Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.

Arbeidsoppgaver

Konditor er et kreativt yrke, og pynting og sammensetning av kaker er konditorens spesialfelt. Som konditor må du forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger og ferdige varer. 

Vanlige arbeidsoppgaver for konditoren:

  • lage alle typer desserter, kaker og søte bakervarer
  • lage glasurer, kremer og konfekt
  • lage dekor og figurer
  • betjene og rengjøre nødvendig produksjonsutstyr
  • vurdere kvalitet og pris på råvarer
  • tilpasse resepter og produksjonsprosesser
  • beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
  • jobbe for å tilfredsstille strenge krav til hygiene

En konditor bruker både tradisjonelle og nyere tilberedings- og konserveringsmetoder. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon. Økt påvirkning fra utlandet gjør at konditoren må være i stand til å hente inn og ta opp internasjonale impulser, samtidig som man beholder grepet om gamle nasjonale tradisjoner. 

Konditoren har kunnskap om råvarepriser og kvalitet på råvarer.

Mange konditorer har også svennebrev som baker.

Hvor jobber konditorer?

Som konditor kan du jobbe i bakerier, konditorier og i storhusholdninger som hoteller, restauranter eller cruiseskip.

Bli med en konditor på jobb

Hvordan er det å jobbe som konditor?

En ung kvinne ikledd svart tskjorte og svart jakke står utenfor et bakeri og smiler til kamera. Hun har på seg uniform, med logo der det står "BLOMSØ". Bak henne henger et stort gyldent skilt av en kringle med en krone.

Konditor

Marielle Jenssen

– Konditoryrket er så allsidig. Du har ulike arbeidsdager hver dag, så det blir aldri det samme, sier Marielle.
Konditor Vibeke Thomassen poserer utenfor sitt lille konditori i Tønsberg.

Konditor

Vibeke Thomassen

Vibeke har en sukkersøt jobb og lever av å lage kaker og sjokolade. – Det er som å ha juleverksted hele året, smiler gründeren.

Viktige egenskaper for en konditor

En konditor bør ha interesse for matlaging, forming og smak. Du bør være kreativ og ha sans for farge og form. Du må kunne planlegge arbeidet og jobbe effektivt, samt være hygienisk og nøyaktig. 

Hva tjener konditorer?

Hvordan utdanner du deg til konditor?

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i konditorfaget. Les mer om mesterutdanning

Hva jobber konditorfagutdannede med?

  • 458110 - Konditorfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber konditorer?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med konditorer

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 7412102 - KONDITOR
  • 7412110 - MESTERSVENN (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412108 - FORMANN (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412106 - FAGARBEIDER (BAKERI OG KONDITORI)
  • 7412105 - SUKKERTØYMAKER
  • 7412104 - KONFEKTMAKER

Andre yrker

Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kjøkkensjef og kokk i arbeid på kjøkken.

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.
Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.
En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.
Tre ernæringskokker lager mat ved sida av kvarandre inne på et grovkjøkken

Ernæringskokk

Ernæringskokker lager mat ved storkjøkken og institusjoner, basert på kunnskap om ernæring, kosthold og helse.
Pølsemaker mellom to rader med pølser

Pølsemaker

Pølsemakeren jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer.
En hotelldirektør snakker med sine ansatte

Hotelldirektør

Som hotelldirektør er du hotellets leder og har hovedansvaret for drift, økonomi og de ansatte på hotellet.
Ei dame i oransje t-skjorte og beige skjørt. Hun holder en oransje perm, og smiler. Hun står i døra til en turistbuss.

Reiseleder

Reiselederen sørger for at kundene får en god reise.
Vinkelner

Vinkelner

Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.
Kvinne som kjøper fisk av en mannlig fiskehandler

Sjømathandler

Sjømathandleren selger og bearbeider sjømat.
Kostøkonom prater med kokker

Kostøkonom

Kostøkonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.