Hvorfor valgte du å bli baker?

– Halve familien min eier eller jobber på bakerier, pizzeriaer eller restauranter, og fra jeg var syv år gammel har jeg vært med moren min på bakeri fra kl. 04.00 om natten. Å være baker kom med blodet mitt, og jeg likte det veldig godt. Jeg har også alltid likt å danse, så jeg tok først danselinje på videregående, men der var det mye ballett, som ikke var helt min greie. Jeg tok så kokkelinje, deretter baker/konditor og så to år som lærling.

Image
En mann ikledd hvit kokkejakke og skyggelue baker hamburgerbrød. Bak ham ser man mange serveringshyller og bakevarer.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag for en baker er å komme tidlig på jobb, kanskje mellom kl. 04.00 og 08.00. Er jeg den første på vakt tar jeg ut varer som står på kjøl fra dagen før, og steker det. Når varene er ferdig stekt så legger jeg de ut til disken og pakker bestillinger i esker for leveringer (hvis vi for eksempel leverer til kantiner og store bedrifter). Ellers pynter jeg boller med pynt som for eksempel melis eller nøtter. Videre går dagen til å lage produkter som mangler eller produkter som er bestilt og som skal ut tidlig dagen etter. For eksempel surdeigsbrød må lages dagen før og stå til heving i kjøleskapet. Hvis det er veldig mye å gjøre hender det at jeg betjener kunder i kassen.

Hva kreves for å kunne jobbe som baker?

– Jeg gikk Baker og konditor på videregående og så gikk jeg ut som lærling i to år. Hvis du skal jobbe som baker, kokk eller konditor er hygiene utrolig viktig. Du må også bruke kroppen når du baker, så om du er fysisk syk eller har problemer med hender eller lignende, kan jobben bli vanskelig.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg tror yrket passer for alle. Hvis du sliter med noen oppgaver må du eventuelt lære løsninger og utfordre deg selv. Det er en veldig inkluderende jobb, jeg jobber med både gutter og jenter. Alle kan lage og varme boller.

Du bør lære deg å være kreativ og tenke problemløsninger. Du bør også være flink til å disponere tiden din. Skal du for eksempel jobbe fra 07–14.00 en dag så bør du lage en plan i hodet på når du skal gjøre hva, så du ikke plutselig står der med for lite tid til at bakervarene blir ferdig.

Hva liker du best med å være baker?

– Kanskje at det lukter som paradis på jobb av alle godsakene som stekes! Ellers liker jeg veldig godt å lage surdeigsbrød. Jeg jobbet i en annen jobb før jeg begynte på Fattigmann, hvor vi kun lagde surdeigsbrød. Der brukte vi vår egen surdeig, og brødet ble ekstra godt og surt, og fikk en veldig god konsistens.

Jeg blir også veldig stolt når jeg får til en oppgave som har vært vanskelig. Nå nylig har jeg brukt en del tid på å få de perfekte hamburgerbrødene. Hamburgerbrød er lette å steke for mye, heve for mye eller lignende. De skal være i passe høyde og passe stekt, og riktig ovn må brukes. På noen ovner skal boller kun stekes i seks minutter fordi det er 250 grader i steinovn. Så du må bli godt kjent med ovnen du bruker. I dag ble hamburgerbrødene skikkelig bra, og da kjente jeg på en god yrkesstolthet.

Hva liker du minst?

– Kanskje tiden du mister hvis noe går galt. Gjør du en liten feil, som for eksempel at ovnen ikke er skrudd på, mister du mye tid. Hvis du ikke har programmert heve-skapet så blir kanskje brødet overhevet eller brødene “kollapser” og renner over. Da må du begynne på nytt. Du kommer til å gjøre feil som baker, men du lærer av det.

Image
En mann ikledd hvit kokkejakke og skyggelue står med ryggen til kamera og kjevler ut en deig på en arbeidsbenk.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det kommer nok litt an på hvilken linje du gikk på videregående. Der jeg gikk var baker/konditor innenfor kjøttskjæring og kjøttprodukter. Men du kan for eksempel bli konditor, kokk eller servitør. Hvis du først er baker så kan du jobbe mange forskjellige steder som hoteller, bakerier, kafeer, pizzeriaer eller på båt.

Hva tjener man som baker?

– Hvis du ikke jobber fast og fulltid så tror jeg minstelønn er på litt under 200 kroner i timen. Jobber du fulltid vil en årslønn ligge på rundt 450 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb som baker?

– Det kommer nok litt an på hvor du bor. Bor du i større byer er det mange muligheter. Det er nok litt verre hvis du bor veldig landlig til. Jeg er fra Kongsberg og fikk raskt jobb her.

Tekst:
Iben Kalberg
Det lukter som paradis på jobb av alle godsakene som stekes.
Hvis du skal jobbe som baker, kokk eller konditor er hygiene utrolig viktig.