Adjunkt
En adjunkt er en lærer med en fireårig lærerutdanning eller som har en bachelorgrad og praktisk pedagogisk utdanning. Som lærer arbeider adjunkter med barn, unge og voksne i skolen.
Arbeidsoppgaver
Adjunkt er en lærer med en fireåring grunnskolelærerutdanning. Du kan også få tittelen adjunkt med en bachelorgrad fra universitet eller høgskole i tillegg til 1-årig praktisk pedagogisk utdanning (PPU).
I dag er det ikke så vanlig å få tittelen adjunkt. Det er fordi lærerutdanningene er femårige og da får du vanligvis tittelen lektor. Hvis du vil søke på en praktisk pedagogisk utdanning er det i dag krav om å ha mastergrad, men fram til 2024 er det unntak hvis du har bachelorgrad i utøvende eller skapende kunstfag.
En adjunkt må ta hensyn til at alle elever er forskjellige, og at noen av dem kan ha behov for tilrettelagt undervisning. Når enkeltelever trenger ekstra hjelp, skal læreren bidra til å få laget et pedagogisk opplegg som gjør det enklere for disse barna å lære. Dette kan gjøres i samarbeid med en spesialpedagog.
Foruten å legge til rette for læring, skal du som lærer også bidra til at barn og unge du underviser får utviklet seg og får gode holdninger.
Læreryrket er et krevende og komplekst yrke, og arbeidshverdagen innebærer at du må håndtere mange ulike situasjoner, for eksempel mobbing.
Adjunkten samarbeider tett med lærerkolleger, rektor, undervisningsinspektør, avdelingsleder og andre ansatte ved skolen. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med foreldre.
Hvor jobber adjunkter?
Adjunkten jobber i grunnskolen, videregående skole, folkehøgskole, voksenopplæring eller andre utdanningsinstitusjoner. Adjunkten kan jobbe for både private og offentlige skoler.
Hvordan er det å jobbe som adjunkt?
Adjunkt
Ingrid Angelskår
Adjunkt
Siri Bjørkhaug Henriksen
Viktige egenskaper for en adjunkt
Som lærer er det viktig at du liker å jobbe med barn og unge, og takle godt at arbeidshverdagen ofte er litt uforutsigbar. Du må ha evnen til å se elevene som en gruppe som skal fungere godt sammen, og styrke hverandre. Samtidig må læreren klare å se hver enkelt elev sine evner, interesser og behov. Det er også viktig å holde seg oppdatert på ny tilgjengelig kunnskap og forskning på området.
Hva tjener adjunkter?
Hvordan utdanner du deg til adjunkt?
Det er flere utdanningsveier til tittelen adjunkt. Du får tittelen adjunkt med en fireåring grunnskolelærerutdanning. Du kan også få tittelen adjunkt med en lavere grad (bachelor) fra universitet eller høgskole i tillegg til 1-årig praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Til sammen blir dette 240 studiepoeng.
Dersom du har relevant fagbrev, svennebrev eller annen yrkesfaglig utdanning i videregående opplæring, to års yrkesteoretisk utdanning utover videregående skole, fire års yrkespraksis og praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag (PPU-Y) tatt etter 1999 kan du tilsettes som adjunkt.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Som lærer har du en rekke muligheter dersom du ønsker videreutdanning. Du kan eksempelvis videreutdanne deg i pedagogikk eller du kan fordype deg videre i enkeltfag. Slike videreutdanningsmuligheter tilbys ved de fleste høgskoler og universiteter i Norge.
Dersom du tar ett år godkjent videreutdanning (60 studiepoeng), får du tittelen adjunkt med tilleggsutdanning. Du kan også videreutdanne deg til lektor ved å ta en mastergrad.
Hva jobber lærerutdannede med?
- 625101 - Videreutdanning for allmenn-/grunnskolelærere og førskole-/barnehagelærere, uspesifisert
- 623802 - Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere
- 623801 - Praktisk-pedagogisk utdanning for universitets- og høgskolekandidater
- 623406 - Bachelor, yrkesfaglærerutdanning, teknologiske fag, treårig
- 6234 - Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, lærerutdanninger
- 622101 - Allmennlærerutdanning, fireårig
Bedrifter: Hvor jobber adjunkter?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med adjunkter
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 3349113 - LÆRER (FOLKEHØYSKOLE)
- 3341103 - ADJUNKT (YRKESFAG)
- 3310112 - ADJUNKT (GRUNNSKOLE)
- 2320104 - ADJUNKT (VIDEREGÅENDE SKOLE)
- 2320102 - LÆRER (VIDEREGÅENDE SKOLE)
- 2320111 - ADJUNKT (FAGSKOLE)