Jordmor
En jordmor følger den gravide kvinnen under svangerskap, fødsel og barseltid. Jordmoren tar også livmorhalsprøver, utfører veiledning i forbindelse med familieplanlegging og har samtaler i forkant av- og oppfølgning etter abort.
Arbeidsoppgaver
En jordmor har et selvstendig ansvar for å følge opp friske gravide i svangerskapet, under fødselen og etterpå. Jordmor er den som tar imot barnet når det blir født, hvis alt er normalt. Hvis det oppstår problemer underveis i fødselen tilkaller jordmor en fødselslege og eventuelt også en barnelege hvis nødvendig.
I tillegg til svangerskap og fødsel jobber jordmødre med kvinnehelse i et livsløpsperspektiv. Dette inkluderer blant annet livmorhalsprøver, veiledning i forbindelse med familieplanlegging, prevensjonsveiledning generelt samt innsetting av langtidsvirkende prevensjon.
Vanlige arbeidsoppgaver for en jordmor:
- utføre svangerskapskontroll
- gi fødselsforberedende kurs
- informere den gravide om svangerskap, kosthold, livsstil og forberede paret på fødsel, tiden etter fødselen og foreldrerollen
- utføre ultralyd i svangerskapet
- ta imot barnet og ta seg av mor og det nyfødte barnet i barseltiden
- etterkontroll etter fødsel
- veiledning i familieplanlegging og innsetting av langtidsvirkende prevensjon
- celleprøvetaking fra livmorhalsen
- helsestasjon for ungdom
- samtaler i forbindelse med abort
Jordmorutdanningen er en masterutdanning hvor opptakskravet er bachelorutdanning i sykepleie. Jordmødre har egen autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Hvor jobber jordmødre?
Jordmødre jobber både i offentlig helsetjeneste og i privat sektor. De fleste er ansatt ved fødeavdelinger på sykehus, på mindre fødestuer eller på helsestasjon i kommunen. Som jordmor kan du ha privat praksis med ansvar for svangerskapsomsorg og foreldreforberedende kurs. Noen jordmødre tilbyr også hjemmefødsel. Etter at jordmorutdanningen ble en masterutdanning er det flere jordmødre som jobber innen undervisning, forskning og helseadministrasjon.
Bli med en jordmor på jobb
Hvordan er det å jobbe som jordmor?
Jordmor
Antigone Abazi Nyborg
Viktige egenskaper for en jordmor
Jordmødre jobber med mennesker og må like å omgås folk. Evne til å vise omsorg og empati går hånd i hånd med å være bestemt i mange situasjoner. Du må være selvstendig og kunne ta viktige og raske avgjørelser i akutte situasjoner.
Hva tjener jordmødre?
Ifølge Den norske jordmorforenings lønnskalkulator for 2023 ligger gjennomsnittlig grunnlønn på 678 425. I tallene nedenfor er tillegg tatt med.
Hvordan utdanner du deg til jordmor?
For å bli jordmor må du først ta en bachelorgrad i sykepleie, ha minimum ett års yrkespraksis som sykepleier, og deretter en toårig spesialisering innen svangerskapsomsorg, fødselshjelp og kvinnehelse.
Videreutdanning
Etter- og videreutdanning
Det finnes mange muligheter for etter- og videreutdanning for jordmødre, blant annet videreutdanning innen ultralyddiagnostikk, ammeveiledning, akupunktur (som smertelindring i fødsel), juss, helseadministrasjon og doktorgrad.
Hva jobber jordmorutdannede med?
- 761107 - Master, jordmorfag, toårig
- 761105 - Jordmorutdanning, toårig
- 661118 - Videreutdanning for jordmødre
- 661102 - Jordmorutdanning, ettårig
Bedrifter: Hvor jobber jordmødre?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med jordmødre
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2230102 - JORDMOR
- 2230125 - DISTRIKTSJORDMOR
- 2230120 - KOMMUNEJORDMOR
- 2230111 - ASSISTERENDE OVERJORDMOR
- 2230108 - AVDELINGSJORDMOR
- 2230105 - OVERJORDMOR
Andre yrker
Adjunkt
Aktivitør
Allmennlege
Ambulansearbeider
Anestesilege
Anestesisykepleier
Apoteker
Apotektekniker
Arbeidsmedisiner
Au pair
Audiograf
Audiopedagog
Relaterte lenker
- Den Norske Jordmorforening (selvstendig fagorganisasjon)
- The International Confederation og Midwives
- Jordmorforbundet, som hører til Norsk Sykepleierforbund