg endelig sette meg i bilen og kjøre ut til første stall. Man må like å kjøre bil med denne jobben, for avstandene er ofte lange og du skal rekke mellom flere staller i løpet av en dag. Du jobber fra morgen til kveld i ulike staller.
Jeg kan ofte starte på jobb rundt 08.00 og er ferdig 18.00. Jeg skor vanligvis seks hester hver dag, men tar ofte noe mer andre dager, men dette kommer an på hvor effektivt du jobber og hvor mange oppdrag du selv klarer. Målet mitt er alltid å gjøre det beste ut av det jeg har foran øynene, altså best mulig resultat. Når du som hovslager skor en hest betyr det at du fester en hestesko, som er laget av metall, på hestens høver (føtter).
Som hovslager er hovedfokus å skape en tilpasset sko til hoven/foten. Hvis du gjør det riktig så vil det ikke vær et ubehag for hesten når vi slår i søm. Denne prosessen gjentas ofte mellom hver 6. til 8. uke. Det er mitt ansvar å handle inn alt jeg trenger av materialet, slik at jeg alltid har alle størrelser inne til enhver sesong samt såler, søm og alt øvrig utstyr jeg bruker under selve prosessen. Det er også en del av arbeidshverdagen å ha et godt system i bilen til enhver tid.
Hva kreves for å kunne jobbe som hovslager?
– Du trenger ingen offisiell utdanning, for det er ingen beskyttet tittel. Noen hesteeiere skor sine egne hester også, men det finnes et praktisk utdanningsløp som gir deg gode tips der du får god opplæring fra hovslagere som allerede kan faget sitt godt. Jeg tok utdanningen på norsk hestesenter på Østre Toten for å bli hovslager, i dag går du tre år i lære etter første år på Hestefag på VGS.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Hovslager passer godt for de som liker å arbeide med hest, trives med å jobbe selvstendig og ser frem til nye dager med spennende utfordringer og nye kunder. Yrket kan også kreve at man er tilgjengelig mye av tiden, at man gjerne er fysisk aktiv og trives med fysisk tungt arbeid.
Yrket passer dårlig for personer som ikke er særlig komfortable rundt dyr, spesielt hester i dette tilfelle. Det kan også forventes mye meldinger i hverdagene, kvelder, helger og helligdager så om man verdsetter fritiden så er nok ikke dette noe bonus. Man er selvfølgelig også egen sjef der alt skal planlegges og ansvar for jobber faller på deg, trives man ikke med dette så er nok heller ikke dette yrket for deg. Det å lukte sur hov og bli skitten på hendene er en stor del av jobben.
Hva liker du best med å være hovslager?
– Jeg er liker veldig godt at yrket gir meg varierte hverdager som byr på nye utfordringer da man aldri vet hvordan neste oppdrag blir. Det er gøy å oppleve nye plasser hvor man får møte nye kunder og hester. Det kan også være spennende å samarbeide med andre yrker som f.eks. veterinærer. Det jeg liker aller best er å være egen sjef og kunne planlegge mine egne hverdager.
Hva liker du minst?
– I denne jobben er vel det jeg liker minst å holde det ryddig i bilen. Jeg har så mye utstyr å holde kontroll på til enhver tid, så det krever et lite system. Det er selvsagt ikke gøy når jeg kommer til en utagerende hest uten forvarsel heller, da kan dagen bli ekstra utfordrende. Våte og gjørmete høver er heller ikke noe gøy da alt av utstyr blir fortere slitt og hovslager-forkleet blir skitnet til.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De aller fleste hovslagere jobber for seg selv, kjører egen bil og tar på seg oppdrag. Men du kan selvsagt samarbeide med andre kollegaer eller jobbe sammen med en veterinær og ha et hestesenter sammen. Det vanligste er at man jobber for seg selv i eget firma.
Hva tjener en hovslager?
– Lønnen er veldig varierende, alt kommer an på oppdragsmengde man påtar seg. For å bli god og tjene mye må du bygge relasjoner og ta på deg mange oppdrag, sånn er det ofte når du jobber for deg selv og kan styre din egen hverdag. Men mange ligger allikevel på et sted med gjennomsnittet i Norge, rundt 500–600 000 kroner i løpet av et år. Som selvstendig næringsdrivende er det mye å tenke på når det kommer til skader og sykdom da dette spiller en stor rolle for inntekt.
Hvordan er sjansene for å få jobb som hovslager?
– Det er veldig mange hovslagere ettersom yrket ikke er beskyttet da alle kan kalle seg selv en hovslager i utgangspunktet. Det er også et ganske fritt marked hvor man bestemmer priser selv. De som ikke jobber som hovslager på fulltid ødelegger dessverre for oss som har hovslageryrket som levebrød fordi dem ofte legger seg mye ned i pris. Du er ikke garantert jobb selv om du har en utdanning. Alt handler om din innsats, din personlighet og hvor mye tid og energi du er villig til å gi jobben.