Konditor pynter kake
Yrkesbeskrivelse

Konditor

favoritt ikon

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Konditor er et kreativt yrke, og pynting og sammensetning av kaker er konditorens spesialfelt. Som konditor må du forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger og ferdige varer. 

Vanlige arbeidsoppgaver for konditoren:

  • lage alle typer kaker og søte bakervarer
  • lage glasurer, kremer og konfekt
  • lage dekor og figurer
  • betjene og rengjøre nødvendig produksjonsutstyr
  • vurdere kvalitet og pris på råvarer
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser 
  • beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
  • jobbe for å tilfredsstille strenge krav til hygiene

En konditor bruker både tradisjonelle og nyere tilberedings- og konserveringsmetoder. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon. Økt påvirkning fra utlandet gjør at konditoren må være i stand til å hente inn og ta opp internasjonale impulser, samtidig som man beholder grepet om gamle nasjonale tradisjoner. 

Konditoren har kunnskap om råvarepriser og kvalitet på råvarer.

Mange konditorer har også svennebrev som baker.

Hvor jobber konditorer?

Som konditor kan du jobbe i bakerier, konditorier og i storhusholdninger som hoteller, restauranter eller cruiseskip.

Personlige egenskaper

En konditor bør ha interesse for matlaging, forming og smak. Du bør være kreativ og ha sans for farge og form. Du må kunne planlegge arbeidet og jobbe effektivt, samt være hygienisk og nøyaktig. 

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Se beskrivelse og oversikt over utdanninger :

Er du voksen og vil ta fag- eller svennebrev? Har du nok yrkeserfaring, kan du ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Les mer om praksiskandidatordningen her.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i konditorfaget. Les mer om mesterutdanning

Hva jobber konditorfagutdannede som?

Fast ansatte i Norge med en av disse utdanningene har følgende yrker:

Lønn

Yrke Sektor Arbeidstakere Lønn Lønn, med overtid Gjennomsnittslønn Gjennomsnittslønn, med overtid
Bakere, konditorer
Deltid
Alle sektorer
365 personer
172 personer
193 personer
Ca 190 kr
Ca 185 kr
Ca 195 kr
30 820 kr
30 040 kr
31 660 kr
369 840 kr
360 480 kr
379 920 kr
Ca 190 kr
Ca 185 kr
Ca 195 kr
30 820 kr
30 040 kr
31 660 kr
369 840 kr
360 480 kr
379 920 kr
Ca 184 kr
Ca 170 kr
Ca 196 kr
29 790 kr
27 540 kr
31 820 kr
357 480 kr
330 480 kr
381 840 kr
Ca 184 kr
Ca 170 kr
Ca 196 kr
30 720 kr
28 020 kr
33 150 kr
368 640 kr
336 240 kr
397 800 kr
Bakere, konditorer
Heltid
Alle sektorer
1 269 personer
435 personer
834 personer
Ca 203 kr
Ca 191 kr
Ca 212 kr
32 910 kr
31 010 kr
34 380 kr
394 920 kr
372 120 kr
412 560 kr
Ca 203 kr
Ca 191 kr
Ca 212 kr
32 980 kr
31 070 kr
34 460 kr
395 760 kr
372 840 kr
413 520 kr
Ca 203 kr
Ca 180 kr
Ca 215 kr
32 830 kr
29 090 kr
34 780 kr
393 960 kr
349 080 kr
417 360 kr
Ca 203 kr
Ca 180 kr
Ca 215 kr
33 960 kr
29 920 kr
36 060 kr
407 520 kr
359 040 kr
432 720 kr
Bakere, konditorer
Deltid
Privat
361 personer
169 personer
192 personer
Ca 189 kr
Ca 185 kr
Ca 195 kr
30 630 kr
29 950 kr
31 660 kr
367 560 kr
359 400 kr
379 920 kr
Ca 189 kr
Ca 185 kr
Ca 195 kr
30 630 kr
29 950 kr
31 660 kr
367 560 kr
359 400 kr
379 920 kr
Ca 184 kr
Ca 169 kr
Ca 196 kr
29 760 kr
27 450 kr
31 820 kr
357 120 kr
329 400 kr
381 840 kr
Ca 184 kr
Ca 169 kr
Ca 196 kr
30 700 kr
27 940 kr
33 160 kr
368 400 kr
335 280 kr
397 920 kr
Bakere, konditorer
Heltid
Privat
1 265 personer
433 personer
832 personer
Ca 203 kr
Ca 191 kr
Ca 212 kr
32 890 kr
31 000 kr
34 390 kr
394 680 kr
372 000 kr
412 680 kr
Ca 203 kr
Ca 191 kr
Ca 212 kr
32 970 kr
31 060 kr
34 470 kr
395 640 kr
372 720 kr
413 640 kr
Ca 203 kr
Ca 179 kr
Ca 215 kr
32 830 kr
29 060 kr
34 790 kr
393 960 kr
348 720 kr
417 480 kr
Ca 203 kr
Ca 179 kr
Ca 215 kr
33 960 kr
29 890 kr
36 070 kr
407 520 kr
358 680 kr
432 840 kr

Bedrifter og opplæringskontor

Velg fylke

Velg fylke og kommune for å få informasjon tilpasset ditt behov.

Fylker markert med * har ikke levert informasjon om lærebedrifter, opplæringskontor og lærlinger til utdanning.no.

Velg kommuner i Akershus
Velg kommuner i Aust-Agder
Velg kommuner i Buskerud
Velg kommuner i Finnmark
Velg kommuner i Hedmark
Velg kommuner i Hordaland
Velg kommuner i Møre og Romsdal
Velg kommuner i Nordland
Velg kommuner i Oppland
Velg kommuner i Oslo
Velg kommuner i Rogaland
Velg kommuner i Sogn og Fjordane
Velg kommuner i Telemark
Velg kommuner i Troms
Velg kommuner i Trøndelag
Velg kommuner i Vest-Agder
Velg kommuner i Vestfold
Velg kommuner i Østfold

Andre yrker

Hovmester som viser gjester til bordet

Hov­mester

Hov­mesteren passer på at gjestene blir tatt imot på en skikkelig måte, og at de får den servicen de skal ha.

Bonde bak gjerde med kyr i bakgrunnen.

Bonde

Som bonde er du selvstendig næringsdrivende og driver din egen gård. Du kan være bonde på heltid eller i kombinasjon med annet yrke.

Klinisk ernæringsfysiolog

Klinisk ernærings­fysiolog

Som klinisk ernærings­fysiolog hjelper du mennesker til en bedre helse ved å gjøre dem bevisst på hva de spiser og hvilke næringsstoffer de får i seg.

En mann står i en åker.

Agronom

Agronomer arbeider praktisk med driften av en gård.

Fiskebåt på feltet utenfor Senja i Troms.

Fisker

Fiskere driver med fangst av fisk. Arbeidet foregår på både små og store båter.

Ei ung dame står i en bar.

Bartender

Bartendere jobber med å lage og servere drikkevarer.

Kostøkonom prater med kokker

Kost­økonom

Kost­økonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.

Kvinnelig kokk på kjøkkken.

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.

Fire kokker står i et stort institusjonskjøkken.

Institusjons­kokk

Institusjons­kokker lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

Fiskeoppdretter som holder opp en fisk han har henta opp fra merden bak.

Fiskeoppdretter

Som fiskeoppdretter har du ansvaret for den daglige driften av et oppdrettsanlegg.

En baker viser fram bakverket sitt.

Baker

Bakere jobber med å lage brød, bagetter, kaker og annet bakverk.

Mikrobiolog i laboratoriet

Mikrobiolog

Mikrobiologer studerer levende organismer slik som bakterier, sopp, virus og celler.