Hovslager Hans Petter Aalberg ute på jobb i stallen.

YrkesintervjuHovslager favoritt ikon

Hans Petter Aalberg er oppvokst med hester. I dag driver han det største hovslagerfirmaet i Trøndelag.

Hans Petter Aalberg
54 år
Hovslager
Skagen Smie & Hovslageri AS, Melhus.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Slekta mi har alltid drevet på med hest. Bestefar var veterinær og min far drev med travhester. Selv fikk jeg min første hest da jeg var 13 år, og skodde hest første gang da jeg var 18 år. Etter at jeg hadde jobbet mange år i Forsvaret, ble det naturlig for meg å fortsette med hest. Det har alltid vært en interesse. Jeg tok fagbrev som hovslager og startet for meg selv. I dag driver jeg det største hovslagerfirmaet i Trøndelag.

hovslager2_ehmurvold.jpg

Hovslager Hans Petter Aalberg i gang med og beskjære høver og sko en hest.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Vi starter litt over klokka åtte om morgenen. Da møtes vi i smia, går over utstyr og pakker i bilen. Vi drar nesten alltid ut til stallene og gjør arbeidet der. Det passer greit at vi kommer dit litt etter klokka ni når fôringen unnagjort. Der starter den praktiske jobben med beskjæring av høvene og skoing. Vanligvis tar det rundt én time å sko en hest.

Å være hovslager er en fysisk krevende jobb. Det er en fordel å dele opp dagen og ikke sko for mange hester rett etter hverandre. Det minsker den fysiske belastningen, og øker muligheten for å kunne stå i jobben i mange år.

Vi har stort sett faste kunder, og skor mest sprang-, dressur og ridehester. Av og til skor vi travhester. Dette er hester som brukes mye, og må skos om hver sjette til åttende uke. Selv om jeg har jobbet som hovslager i over tjue år, blir jeg aldri utlært i faget. Vi bruker stort sett  sko, men gjør individuelle tilpasninger for hver hest. Jeg bruker rundt en halv dag i uka i smia.

En hovslager må ha mye kunnskap om hestens anatomi. En godt tilpasset sko betyr mye for hvordan hesten vil fungere. Etter å ha skodd en hest hender det jeg får tilbakemelding om at hesten er "helt forandret".

Som selvstendig næringsdrivende bruker jeg også rundt en halv dag i uka på kontoret. Da jobber jeg med regnskap og lignende. I tillegg har jeg lærlinger ansatt hos meg, og har ansvar for at de kan lærer det de trenger for å ta fagprøve.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- For å ta fagbrev som hovslager kreves to år på skole og to år som lærling i bedrift. Hovslager er ikke en beskyttet tittel i Norge i dag, men gjennom Hovslagerforeningen jobber jeg for å motivere flere til å ta fagbrev. Fagbrevet er en trygghet både for hester og hesteeiere.

Skal man jobbe som hovslager må man selvsagt være interessert i hest. Det er et tøft yrke, og man må være forberedt på at det gjør vondt hver dag. Både rygg, skuldre og lår er utsatt. Derfor er det viktig at man er motivert og interessert i faget.

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Det passer nok ikke for de som er redd for å være rundt store dyr. Jeg har aldri blitt skadet selv, men det er alltid en viss uforutsigbarhet når man jobber med dyr.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg liker best å komme meg ut og treffe folk. Det er også tilfredsstillende å vite at jeg gjør en bra jobb for hesten. Jeg liker også når det dukker opp interessante problemstillinger jeg kan være med å løse. Riktig skoing kan endre hesten.

hovslager3_ehmurvold_2.jpg

Hovslager Hans Petter Aalberg filer hoven til hesten.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Kunder som ikke betaler.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Hovslageryrket passer de som er glødende interessert og dedikert til faget. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Om jeg ikke skulle vært hovslager ville jeg nok blitt smed. I dag jobber hovslagerne mindre i smia enn før, men det er en del av jobben jeg trives godt med. Jeg kunne godt laget bruksting, eller jobbet som kunstner i smia.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Som selvstendig næringsdrivende er lønnen til en viss grad opp til en selv. Jeg skor som regel fire hester per dag. På grunn av den fysiske belastningen er det nok, om man skal stå lenge i yrket. Det gir en årslønn på mellom 400.000 og 480.000 kroner i året. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det mest vanlige er å starte opp for seg selv. Det er sjelden det lyses ut ledige stillinger som hovslager. De som jobber hos meg er ansatt fordi de tidligere har vært lærlinger hos meg. 

 

Tekst: Eva Hilde Murvold

    • For å ta fagbrev som hovslager kreves to år på skole og to år som lærling i bedrift.
    • Å være hovslager er en fysisk krevende jobb.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser