Yrkesfaglærer
En yrkesfaglærer er en lærer med spesiell kompetanse innenfor et fagfelt.
Arbeidsoppgaver
Yrkesfaglærere har forskjellige kompetanser og underviser innenfor sine fag.
Yrkesfaglærere har spisskompetanse innen en rekke ulike fagfelt, som for eksempel bygg- og anleggsteknikk eller helse- og oppvekstfag. Mange yrkesfaglærere har erfaring i yrket de underviser i.
En yrkesfaglærer støtter barn og voksne i deres læring, utvikling og danning. Som yrkesfaglærer skal du forberede, gjennomføre og vurdere undervisning på bakgrunn av skolens verdigrunnlag og læreplanene i faget du underviser i. Som lærer er det viktig at du har gode faglige, pedagogiske og sosiale ferdigheter.
Som lærer må du ta hensyn til at alle elever er forskjellige, og at noen av dem kan ha behov for tilrettelagt undervisning. Når enkeltelever trenger ekstra hjelp, skal læreren bidra til å få laget et pedagogisk opplegg som gjør det enklere for disse barna å lære. Dette kan gjerne gjøres i samarbeid med en spesialpedagog.
Som lærer må du også håndtere mange ulike situasjoner, for eksempel mobbing.
Vanlige arbeidsoppgaver:
- sette deg inn i læreplaner og læringsmål for fagene
- planlegge undervisningen
- vurdere elevene og gi karakterer
- skape godt et godt lærings- og klassemiljø
Du samarbeider tett med andre lærere, rektor, undervisningsinspektør, avdelingsleder og andre ansatte ved skolen. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med foreldre.
Hvor jobber yrkesfaglærere?
Yrkesfaglærere jobber i grunnskolen og i yrkesfaglige programområder i videregående opplæring.
Du kan også jobbe ved opplæringskontor, folkehøgskoler, i voksenopplæringen eller andre arbeidsplasser som trenger din pedagogiske eller faglige kompetanse.
Bli med en yrkesfaglærer på jobb
Hvordan er det å jobbe som yrkesfaglærer?
Yrkesfaglærer
Helena Gaundal
Faglærer i design, kunst og håndverk
Lisa Vik Tomren
Viktige egenskaper for en yrkesfaglærer
Som lærer er det viktig at du liker å jobbe med mennesker og takle godt at arbeidshverdagen ofte er litt uforutsigbar. Du må ha evnen til å se elevene som en gruppe som skal fungere godt sammen, og styrke hverandre. Samtidig må læreren klare å se hver enkelt elev sine evner, interesser og behov. Det er også viktig å holde seg oppdatert på ny tilgjengelig kunnskap og forskning på området.
Hva tjener yrkesfaglærere?
Hvordan utdanner du deg til yrkesfaglærer?
Det finnes treårig yrkesfaglærerutdanning ved landets universitet og høgskoler. Lærerutdanning i yrkesfag bygger på fagbrev, svennebrev eller tilsvarende yrkesutdanning fra videregående opplæring og minimum to års relevant yrkespraksis etter fagutdanningen.
Du kan også studere et profesjonsrettet fagfelt på høgskole (på minst bachelornivå og ha to års yrkeserfaring), og deretter ta ettårig praktisk-pedagogisk utdanning
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Som lærer har du en rekke muligheter dersom du ønsker videreutdanning. Du kan eksempelvis videreutdanne deg innen pedagogikk eller du kan fordype deg videre i enkeltfag. Slike videreutdanningsmuligheter tilbys ved de fleste høgskoler og universiteter i Norge.
Hvilke utdanninger er vanligst for yrkesfaglærere?
Bedrifter: Hvor jobber yrkesfaglærere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med yrkesfaglærere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3341102 - YRKESFAGLÆRER
- 3341101 - FAGLÆRER (VIDEREGÅENDE SKOLE)
- 3341103 - ADJUNKT (YRKESFAG)
- 2320109 - PRØVENEMDSMEDLEM