Image
Bilselger overleverer nøkler til kjøper av ny bil.
Lenke
Maskot

Yrkesbeskrivelse

Bilselger

Bilselgere selger biler, gjerne fra et begrenset antall bilmerker som de kjenner godt.

Som bilselger formidler du biler, både nye biler og bruktbiler. Ofte jobber en bilselger enten med nye biler eller med bruktbiler. Hvis du jobber med bruktbiler, vil verdivurdering være en viktig del av jobben. Du kan jobbe med privatkunder eller bedriftskunder.

Vanlige arbeidsoppgaver for en bilselger:

  • veilede kunder og gi salgstilbud i butikk, på telefon og i digitale kanaler
  • gi tilbud på forsikrings- og finansieringsavtaler
  • planlegge, avtale og gjennomføre salgsmøter med kunder
  • følge opp nye og gamle kunder
  • rapportere salgstall
  • ulike markedstiltak

Som bilselger må du ha bred og oppdatert kunnskap om bil, bilutstyr og sikkerhet.

 

Hvor jobber bilselgere ?

Bilselgere jobber gjerne hos bilforhandlere. Du kan også være selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

I dette yrket må du ha lett for å komme i kontakt med folk og å ha lett for å oppnå tillit. Du bør også være strukturert og flink til å følge opp og holde avtaler.

Det å være målbevisst og ambisiøs er gode egenskaper som bilselger. Du bør også ha stor arbeidskapasitet og kunne takle en hektisk hverdag.

 

Utdanning

Det er ingen formell offentlig utdanning for bilselgere, men det finnes privatskoler som tilbyr tilrettelagte studier og kurs.

Etter- og videreutdanning

For bilselgere er studier innen salg og markedsføring eller økonomi svært relevant.

Se utdanning innen salg og markedsføring

Lønn

For dette yrket finnes det ikke tilgjengelig lønnsdata. Les mer om hvordan utdanning.no samler inn lønnsstatistikk.

Bedrifter

Bilselger i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 5221103 - BILSELGER

Sist kvalitetsikret den 19. september 2019, av Norges Bilbransjeforbund