Samfunnsøkonom
Samfunnsøkonomer analyserer hvordan økonomien vil utvikle seg og gir faglige råd.
Arbeidsoppgaver
Samfunnsøkonomer analyserer økonomien i hele samfunnet. De arbeider både med mikroøkonomi og makroøkonomi. Mikroøkonomi studerer hvordan bedrifter og husholdninger bruker ressurser i markedet. Makroøkonomi undersøker større forhold som nasjonalprodukt, rentenivå og inflasjon.
Vanlige arbeidsoppgaver for en samfunnsøkonom:
- gi råd til myndighetene, for eksempel om offentlige utgifter, arbeidsmarkedstiltak og næringspolitikk
- lage prognoser, for eksempel av renta og arbeidsmarkedet eller arbeidsledighet
- passe på at samfunnsøkonomiske hensyn ivaretas i regelverk, for eksempel innenfor skatt og konkurransepolitikk
- bidra til et godt faglig grunnlag gjennom tall- og utredningsarbeid
- skrive notater, artikler og rapporter, og presentere dem.
I private bedrifter kan samfunnsøkonomer analysere fremtidig økonomisk utvikling. De bruker ofte makroøkonomiske modeller i sitt arbeid. Dette kan være som for eksempel en konsulent eller på et forskningsoppdrag. I offentlig sektor arbeider de med pengepolitikk, finansmarkeder, arbeidsmarked og energispørsmål.
Forskjellen på samfunnsøkonomer og andre økonomer er hva som studeres. Grovt sett har bedriftsøkonomer bedriften som studieobjekt, mens samfunnsøkonomer har økonomien i samfunn som studieobjekt.
Samfunnsøkonom er ikke en beskyttet tittel.
Hvor jobber samfunnsøkonomer?
Som samfunnsøkonom kan du jobbe i både privat og offentlig sektor. I offentlig sektor finner vi samfunnsøkonomer i flere viktige institusjoner. De kan arbeide i Finansdepartementet med økonomisk politikk, i Norges Bank med pengepolitikk, eller i Statistisk sentralbyrå med analyse. Mange jobber også i andre departementer og i Nav.
I den private sektoren kan de jobbe i private banker og finansinstitusjoner som eksperter på økonomisk utvikling. De kan også jobbe i næringslivet med bedriftsøkonomi og ressurser. Konsulentfirmaer og forskningsinstitutter er andre viktige arbeidsplasser.
Hvordan er det å jobbe som samfunnsøkonom?
Samfunnsøkonom
Gard Løken Frøvoll
Viktige egenskaper for en samfunnsøkonom
En samfunnsøkonom må være god til å analysere og forstå vanskelige problemer. De må se sammenhenger i større perspektiv og like å jobbe med matematikk.
Hva tjener samfunnsøkonomer?
Hvordan utdanner du deg til samfunnsøkonom?
Hva jobber samfunnsøkonomiutdannede med?
- 734903 - Mag.art.-utdanning, samfunnsøkonomi
- 734902 - Høyere avdeling for siviløkonomer, samfunnsøkonomi
- 7349 - Samfunnsøkonomiske fag, andre
- 734104 - Master, samfunnsøkonomi, femårig
- 734103 - Master, samfunnsøkonomi, toårig
- 734102 - Cand.polit.-utdanning, samfunnsøkonomi
- 734101 - Cand.oecon.-utdanning, samfunnsøkonomi
- 7341 - Samfunnsøkonomi
- 8349 - Samfunnsøkonomiske fag, andre
Bedrifter: Hvor jobber samfunnsøkonomer?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med samfunnsøkonomer
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2541143 - FORSKER (SAMFUNNSØKONOMI)
- 2541140 - UTREDNINGSLEDER (SAMFUNNSØKONOMI)
- 2541139 - RÅDGIVER (SAMFUNNSØKONOMI)
- 2541118 - SOSIALØKONOM
- 2541115 - ØKONOMIRÅDGIVER (SAMFUNNSØKONOMI)
- 2541102 - SAMFUNNSØKONOM