Konditor
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har en mor som er konditor, og fikk være med henne på jobb helt fra jeg var liten. Jeg kunne stå opp midt på natta for å bli med, og fikk gjerne litt marsipan og kunne holde på med mine egne små prosjekter. Jeg så hvor interessant yrket var, og har derfor alltid villet bli konditor.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber som konditor på et hotell, så min arbeidsdag er nok litt annerledes enn de som jobber ved mer tradisjonelle konditorier. Jeg jobber mandag til fredag fra klokken 06.30 til 14.00. Vi starter med å sette kaker ned i kaféen vår, og så forbereder vi desserter til lunsjbufféen. Her kan vi ha alt fra svært få til flere hundre gjester hver dag. Vi lager mye forskjellig, som sjokolademousse, panna cotta, brownies og gulrotkake.
Vi lager også noe søtt å bite i til ettermiddagen, og så er det desserter til kveldens treretter. Innimellom dette produserer vi opp kakebunner og annet som skal være klart til senere. Vi deler kjøkken med kokkene her på hotellet, og må legge opp produksjonen vår etter det. Vi velger det meste av det vi lager selv, ut fra hva vi ser gjestene setter pris på, og er med og setter menyer sammen med kjøkkenet.
Vi får også inn bestillinger på kaker til kurs, konferanser og selskap. Dermed kan det være mye forskjellig vi lager i løpet av en dag.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Jeg gikk vg1 Restaurant- og matfag og vg2 matfag med fordypning i konditor, før to års læretid og svennebrev. Konditor er ingen beskyttet tittel, og det er mange som kaller seg det uten å være faglært. Jeg synes det er viktig å ha en utdanning. Vi lærte blant annet mye om hygiene, kontroll av råvarer og annet som er viktig i dette yrket.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Hvis du ikke takler stress bør du ikke ha den type jobb som jeg har. Det er sesongbasert, med høysesong frem mot jul. Da kan det være veldig travelt med mange julebord og gjester, og du må kunne tåle at det koker litt.
Hva liker du best med yrket ditt?
– I dette yrket blir du aldri utlært, det er alltid noe nytt å sette seg inn i. Jeg kan hente inspirasjon fra Instagram og internett, og kombinere det med våre oppskrifter. Er jeg ute og reiser må jeg innom restauranter og konditorier. Jeg liker også den hektiske tiden med julebord, å se at vi får til en travel uke som jeg på forhånd nesten ikke trodde vi ville fikse. Det er en grunn til at jeg helt siden jeg var nyutdannet har jobbet på restaurant og hotell, jeg synes det er kjekt at det ikke er produksjon av nesten like kaker hver dag. Her finner vi hele tiden på noen nytt, og kan være med på å påvirke menyen selv.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det som skjer av uplanlagte ting, som gjerne dukker opp når det er travlest. Det kan være uforutsigbare dager, men samtidig er det jo også det jeg liker så godt.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Jeg vil anbefale jobben for de som har sans for detaljer, form og farge, og som liker en hektisk arbeidsdag der det skjer mye.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan jobbe på restaurant, hotell, tradisjonelle konditori, større produksjon og industri. Det finnes også mange mindre nisjebutikker som har spesialisert seg på ting som sjokolade, makroner og lignende.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det vil variere noe etter hvor i landet du jobber, og hvilken type jobb du har. Men dette er ikke yrket for de som har lønn som motivasjon. Jeg vil si at en vanlig konditorlønn gjerne ligger rundt 400 000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Hvis du er flink i faget får du jobb, men hvis du ikke står på og viser deg litt frem kan det være vanskelig. Det lyses ikke ut så mange ledige stillinger, i alle fall ikke som konditor innen hotell og restaurant, der jeg alltid har jobbet. Jeg fikk jobben jeg har nå ved å ta kontakt direkte og sette dem på ideen om å ansette en konditor.