
Trafikklærer
Trafikklærere gir trafikkopplæring til nye førere.
Arbeidsoppgaver
Som trafikklærer er du kvalifisert til å lære opp førere. Trafikklæreren har et spesielt ansvar for at elevene får god opplæring i trafikkreglene, men også at de lærer seg gode holdninger i trafikken.
Du er involvert i alle fasene av en trafikkopplæring, fra oppstarten med trafikalt grunnkurs til avslutningen med teoriprøve og oppkjøring.
Vanlige arbeidsoppgaver for trafikklæreren:
- undervise i trafikk, miljø, mennesker og samspillet mellom disse
- gi opplæring i alt som kreves for å kjøre en motorvogn
- gi opplæring i hvordan du opptrer korrekt i trafikken, herunder regler, ansvar og holdninger
- være sensor ved førerprøve
- være trafikksikkerhetslærer
En trafikklærer jobber primært med opplæring for førerkort klasse B. Etter hvert kan du ta tilleggsutdanning og gi opplæring også i andre førerkorttyper, som for eksempel for motorsykkel eller lastebil.
Tidligere ble det lagt mye vekt på faktakunnskap og grunnleggende ferdigheter under trafikkopplæring, men dagens trafikklærer er i større grad en veileder. Som veileder sørger trafikklæreren for at eleven får erfaring i å samhandle med annen trafikk og ta selvstendige beslutninger med lav risiko og høy beslutningskvalitet.
Godkjennelse for å bli trafikklærer utstedes av Statens vegvesen. I tillegg til godkjent utdanning er det flere helsekrav (Lovdata) for å få godkjenning som trafikklærer.
Hvor jobber trafikklærere?
Trafikklærere arbeider ved godkjente trafikkskoler. Du kan også være selvstendig næringsdrivende. Trafikklærere kan i tillegg jobbe som førerprøvesensor, i skolen som kyndig trafikksikkerhetslærer, i transportbedrifter eller i offentlig forvaltning.
Intervjuer
Trafikklærer
Pål René Lindhom Louison
Viktige egenskaper
For å trives med trafikklæreryrket bør du ha gode pedagogiske kvaliteter og kunne gi opplæring på en forståelig og effektiv måte. Du bør være tålmodig, sosial og ha evnen til å skape trygghet i en situasjon mange føler seg uvant med. Trafikklæreren bør kunne opptre med ro og besluttsomhet i situasjoner som innebærer risiko.
Lønn
Utdanning
Etter- og videreutdanning
For å kunne undervise i de øvrige førerkortklasser kreves tilleggsutdanning utover det toårige høgskolekandidatstudiet. Du kan også bli faglig leder ved en trafikkskole.
Den toårige grunnutdanningen kan i kombinasjon med 60 studiepoeng i trafikkpedagogikk utgjøre en bachelorgrad. Bachelorgraden gir grunnlag for opptak til master i yrkespedagogikk.
De som har utdanning for yrket jobber som?
- 623703 - Høgskolekandidat, trafikklærerutdanning, toårig
- 623704 - Bachelor, trafikkpedagogikk, treårig
Arbeidsmarked
Bedrifter med trafikklærere
- 3349112 - TRAFIKKLÆRER
- 3349111 - KJØRESKOLELÆRER
- 3349108 - KJØRELÆRER
- 3349103 - KJØRESKOLEINSTRUKTØR
Andre yrker

Adjunkt

AFIS-fullmektig

Ambulansearbeider

Anleggsmaskinfører

Anleggsmaskinmekaniker

Asfaltør

Audiopedagog

Avioniker

Banemontør

Barne- og ungdomsarbeider

Barnehageassistent
